USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Як бійці 51 бригади та добровольці вирвали Мар’їнку з «руского міра»

12 Липня 2016 11:18
В кінці липня 2014 року місто Мар’їнка, Донецької області знову стало українським. Його звільнили військові та добровольці, повернули у жовто-блакитний сегмент карти.

Про те, як наші бійці, зокрема й волиняни, звільняли Мар’їнку від бойовиків, про їхні стосунки з місцевими жителями, розповідає начальник прес- служби окремої механізованої бригади оперативного командування «Захід» старший лейтенант Влад Якушев.

Пропонуємо нашим читачам його розповідь.

Влітку 2014 року звільнили багато населених пунктів, але я маю бажання розповісти саме про Мар’їнку - місто, яке за рік часу стало мені рідним.

Маленьке таке містечко де до війни мешкало близько 10 000 людей, а тепер заледве набереться кілька тисяч. Гарненький зелений центр з широкою центральною вулицею, маленькі будиночки у зелені дерев, футбольне поле…

Коли я потрапив у Мар’їнку, на футбольному полі уже не грали. За ним були позиції сепаратистів. А у будинку прямо навпроти нього – наш спостережний пункт.

Якось до нас приїхали журналісти і запитали в «Бізона», який, спираючись на кулемет дивився у вікно: «Що ви робите?»

«Дивлюсь футбол, без м’яча та гравців», - відповів їм командир опорника.
З приходом у Мар’їнку «руського міра» зникли не тільки футболісти. Забиратись прийшлось ветеранам Великої Вітчизняної, яких бойовики вигнали з лікарні, бо вирішили влаштувати там свої позиції, тікати прийшлося дітям з інтернату, бо там мали стати ворожі міномети. По вулицях нишпорили озброєні бойовики, розпитуючи про людей, які співчували Україні.
На щастя, це жахіття було недовгим.

Мені повезло служити з людьми, які звільняли містечко два роки тому. Від них я знаю, як це було.

- Вони тут міцно сиділи, - розповідав мені заступник комбата танкового батальйону «Бедрик», який на той час був військовослужбовцем 51-ї бригади. – Сєпари засіли за цим бетонним парканом коло елеватору. Ми як почали по ним валити, то ті бетонні секції по повітрю літали. А от у тих будинках снайпер сидів. Його піхотинці завалили.

Зараз елеватор наш. Трохи подовбаний, бо по ньому недавно била ворожа арта, але стоїть. Може колись, після війни, запрацює знову.

А у будинку, звідки снайпер стріляв, товчуться майстри – ремонт у квартирах роблять.
Брав Мар’їнку батальйон спецпризначення «Колос», сформований з військовослужбовців 51-ї бригади, та батальйон «Азов». Серед бійців, які штурмували місто був і Олександр з позивним «Птаха».

- За цим будинком ми, за іншим вже росіяни. Ми спробували розрізати Мар’їнку на дві частини і потім зачистити. З першого разу не вдалося. В нас були втрати. З другого разу дійшли до центру. Сильний був бій. Сєпари, як зрозуміли, що не втримаються, накрили Мар’їнку градами та мінометами. Врешті нам вдалося викинути їх у зеленку до конєзаводу, - розповів «Птаха».
Минулого літа, коли Мар’їнку захищала 28 бригада, ворог знову спробував захопити місто. Це була справжня битва. Готували операцію російські військові, атакував російський спецназ за підтримки артилерії і закінчилося все повною поразкою «російскаво оружия».

28-му поміняли ми, і майже рік тримали її чіпляючись за окопи на останній вулиці.

Майже рік під снігом, дощем і яскраво-помаранчевим сонцем.

День за днем, я ходив по вуличках Мар’їнки і перехожі, при зустрічі, вітались зі мною.

Я добре пам’ятаю стареньку, яка взяла мене за лікоть і сказала: «Дякую вам синочки».

Пам’ятаю смак яблук, якими мене пригощали на вулиці Тельмана. Таню та Леоніда, які живуть у будинку навпроти ворожих позицій, і які завжди запрошували мене на каву.

- Тільки не іди з головного входу, там тебе дуже від них видно. Лізь ззаду, через паркан, - казав Леонід.

Я ліз, і на зустріч мені, радісно підвиваючи, біг велетенський маламут Мішка.
Я скучаю, бо не бачу дяді Володі та тьоті Галі, які ображались, якщо я питався дозволи помитись в них, бо рахували, що їх дім – мій дім.

І мені бракує телефонних дзвінків керівника будинку творчості - Аліни і її голосу: «Владька, як стріляти перестануть, бери Сан Санича і приходьте, я ухи наварила!»
Ми пішли з Мар’їнки, і наше місце зайняли десантники, а потім гірсько-піхотна бригада та батальйон «Донбас». Їм теж важко, але я певен, вони надійно тримають підступи до міста. І все ж, я, при найменшій нагоді шукаю новини про Мар’їнку. І нервово смикаю плечима, знаючи що її обстрілюють ворожі САУ.

Із другою річницею звільнення, тебе - рідне місто. Ще рік тому ти було для мене лише крапкою на карті, і от я готовий обрати для тебе маленьке сердечко у якості позначки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus