USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Я звик демонструвати справи, а не слова», – очільник Одеської кіностудії Андрій Осіпов

12 Липня 2019 18:56
За два з половиною роки, відколи Одеську кіностудію очолює продюсер, громадський діяч, адвокат, письменник Андрій Осіпов, її оборот зріс на 46%. За цей час установа як виробник чи співвиробник долучилася до створення 20 різноманітних кінопроєктів.

Попереду, однак, ще чимало викликів – налагодження співпраці з іноземними партнерами, оновлення матеріально-технічної бази, створення ділового кіноцентру, а також збереження історії Одеської кіностудії та її творчих працівників.

Новий анімаційний логотип, відзначення 100-річчя кіностудії, де свого часу працювали такі відомі режисери та кіносценаристи, як Олександр Довженко, Микола Бажан, Лесь Курбас, Кіра Муратова, Вадим Лисенко, цікаві нові кінопроєкти та амбітні плани – про це голова правління Одеської кіностудії, колишній депутат Луцької міської ради Андрій Осіпов розповів Інформаційному агентству Волинські Новини.

Нещодавно Одеська кіностудія оновила заставку. Лунають думки, що вона подібна до заставки Disney. Скільки часу над нею працювали і чи вкладали під час розробки якийсь особливий зміст?

Новий анімаційний логотип (заставка) Одеської кіностудії – це, передусім, річ, яка постійно необхідна в роботі. Ще у 2013 році відбулась відозміна логотипу, тому нове анімаційне лого – це лише завершення процесу.
Щодо подібності із заставками інших кіностудій – не знаю. Взагалі в кінематографі часто використовується поняття «референс». У сучасному світі навряд чи можна досягнути абсолютної відмінності. Усе на щось подібне й одночасно унікальне. Одеська кіностудія – одна з найстаріших кіностудій світу. Згадана вами кінокомпанія The Walt Disney була створена лише у 1923 році, а історія кінематографу на території Одеської кіностудії починається щонайменше з 1907 року.

Символи нової анімаційної заставки Одеської кіностудії – це традиційна бригантинка, звук ринди, зоряне небо, Воронцовський маяк, мелодія написана композитором Едуардом Цісельським. Лого створене Одеською студією мультиплікації, що знаходиться на території Одеської кіностудії, в історичному маєтку Сан Донато. Оновлення логотипу – це символ постійного розвитку і прогресу, це відкриття нового сторіччя славного українського кінопідприємства, нова сторінка нашої кіностудії.

Цьогоріч кіностудія відзначає своє 100-річчя. Які заходи з цієї нагоди вдалося провести? Які ще плануєте?

Сторіччя Одеської кіностудії було включене за постановою Верховної Ради України до переліку визначних та пам’ятних дат України у 2019 році. Також урядом було ухвалено спеціальну постанову. В рамках святкування цієї дати було випущено ювілейну марку та монету, проведено ретроспективу золотої колекції фільмів Одеської кіностудії, відновлювальні роботи, відкрито нові локації в Музеї кіно та Музеї техніки кіно, що створені Одеською кіностудією, започатковано серію книг з історії кіно під загальною назвою «Бібліотека Одеської кіностудії».

23 і 24 травня цього року відбулися урочисті офіційні прийоми. На фасаді Одеської кіностудії було відкрито меморіальну дошку кінематографістам-жертвам репресивної політики 20–30 років минулого століття. Також за рішенням міністра культури України Євгена Нищука засновано конкурс кінопроєктів імені Кіри Муратової «Короткі зустрічі». Ну і багато чого іншого. Робота продовжується. Зокрема, восени цього року кіностудія відзначатиме 125-річчя з дня народження Олександра Довженка, який починав світ творчий шлях саме на Одеській кіностудії у 1926 році.
Над якими проєктами зараз працюєте?

Саме в цей момент продовжується робота в кількох кінопроєктах. Зокрема, історичний пригодницький фільм «Пам’ять сонця» (режисер Костянтин Коновалов), містичний триллер «Полум’яна ріка» (режисер Дмитро Косигін), ситком «Іванова, 45» (режисер Бата Недіч), детектив «Джонатан Форт» (режисер Варон Бонікос) та інші. Спільно із партнерами триває робота над фільмами «Червоний. Без лінії фронту» (режисер Заза Буадзе) та «Антон» (режисер Заза Урушадзе).

Також Український культурний фонд підтримав підготовчий процес одного з наших фільмів про борців за незалежність України, проте зараз про це говорити поки що зарано.

Держкіно України підтримало і допустило до другого конкурсного відбору три проєкти Одеської кіностудії: «Тепер я турок, не козак» (режисер Віллен Новак), «Режисер» (режисер Костянтин Коновалов), «В кінці ріки» (режисер Василь Барков).

Очікуємо результатів ХІ конкурсного відбору Держкіно і вболіваємо як за свої проєкти, так і за проєкти наших партнерів, із якими укладені договори про співпрацю у виробництві фільмів.

Загалом Одеська кіностудія зараз працює над формуванням плану кіновиробництва на 2020–2022 роки, проте поки ця інформація має службовий характер.

В Одеській кіностудії працюєте з початку січня 2017 року – спочатку, як виконувач повноважень голови правління. Що вдалося реалізувати з поставлених цілей? І які виклики ще попереду?

Я на посаді лише два з половиною роки. Важко оцінювати свою роботу. Не хочу видаватись хвальком. Я людина скромна і звик демонструвати справи, а не слова. Потрохи відновлюється кіновиробництво. Не такими темпами, як мені б хотілось, але динаміка цілком оптимістична. У 2017 році кіностудія відкрила оновлений музей і він заробив за цей час понад 2 мільйони гривень, а головне – тисячі осіб змогли його відвідати, отримати інформацію про історію і сьогодення кіностудії. Як досягнення наведу такі цифри: оборот Одеської кіностудії за два роки зріс на 46% і нам вдалось взяти участь як виробник або співвиробник у 20 кінопроєктах.
Найголовнішим завданням у майбутньому періоді є реновація Одеської кіностудії: побудова сталих відносин із європейськими, американськими та китайськими партнерами, відкриття нових перспектив, оновлення матеріально-технічної бази, зведення нових будівель і комунікацій, створення ділового кіноцентру, побудова повного циклу постпродакшн (звук, монтаж, зберігання даних, світлокорегування тощо), реставрація історичного маєтку Сан Донато і розміщення у ньому повноцінного Музею кіно спільно з Одеським відділенням Національної спілки кінематографістів. Також важливим є збереження історії Одеської кіностудії та її творчих працівників.

Планів чимало. Зараз треба працювати. Для досягнення цілей потрібна професійна команда. Тому поруч із економічними завданнями є і завдання створення та розвитку колективу Одеської кіностудії. Це для мене, як і для будь-якого керівника, – завдання надзвичайно складне.

Сьогодні стартував Одеський кінофестиваль, який триватиме 12–20 липня. Чи кіностудія якимось чином долучається до його проведення?

Одеський міжнародний кінофестиваль – це самостійне підприємство, яке не пов’язане з Одеською кіностудією. Ми добрі друзі і партнери. Але команда Одеського міжнародного кінофестивалю працює самостійно. Я радий, що цього року в них також ювілей – Одеський міжнародний кінофестиваль відзначає 10-річчя. Ми вважаємо, що Одеський кінофестиваль – це надзвичайний вклад в українську культуру, популяризацію мистецтва та розвиток кіновиробництва. Саме тому Одеська кіностудія підготувала для Вікторії Тігіпко (президент Одеського міжнародного фестивалю, – ВН) та її команди спеціальну відзнаку, яку 12 липня буде вручено буд час церемонії відкриття фестивалю.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Лучанин Показати IP 12 Липня 2019 20:22
Правду каже. Особливо в стосунках з Романюком !
Иван Показати IP 15 Липня 2019 12:34
Андрей - уважаемы и порядочный человек. Искренне рад его профессиональному росту!
Яцик до Иван Показати IP 17 Липня 2019 19:14
Уважаемій і порядочнній рейдер - как из чужих заставак сваю слипил
До ВН Показати IP 5 Серпня 2019 21:09
Та зніміть, нарешті, ту нафталінову оду ! Надоїла і нервірує !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus