USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Як Ахметов гроші з ПУМБу виводить

4 Липня 2017 16:18
Рінат Ахметов став настільки близький до Порошенка і його «сім'ї по-новому», що без проблем виводить прибуток зі свого банку ПУМБ. Виводить не просто під носом у Нацбанку, а, можна сказати, з його допомогою - облігаційні схеми для ПУМБ здійснює інвесткомпанія ICU, пов'язана з Валерією Гонтаревою.

Про це йдеться в публікації креативного продюсера департаменту журналістських розслідувань 1+1 Олександра Дубінського на його сайті.

Навіщо банк Ахметова торгує держпаперами з ICU Гонтаревої собі в збиток

У першому кварталі 2017 р «Перший Український Міжнародний банк» (ПУМБ), що належить Рінату Ахметову, наростив портфель держпаперів «на продаж» з 9,1 млрд грн до 9,3 млрд грн.

Маючи такі значні інвестиції в ОВДП (облігації внутрішньої державної позики) і депсертіфікати НБУ, за три місяці ПУМБ «заробив» на торгівлі цими паперами всього 167 тис грн, або 0,007% в річному численні - тобто нічого.

Причиною настільки мізерних заробітків банку могла б бути, наприклад, пасивна поведінка на ринку, коли паперу просто лежать «мертвим вантажем» і приносять тільки дохід від купонів ...

Але це не так .. З початку року ПУМБ займає друге місце за обсягом торгів ОВДП на найбільшій фондовій біржі «Перспектива»:



Перше місце за обсягами торгів держпаперами на цій біржі належить фірмі «Інвестиційний Капітал Україна» (ICU), співвласницею якої раніше була глава НБУ Валерія Гонтарєва. Зараз компанію контролюють її «колишні» бізнес-партнери Макар Пасенюк і Костянтин Стеценко.

Очевидно, що банк Ахметова і «колишня» компанія Гонтаревої ведуть між собою активну торгівлю ОВДП.

У самому банку на питання «наскільки активно ПУМБ торгував ЦБ з компанією« Інвестиційний Капітал Україна» і банком«Авангард» (входить до групи ICU) в 2016 році і в першому кварталі 2017 роки?» відповідають ухильно:

«ПУМБ» є активним учасником фондового ринку від дня його заснування в Україні».

Навіщо ПУМБу така «торгівля», якщо вона не приносить прибуток?

Учасники ринку допускають дві версії.

Перша. Банк через ОВДП може виводити частину доходів на користь свого акціонера. «Через фіктивні угоди з паперами на біржі банк може частина прибутку переводити, наприклад, на рахунки фізосіб. Перевага таких операцій для бенефіціара в тому, що вони не обкладаються податком, гроші набагато легше перевести в кеш», - стверджує учасник ринку на умовах анонімності. З цією метою, як правило, залучається посередник з ліцензією брокера.

Друга версія. «Припустимо, скарбник банку за попередньою домовленістю дозволяє заробити на торгівлі паперами з посередниками, в числі яких може бути і ICU. В цьому випадку менеджмент фінустанови фактично вимиває прибуток з кишень своїх акціонерів», - припускає один з фондовиків.

Детальніше про аналогічні схеми на біржі «Перспектива» за участю ICU можна почитати за посиланням.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Петро Показати IP 4 Липня 2017 21:08
Ой Петро, Петро!!! Нічого тебе не навчив досвід Янека??

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus