USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.85 9.95

Я все одно б повернувся туди, - ліквідатор ЧАЕС

11 Грудня 2013 13:45
Попри усі проблеми зі здоров’ям, які виникли і продовжують виникати після участі у ліквідуванні аврії на ЧАЕС, волинянин каже, що все одно повернувся б і вчинив так само, - інформують у прес-службі волинської міліції.

Щороку, 14 грудня, у день коли завершили будівництво саркофагу над четвертим енергоблоком, у країні вшановують учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

Серед тих, хто службу на радіаційно-забрудненій території – пенсіонер органів внутрішніх справ Віктор Зайчук.

Відслуживши в армії, в артилерійських військах Новосибірська , в 1984 році він повернувся в рідне село. Після армії працював у колгоспі. У листопаді1984 року пішов на службу в Ковельський міськрайвідділ внутрішніх справ.

«Після аварії на Чорнобильській атомній електростанції, у 1988 році був відряджений на ліквідацію наслідків аварії, – згадує Віктор Микитович. Три місяці я пробув там. Нашим завданням у той час була охорона громадського порядку. Ми «працювали» в 30-кілометровій зоні на контрольно-пропускному пункті «Дитятки». Стежили, щоби люди нічого не вивозили із зони ураження. А це і техніка, і побутові речі, і продукти харчування. Раз на місяць їздили в 10-кілометрову зону для виявлення «мародерів». І я вам скажу: їх було чимало. Пам’ятаю, зловили хлопців, які виносили з радіаційної зони навіть інструмент для ремонту...»

Звісно у пам’яті молодого офіцера назавжди залишиться перше враження від зони відчуження: «А відкомандирований я був у березні, – продовжує Віктор Зайчук. – Можете собі уявити: весна, починає пробуджуватись природа, де-не-де розпускається листя на деревах, в небі пролітають птахи… А навколо – пустка, закинуті хати, городи, цілі господарства... І ти розумієш, що в цій місцині вже ніхто ніколи не буде жити».

Відрядження у Чорнобильську зону закінчилось у травні. Чоловік повернувся на Волинь, у Ковель. Продовжив працювати в міськвідділі внутрішніх справ на посаді дільничного інспектора міліції.

Сьогодні Віктор Зайчук – пенсіонер органів внутрішніх справ. При виході на заслужений відпочинок йому було присвоєно звання підполковника міліції.

На питання, чи поїхав би він сьогодні боротися з наслідками такої аварії, не задумуючись, відповідає: «Незважаючи на всі негативні наслідки, зокрема проблеми зі здоров’ям, однозначно вчинив би так само».

А після невеликої паузи ліквідатор додав: «Я розумію ваше здивування. Але це важко пояснити…»
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus