USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Як Луцьку бути помітним на карті України

16 Квітня 2015 13:50
Потенційне місто-партнер, міста-конкуренти Луцька та найперспективніші напрямки його стратегічного розвитку визначили експерти.

Про це йшлося під час конференції 16 квітня, присвяченої стратегії розвитку Луцька.

Експерт зі стратегічного планування Ігор Парасюк, який брав участь у розробці стратегії економічного розвитку міста у 2006 році та стратегії розвитку агломерації Луцька та Рівного у 2010 році, вважає, що ці документи виконуються дуже умовно. З його слів, ще під час розробки стратегії розвитку агломерації було зрозуміло, що ані Луцьк, ані Рівне поодинці не зможуть досягти успішних результатів в Україні.

Так, тенденції світового економічного розвитку свідчать про те, що, внаслідок глобалізації, серйозних успіхів можуть досягати лише великі агломерації зі значним людським ресурсом та економічним потенціалом. Відтак, планували використати декілька відомих в економічній теорії ефектів, наприклад, синергетичний та агломераційний, аби посилити можливості міст та дати можливість їм розвиватися значно швидше.
Експерт зауважив, що поки не бачить великих змін у цьому напрямку. Так, перш за все максимально швидкою повинна стати дорога між Луцьком та Рівним, наразі зауваження виникають насамперед до рівненської частини автошляху.

Також варто синхронізувати масові заходи двох обласних центрів, аби, до прикладу, конференції аптекарів та лікарів не відбувалися одночасно в Луцьку та Рівному (це експерт назвав намаганням «розірвати один і той самий пиріг»). Потрібно, аби працювали спільні робочі органи, спілкувалися між собою архітектори двох областей стосовно облаштування у зоні автодороги індустріального парку.

На думку експерта, використовувати потенціал Львова для Луцька недоцільно, адже міста занадто віддалені одне від одного і Львів вже є самодостатнім та виступає швидше конкурентом Рівного та Луцька. Водночас, рівне є найбільшим потенційним партнером Луцька, адже міста разом матимуть значно більший потенціал. Ігор Парасюк наголосив, що в економіці один плюс один часто дорівнює більше ніж два, тож лучанам варто цим скористатися. Він зазначив, що не чув про успіхи у напрямку створення нових промислових зон, або індустріальних парків у межах агломераційного утворення.

Своєю чергою, голова правління Асоціації регіонального розвитку Петро Гоцалюк повідомив, що вже розпочата робота з активізації IT-кластера у Луцьку, у стратегії «Волинь 2020» йдеться про нову промисловість, зокрема, створення індустріальних парків (розташування високотехнологічних підприємств, що потребують висококваліфіковану робочу силу, вздовж траси Луцьк-Рівне).
Говорячи про напрямки, які варто розвивати у Луцьку, експерт зазначив, що, свого часу, працюючи у Львівській міськраді, працював над тим, щоб зробити місто «помітним на карті». Так, у 1998 році Львів ввійшов до списку ЮНЕСКО, у 1999 у місті відбувся саміт дев’яти президентів країн Європи, у 2001 місто відвідав Папа Римський (подію відвідало до мільйона осіб).

Експерт відзначає, що, дивлячись на три торгові ятки, покупець обере ту, яка більш відома, має кращу якість товару, або просто краще рекламує товар. Відтак, якщо не займатися промоцією міста, воно, як і в бізнесі, програє.

Так, під час розробки стратегії економічного розвитку Луцька йшлося про те, що місто має Замок Любарта, де відбувся З’їзд європейських монархів. Отже, лучанам пропонують використати цю можливість для реклами, наприклад, влаштувавши протягом 10-15 років зустріч президентів цих країн.

Експерт зазначив, що, на відміну від Рівного, Луцьк має що показати туристам, зокрема, «золотою жилою» він назвав польських туристів, які приїздять саме до Луцька.

Відтак, варто «підкидати дров у туристичне багаття». Зробивши акцент на традиціях машинобудування у Луцьку, він радить влаштовувати, наприклад, авторалі чи перегони на позашляховиках. Якщо така подія декілька разів з’явиться на телеекранах, це, мовляв, створить нову туристичну атмосферу міста.

Щодо розвитку IT-кластера у Луцьку, експерт застеріг, що представники цієї сфери можуть працювати будь-де, тож, для того, аби вони не переїздили до інших міст чи за кордон, потрібно створити їм комфортні умови проживання. Так, одним зі способів закріпити висококваліфікованих спеціалістів на Волині, є створення індустріального парку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
анонімус Показати IP 16 Квітня 2015 15:31
невже приберете той бидлюшник під замком?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus