USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Як і за що лучани платять жекам?

3 Жовтня 2015 19:00
На під’їздах луцьких багатоквартирних будинків не так давно почали розклеювати повідомлення з інформацією про те, куди нібито пішли гроші, які мешканці сплачують за утримання будинків та прибудинкової території. «Хроніки» вирішили нагадати лучанам, як відповідно до затверджених норма­тивних актів, мають надаватися послуги та що робити, якщо послу­гу надають не у повному обсязі. Про це пишуть Хроніки Любарта.

ХТО КОМУ Й ЗА ЩО ПЛАТИТЬ?

Отримуючи квитанцію за оплату житлово-комунальних послуг, лучани платять чималу суму за послугу «утримання будинку». Тариф встановлюється рішенням виконавчого комітету Луцької міської ради відповідно до розрахунків, які надають житлово-комунальні підприємства. Останнє рішення виконавчого комітету Луцької міської ради про зміну тарифу прийняте 5 червня 2013 року.

Відповідно до нього, лучани платять від 0,41 до 2,52 гривень за квадратний метр. Попередній тариф становив від 0,2912 до 1,9826 гривень. Тариф визначається для кожного окремого будинку залежно від пакету послуг.

Наприклад, якщо будинок має ліфт, підвальне приміщення, то, відповідно, утримання будинку буде дорожче. Утім є затверджений постановою Кабінету Міністрів України типовий договір, який включає певні невід’ємні послуги.

У роз’ясненні Міністерства юстиції йдеться, що при укладанні договорів слід звернути увагу на те, що договір, який має бути підписаний із споживачем, не може передбачати менший обсяг прав, обов’язків сторін та якості житлово-комунальних послуг, аніж той, що передбачений типовим договором. У договорі слід обов’язково визначати права, обов’язки та відповідальність сторін.

Крім того, слід зазначити, що закон покладає на виконавців обов’язок укладати із споживачами договори на надання житлово-комунальних послуг. Одначе підприємства нерідко цим грішать. Тому перше, що радять юристи, – закріпити цивільно-правові стосунки з надавачем послуг письмово.

До слова, вивчаючи практику судових спорів щодо неналежного надання послуг у сфері ЖКГ в Луцьку, або ж стягнення заборгованості, вбачається, що такі письмові угоди між споживачами та надавачем послуг часто відсутні. У цьому випадку суд враховує, чи був факт існування самих цивільно-правових відносин. Тобто чи надавали вам послугу.

ЯК ЧАСТО МАЮТЬ ПРИБИРАТИ ПІД’ЇЗД

На сайті Луцької міської ради розміщено перелік послуг, який має надавати житлово-комунальне підприємство. Тут же розписано періодичність надання послуг. Наприклад, прибирання прибудинкових територій, підмітання тротуарів, проїздів, майданчиків, прибирання газонів від сміття, вивезення сміття має відбуватися тричі на тиждень. З такою ж періодичністю нині, восени, двірники мали би прибирати листя. Двічі на тиждень мали би прибирати майданчики перед входом до під’їзду.

У будинку вологе підмітання на сходових майданчиках має відбуватися двічі на тиждень, а ось миття – лише один раз на квартал. При цьому йдеться не лише про миття першого поверху, а усього під’їзду.

Один раз на рік житлово-комунальні підприємства мали би очищувати підвали та технічні поверхи й вивозити звідти сміття.

Не секрет, що житлово-ко­му­нальні послуги з такою систематичністю не надаються. У ЖКП пояснюють, що заробітні плати двірників маленькі, а з об’ємами робіт працівники не справляються. Втім рахунки за надані послуги все ж таки приходять.

Останні новації в українському законодавстві, які вступили у дію у зв’язку із прийняттям Закону «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», підштовхують українців до зміни ставлення до спільного майна громади і, відповідно, його утримання. Адже лучани мають тепер обрати форму управління будинком: створити ОСББ, передати управління будинком управителю або ж чекати, доки такого призначить міськрада. Теоретично, якщо мешканці задоволені своїм ЖЕКом, то вони зможуть залишити його управителем свого будинку. Якщо ж ні, то треба виявити ініціативність і самим обрати господаря.

ЯК ОФОРМИТИ ПРЕТЕНЗІЮ?

Утім навіть створивши ОСББ чи найнявши управителя, треба вміти контролювати надання комунальної послуги. Відповідно до українського законодавства, споживач має право одержувати вчасно та відповідної якості житлово-комунальні послуги згідно із умовами договору на надання житлово-комунальних послуг. Якщо ж це право порушується, потрібно розв’язувати це в цивільно-правовій сфері.

Юрист та депутат Луцької міської ради Ігор Поліщук зазначає, що змусити комунальні підприємства відшкодовувати не надані послуги із утримання будинку надзвичайно важко. Це можливо зробити лише у судовому порядку і за наявності відповідних доказів. Простіший шлях – просто відмовитися від певної послуги, яку не надає житлово-комунальне підприємство. Але і для цього потрібна згода сусідів.

Наприклад, якщо ви помічаєте, що двірники вашого ЖЕКу не прибирають ваш під’їзд, або роблять це украй рідко, треба спільно із сусідами написати заяву про відмову від цієї послуги.

Судова практика свідчить, що коли з жителів через суд комунальні підприємства намагаються стягнути кошти, то довести, що таку послугу не надавали, досить складно. У Єдиному реєстрі судових рішень вдалося знайти кілька справ, коли мешканці все ж доводили свою правоту.

У цих випадках ЖКП не могло довести самого факту надання таких послуг або ж споживач надавав належні докази неякісного надання послуги. Тому у випадку, якщо послуги належним чином не надаються, потрібно це задокументувати.

Як же скласти претензію до виконавця? Закон України «Про житлово-комунальні послуги» передбачає, що споживач має право викликати представника ЖКП для складення та підписання акта-претензії споживача, в якому зазначаються строки, види, показники порушень тощо.

Представник виконавця має з’явитися на виклик споживача не пізніше строку, визначеного договором. Акт-претензію складають споживач та представник виконавця і скріплють його своїми підписами. У разі неприбуття представника виконавця в погоджений умовами договору строк або необґрунтованої відмови від підписання акта-претензії він вважається дійсним, якщо його підписали не менш як два споживачі.

Акт-претензію споживача подають виконавцю, який протягом трьох робочих днів вирішує питання про перерахунок платежів або видає споживачу обґрунтовану письмову відмову в задоволенні його претензій.

Самі ж спори щодо задоволення претензій споживачів вирішуються в суді.

Хронікер

Перелік послуг, мінімально потрібних для утримання будинків і споруд та прибудинкових територій

1. Прибирання прибудинкової території

2. Прибирання сходових майданчиків

3. Прибирання підвалів, технічних поверхів

4. Технічне обслуговування ліфтів

5. Технічне обслуговування та поточний ремонт внутрішньобудинкових систем загального користування

6. Дератизація (за наявності підвалів у будинках)

7. Дезінсекція

8. Обслуговування димовентиляційних каналів

9. Поточний ремонт конструктивних елементів

10. Освітлення місць загального користування, підвалів

11. Енергопостачання ліфтів

Примітка: перелік послуг може бути доповнений та додатково розрахо­ваний за результатами проведення громадських слухань щодо кожного будинку.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
124 Показати IP 3 Жовтня 2015 21:33
А в Києві надають 28 послуг, виходить лучан дурять. 1м2 в Луцьку по послугам має бути дешевше майже в 2,5 рази. Норма по вивезенню сміття - 300 кг на людину в рік, в Києві - 600 кг, а в Луцьку - 2400 (!!!) кг. В Німеччині - 240 літрів!
Лея до 124 Показати IP 6 Жовтня 2015 16:30
Головне не кількість, а якість
Лучанка Показати IP 4 Жовтня 2015 05:29
Господи! Як вже все дістало!!! Шкода простих бідних людей!!
1 Показати IP 4 Жовтня 2015 23:05
В нашому підізді взагалі нема світла.навіть це ніхто не контролює .як ідеш і на зустріч тобі іде людина то можна збити один одного в темноті...і за що платиться грн.за утримання будинку?
петя до 1 Показати IP 5 Жовтня 2015 10:15
То купіть лампочку і вкрутіть. Невже треба чекати щоб хтось щось зробив? Від себе в першу чергу треба требувати
ната Показати IP 5 Жовтня 2015 13:16
я на своєму поверсі сама вкручую завжди лампочку. на площадці 4 кквартири, ніхто навіть ні разу невкрутив, згорить всі ходять на темно. Літом не вкрючую, тільки на зиму коли рано темніє.
леся до ната Показати IP 6 Жовтня 2015 16:29
От яка ти Ната молодчинка!!!!!! Люди, рівняйтеся на неї. Залишайте свій номер телефону, то Ната з вами досвідом поділиться
ЖЕК Показати IP 5 Жовтня 2015 13:52
Вкручування лампочок тарифом не передбачено.
лучанка Показати IP 5 Жовтня 2015 19:14
Всі претензії,ненадані послуги, виконає сам Поліщук.Звертайтеся,особливо перед виборами.А як він постворює осбб то все тоді буде робитись само і БЕЗКОШТОВНО.Вникніть в розцінки на тарифи вже в інснуючих осбб................
... Показати IP 5 Жовтня 2015 19:17
Поліщук навіть не знає,що немае Жеків,а є житлово-комунальні підприємства,які оцінюються не тільки вкрученими лампочками та двірниками....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus