USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Як маленькі лучани опановують шрифт Брайля

16 Березня 2018 19:38
Шрифт Брайля – один з небагатьох шляхів для незрячих бути грамотним. Десятирічна лучанка Юлія Мельник може читати і звичайні книжки, але через постійне напруження очей зір почав падати. Батьки дівчинки вирішили навчити її рельєфно-крапковому шрифту, йдеться у сюжеті Волинської регіональної дирекції НТУ.

Мама Валентина диктує, а десятирічна Юля пише шрифтом Брайля. Опановує його лише півроку. За допомогою спеціального трафарету із клітинками, у яких 6 крапок, Юля проколює букви.

Тато Юрій Мельник вважає, що шрифт Брайля полегшить доньці подальше навчання. Адже аудіокниг багато, але щоб вивчати, наприклад, точні дисципліни, потрібна література, яку незрячі могли б читати.

Десятирічна Юлія читає художню літературу. Розповідає, що має три дитячі книги шрифтом Брайля. «Івасикове Різдво» – цю книгу надрукували у Студії друку шрифтом Брайля у Луцьку. Тут працює редактором Юрій Мельник. Розповідає: кожна літера – це певна кількість крапок. Наприклад букву «А» позначає одна верхня крапка. На спеціальному принтері сторінка друкується кілька секунд. Надрукувати один примірник коштує приблизно півтисячі гривень. Книги, видрукувані на цьому принтері, громадська організація незрячих розповсюджує по бібліотеках Волині безплатно.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus