USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Як хочуть змінити головний зелений куточок Луцька

8 Вересня 2016 18:42
Луцьку протягом наступних двох років хочуть змінити вигляд Центрального парку імені Лесі Українки. Він як фізично, так і морально застарілий. Поміж тим, саме це місце – одне з улюблених для розваг містян. Тож у мерії розпочали роботу з розробки концепції зміни парку. Зі слів заступника міського голови Юрія Моклиці, нині підготовчі документи готові на 90%. Одначе пропозиції та зауваження приймають до 1 жовтня.

Про йдеться на сторінках щотижневої газети Волинські Новини (№ 32).

ПОДІЛ НА ТЕРИТОРІЇ

Парк займає територію у 75 гектарів. Для доцільного використання його поділять на сектори, кожен з яких виконуватиме свої функції. Прикладом для розробки зони відпочинку стало польське місто Жешув.

Зокрема, буде ландшафтна зона для прогулянок, що займатиме близько 60% території. Вона включатиме низку секторів: зона культурно-масових заходів; атракціони; мистецька зона, що матиме дві функції – постійні експозиції та місця для тимчасових заходів – пленерів, презентацій. Окремо планують відвести місце для представлення середньовічної лицарської культури, де можна буде проводити тематичні фестивалі. Хочуть передбачити в парку і місце для вигулу тварин.

Значну частину планують відвести для занять спортом, де буде комплекс майданчиків для найпоширеніших видів активності – футболу, баскетболу, гандболу, волейболу, майданчик для екстрим-велосипедистів тощо. Змінити планують і територію, де нині розміщений іподром.

У секторі паркових розваг хочуть загострити акценти на тому дозвіллі, яке можна внести у природний ландшафт (наприклад, міні-гольф).

Функціонуватиме також більш удосконалена дитяча зона. У планах – обладнати повноцінний пляж, є попит і на так звану «зону пікніків». План реконструкції власне самого пляжу обіцяють розробити та представити наступного року. Сюди передусім потрібно підвести каналізацію, аби працювали душові кабінки.

Від представників благодійного проекту «Меценати для солдата» надійшла пропозиція створити патріотично-виховний майданчик на території парку. Є й ідея облаш­тувати місце, присвячене захисникам України, однак варто добре обмізкувати, чи не буде воно ди­сонувати з розвагами.

У мерії запевняють, що зроблять акцент на зелених насадженнях. Обіцяють, що дерева, які важливо зберегти, буде збережено. Поза тим, вирубка дерев у парку часто стає елементом обурення громади. Тож громадськість має більш пильно слідкувати за тим, як відбуватиметься обіцяне збереження «важливих насаджень». А влада – бути більш відкритою у цьому питанні.
Оглядовий майданчик парку на зламі 50-60-х років ХХ століття

ХЛІБА, ВИДОВИЩ І КОНКУРЕНЦІЇ

Сцену біля центрального входу в парк розберуть, адже буде реставровано та запущено «Ротонду». Ще у червні цей об’єкт здали в оренду на десять років бізнесмену-ресторатору Роману Хорзову. Такий довгий термін оренди пояснюється тим, що в об’єкт потрібно вкласти чималі кошти, аби провести електрику, згодом – каналізацію.

За планом, тут має бути вуличне кафе, а також – відремонтована сцена. Моклиця пояснює, що за умовами договору, всі поліпшення в будь-якому разі залишаться у власності міста, а орендарі будуть зобов’язані надавати сцену для некомерційних потреб. Тобто якщо громадська організація, яка читає просто неба поезію, захоче декламувати вірші на «Ротонді», їй вмикають зелене світло. Єдине поки що питання – процедура отримання такого дозволу. Попередньо, його має надавати міськрада.
Проект майбутньої «Ротонди» кафе і сцена

Зміни хочуть внести і щодо зони атракціонів. Це майно, як пояснив заступник міського голови, перебуває у власності міста. Його орендує підприємець Цапюк. Однак є пропозиція землю під атракціонами віддати в оренду тому інвестору, який запропонує кращі умови й більшу ціну.

Цікаво, що колективне підприємство «Центральний парк культури і відпочинку імені Лесі Українки», яке очолює Віталій Цапюк, діє тут ще з 1993 року.

МАЄ БУТИ НАЧАЛЬСТВО

За концептом, для господарювання у парку має бути створена адміністрація. При цім, як пояснює Моклиця, директор має бути у структурі КП «Парки та сквери міста Луцька». Річ у тім, що це підприємство має обслуговувати парки, одначе, по суті, часто є просто підрядником певних робіт – наймає техніку, робітників. Раніше подібні роботи проводило підприємство «Зелене господарство», але його ліквідували. Натомість у планах – закріпити конкретну людину, яка відповідала б за парк.

Відповідно, під потреби парку хочуть і закладати кошти у бюджеті міста. А ще – розробити своєрідний механізм, аби підприємці, які тут провадять діяльність, обслуговували територію та доглядали за нею. Усе буде прописано в такому собі «меморандумі соціальної відповідальності», який запропонують підписати підприємцям. Попри те, що документ не несе певних юридичних наслідків, невиконання його умов, кажуть у мерії, може впливати на думку членів виконавчого комітету, який видає дозволи на паспорти прив’язки торгових точок.

ПАРКІНГ

Щодо транспортних засобів, то планують облаштувати чотири парковки, які забезпечуватимуть потреби півтисячі автівок. Одна розміститься на території біля ринку, де нині торгують секонд-хендом, інша – на вулиці Глушець, що навпроти гімназії №4, ще одна – на перетині Глушець-Градний Узвіз і нарешті четверта – на вулиці Глушець, але в ділянці, що неподалік філармонії.

При цім у парк машини не пускатимуть, за винятком транспортних засобів комунальних служб та підприємців, які надаватимуть там певні послуги. А вже наступного року планують оголосити конкурс серед художників та дизайнерів на кращий варіант оформлення світильників, лавок і смітників, аби все було в єдиному стилі.

*****

Наразі обговорення концепції триває. Підприємцям, які ведуть торгівлю у парку або надають послуги, повідомили, що на них очікують зміни. Утім, на переконання чиновників мерії, поки що вони ставляться до всього з розумінням. Початок реалізації проекту заплановано на 2018-2019 роки. Яка ж остаточна кошторисна вартість задуманого – поки що не говорять.

Довідково:

Парк культури і відпочинку імені Юрія Гагаріна (нині – імені Лесі Українки) у Луцьку урочисто відкрили в 1964 році. Невдовзі тут запрацювали літній кінотеатр «Космос», танцювальний майданчик, ба навіть парашутна вежа. Атракціони почали встановлювати на початку 70-х років. Тоді ж парк перейменували, адже на території встановили пам’ятник Лесі Українці. А згадана «Ротонда» і зоокуточок почали функціонувати у кінці 70-х. На жаль, уже з кінця 80-х років територія поступово почала занепадати. Останнім великим поступом у розвитку парку стала реконструкція зоокуточка. Яким буде майбутнє парку, залишається під питанням.

Тетяна ГРІШИНА

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Я Показати IP 8 Вересня 2016 19:24
Хочу в 60і...
Ми до Я Показати IP 8 Вересня 2016 19:47
А кахве і сцени з голими ду*ами Вам чим не подобаються?)))
Лучанин Показати IP 8 Вересня 2016 19:42
Пляж і зона для пікніка це уже чудово! А ще річку почистити, якось штучно її наповнити більш, і вийде неперевершено)
Лучанин Показати IP 8 Вересня 2016 19:44
Як співочо звучить "Оглядовий майданчик парку на зламі 50-60-х років ХХ століття"... Так і хочеться відповісти, що на зламі він знаходиться зараз, а тоді він був новим, сучасним і цілим. Не потребує цей оглядовий майданчик ніякої реконструкції, а потребує звичайнісінького догляду та ремонту, де це необхідно. Його реконструкція - чергове нищення своєї ж історії. По його вигляду на світлинах люди з інших місць раніше завжди впізнавали Луцьк, а тепер виходить що це треба зруйнувати. От ротонда дійсно потребує реконструкції.
Світлина до Лучанин Показати IP 9 Вересня 2016 14:53
Куди не кинь оком, дурять і дурять цей, уже нещасний люд.Ви тільки подивіться, що робиться на 40-а кв. Пообіцяли людям, що в парку побудують будинки, дитячий садок, велосипаедну доріжку, стадіон, поставлять лавочки, зроблять дитячі майданчики, так розпочалося будівництво, яке напевно закінчиться через 10-15 років, теперішні дітки повиростають, половина людей вимре -т,і що збиралися посидіти на лавочках, ініціативної групи, яка погодилася і підписала дозвіл на цю забудову,(напевно взявши хабар за таке погодження), не інакше, бо, як можна наблюдати за цим спустошенням-жах. Тож поставте тих декілька лавочок, та дитячих майданчиків з піском та гойдалок,заасфальтуйте хоч б одну доріжку, і вжелюди будуть дякувати, а не проклинати.
МИ Показати IP 8 Вересня 2016 20:38
Ми теж
лучанин Показати IP 8 Вересня 2016 21:51
до речі: треба не забути, що парк -це не тільки коли літо і тепло, є чудовий сезон -зима! Чи є ідеі на цей період року?
1111 Показати IP 8 Вересня 2016 23:03
а де "черемшина"??
Олександр Показати IP 9 Вересня 2016 08:37
Вгагалом знищать парк "Буржуйські Забудовники"... Лучанин-Л...х і Це Доля!!!
Лучанин Показати IP 9 Вересня 2016 08:46
ви хоча сміття приберіть та дикі зарослі дхунглів ліквідуйте, а то товчетеся кругом буфетів паркових. Про що ви мелете а картинки в кабінеті повісьте
немісцева Показати IP 9 Вересня 2016 13:44
Когда наконец-то уберут грязний старий рынок с кучей мусора в центре города? Или это по-всей видимости, главная достопримечательность Луцка на фоне замка Любарта?:)
нхя не смішно до немісцева Показати IP 9 Вересня 2016 17:15
Да, той ср\ч давно пора згребти Катерпіллерами і вивезти нх в Брище.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus