USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.90

«Я з автоматом проти танків нічого не зроблю»: волинського тероборонівця, який захищав кордон, ледве не посадили за зберігання боєприпасів

3 Квітня 2024 18:07
Тероборонівця із Ратнівщини звинуватили у незаконному зберіганні боєприпасів. Зброю виявили у нього вдома. Річ у тім, що волинянин Віталій Тарасюк в перші дні повномасштабної війни очолив взвод добровольців у теробороні. Каже, що військові дали деякі боєприпаси. А вже через кілька місяців до нього прийшли з обшуками і завели кримінальну справу.

Про це йдеться у сюжеті телеканалу «Аверс».

«П’ятнадцять кілометрів – у нас було два прикордонники на допомогу, в яких була одна граната, два автомати і по два магазини. Все. Лінія оборони, коли почалася агерсія… Ми виходили приблизно 100 метрів до кордону, де вони стояли. На моїй позиції стояли три «Гради», зліва біля вишки – танки. Вони на ніч заводять, світло включають і в наш бік гудуть, щоб так на психіку тиснути. Вони нас бачать, ми їх бачимо. Вони могли б стріляти, чекали наказу», – згадує Віталій Тарасюк перші дні повномасштабного вторгнення окупантів.

Він одразу став командиром добровольчого взводу тероборонівців на Ратнівщині, бо ж чи не єдиний у громаді, хто мав бойовий досвід. Каже: завданням було відволікти на себе удар, аби люди могли евакуюватися.

«Потрібно було виконати завдання, щоб потриматися мені хвилин 20 і щоб зуміли вивезти людей в підготовлені укриття з трьох сіл: Залухів, Межисить, Оріхове. Я на той час командував, мені треба було зброю. Дайте мені міни, дайте мені розтяжки, дайте гранатомети. Я з автоматом нічого не зроблю. Я покладу людей за п’ять хвилин і все», – казав Віталій Тарасюк.

Чоловік каже, що військові дали йому трохи боєприпасів, а вже через кілька місяців на Віталія Тарасюка відкрили кримінальну справу, мовляв, він не має дозволу на зберігання зброї.

«Був дозвіл на зброю, а саме АК-74 та боєприпаси до нього. Будь-яких дозволів на інше озброєння, в тому числі вилучене за місцем проживання обвинуваченого, не надавали. Про наявність озброєння, яке було виявлено за місцем проживання Тарасюка, а саме протитанкові міни, гранати, тротилові шашки, реактивна протитанкова граната, більшість членів та командир ДФТГ не були повідомлені», – наголошувала прокурор Оксана Яковлєва.

Суд першої інстанції виправдав чоловіка, мовляв, він діяв у стані крайньої необхідності. Однак сторона обвинувачення із таким вироком не згодна: вважають, що чоловіка треба посадити на чотири роки в тюрму.

«Своїми діями я не міг заподіяти шкоди інтересам нашої держави. Шкода, яка йшла на нас, була в тисячу разів більша. Яку я міг становити загрозу нашій державі? Я діяв тільки в її інтересах. Я законослухняний громадянин, мене всі знають як чесну людину. Живу за кілометр-півтора від державного кордону України з Білоруссю. Сьогодні загроза не поменшала ні на відсоток, а тільки збільшується. У нас сьогодні інтенсивно будують лінію оборони», – акцентував Віталій Тарасюк.

Захисниця Віталія Тарасюка каже: він і зараз тренує ратнівських тероборонівців, тричі просився в ЗСУ, але після поранення в АТО у 2014 році його виключили з військового обліку.

«На сьогодні він також проводить навчання із односельцями, навчає їх військової справи», – переконує захисниця Віра Токарська.

«Готувався і буду готуватися. Як тільки я перестану це робити, вони прийдуть і вб’ють нас. У нас немає вибору. Якщо ми програємо цю війну, нам не пробачать наші діти та внуки. А про нас вже через десять років ніхто не згадає», – вважає Віталій Тарасюк.

Судді уважно всіх вислухали, порадились і теж одностайно виправдали чоловіка – він буде на волі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Шшш Показати IP 3 Квітня 2024 18:35
І тепер за вас падли іти воювати самі ідіть прокурори судді присягу давали тепер ваша черга ваших дітей внуків
Вася до Шшш Показати IP 4 Квітня 2024 06:52
Себе захисти, вояка)
Анонім Показати IP 3 Квітня 2024 23:21
От і вся правда про розбудову тероборони до лютого 2022. Тепер ясно як готувалася влада до кацапської агресії, знаючи про це мінімум за півроку. Тепер знайшлися прокурорські вилупки, що захотіли зробити собі показник на людині, що готова до бою з агресором і інших готує. Хто цю справу розпочав повинен піти добровільно в піхоту, щоб розум там вправили
Воюю Показати IP 4 Квітня 2024 00:18
Такі, як шшш не будуть воювати ні за прокурорів, ні за своїх дітей. Якщо прийде рашистська нечисть, то такі шшш будуть писати доноси, вбивати односельчан, підказувати, як краще гвалтувати власних жінок. Аби лиш зберегти власну нікчемну шкуру. Не треба слухати шшш. Захищайте своїх дружин, малолітніх дітей, оселі. Це праведний шлях. Правильний вибір. Робота, гідна чоловіка. Думаю, ваші дружини виходили заміж за Чоловіка, а не шшш якесь. Проживіть життя достойно, щоб діти і внуки про вас говорили з гордістю. А могили боягузів заростуть бур'яном. І пам'ять про них зникне. Так завжди було в Україні. Козацькому роду нема переводу. Не бійтеся, земляки!
Обама Показати IP 4 Квітня 2024 00:52
Дуже багато води і пилу і мішанина якась сумбурна. Кожен факт отримання боеприпасов і зброї від військових повинен бути підтверджено документально. Де розпорядження або постанови місцевих органів влади про створення цих підрозділів добровільних і т.д. і т.п. Де у Ратнівському районі були бойові дії? Навішування локшини на вуха суддям ! Реальний термін 100%.
Мдя до Обама Показати IP 4 Квітня 2024 10:34
Реального терміну не буде. Бюрократична машина повільна. У ті години, дні і тижні потрібно було робити все швидко. Не провина патріота Тарасюка, що цивільна влада жила своїм життям, а народ - своїм. Люди хотіли захищати свій край, чиновники звикли захищати свої крісла. Громадянське суспільство завжди оперативно реагує на виклики і самоорганізовується. Такі українські реалії. Тож відповідати повинні чиновники, що своєю бездіяльністю, асфальтно-шашличною корупцією переклали свої обов'язки на волинських тарасюків. Надіюсь, що прокурорським не вдасться собі зробити показник на цій справі. І ще - зброя повинна бути в кожній оселі, де є адекватний, навчений чоловік, готовий її застосувати на законних підставах і ефективно. Даєш закон про зброю! Але, для будь-якої антинародної влади тоді настануть тривожні часи. Свободу Громадянину Тарасюку!
Анонім до Обама Показати IP 4 Квітня 2024 12:56
100 відсотків, в Луцьку на місці блокпосту теж "знайшли" боєприпаси. По тому як його прибрали.
Клава Показати IP 4 Квітня 2024 03:35
якби були враховані попередження країн-партнерів на початку війни та мешканцям Київщини роздали зброю, багато безчинств орків це б попередило..
Анонім до Клава Показати IP 4 Квітня 2024 11:33
в Києві 'дружнього вогню', коли самі своїх перестріляли й так було занадто багато, не були готові до злагоджених дій під час війни навіть військові, от і вся правда про підготовку і армію до вторгнення, зате різна паркетна офіцерня медальок собі вже навішала немало. Якби не героїзм окремих військових і людей, а це завжди жертва, завжди там, де бракує професійності, кацапів не виперли б з Київщини. Роздавати зброю можна лише тим, хто знає і вміє нею користуватися

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus