USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Як міжнародна банда роками вбивала онкохворих українців, продаючи фальшиві ліки

7 Лютого 2022 08:45
Міжнародна банда, яка діяла в Україні, вбивала сотні онкохворих пацієнтів, продаючи їм парацетамол, крейду і лідокаїн замість справжніх ліків від раку. Зловмисники підробили тисячі препаратів.

Про те, як розпізнати фальшиві ліки, 6 лютого йдеться в сюжеті ТСН Тиждень.

Від січня до листопада 2021 року в Україні від злоякісних новоутворень померли 67 750 пацієнтів. Онкологія стала однією з трьох найбільш поширених причин смерті українців разом із серцево-судинними захворюваннями і COVID-19.

Запобігти страшній хворобі, нагадують лікарі, можна за допомогою активного способу життя, відмови від паління, алкоголю та зайвої ваги, здорового раціону, уникнення стресів тощо, а найголовніше – рання діагностика.

Однак найгірше, коли люди думають, що лікують, а насправді повільно помирають. Фейкових препаратів сьогодні у продажі чимало, а Генпрокуратура нещодавно викрила одну зі схем фактично найвищого рівня.

У травні 2019 року зафіксовані у Держприкордонслужбі медикаменти на мільйонну вартість виявилися підробкою. Масштаби організації «чорних фармацевтів» шокували, а справу помітила федеральна служба США з боротьби із кіберзлочинністю.

«Американські правоохоронці зацікавилися тим, що українські деякі громадяни планують до продажу онлайн цілу низку різноманітних ліків», – згадує адвокат Борис Даневич.

Одного з ділків звали Володимир Ніколаєнко, а іншого – Максим Нєнадов. На останнього був зареєстрований благодійний фонд «Здорова нація» і американські слідчі під виглядом клієнтів розпочали з Нєнадовим переписку, замовивши ліки.

«Коли він відправляв щось до США, американські правоохоронці зв’язувалися з оригінальними виробниками, просили перевірити, що це таке. Ну і компанії поверталися із коментарем, що це підробки», – вказує Даневич.

Тоді спецоперацію вирішили розширити: після низки замовлень американські спецслужби запропонували злочинцям велику угоду, попросивши приїхати до США нібито для особистих переговорів. Нєнадов та Ніколаєнко погодилися і після прибуття до Техасу на них надягли кайданки.

Тим часом в Україні заарештували подружжя Олени Громової та Павла Бондаренка, яких підозрюють у зв’язку із «чорними фармацевтами». Перше судове засідання вже відбулося в Дніпровському суді Києва.

«Вони десь тисячі препаратів підробили, і загальний оборот цілого ряду препаратів, який нами оцінюється приблизно в 15 мільйонів доларів», – каже начальник департаменту кримінально-правової політики та захисту інвестицій Офісу Генерального прокурора Олексій Бонюк.

Продаж фейкових ліків тривав від 2016 до 2019 року і більшість жертв афери, найімовірніше, померла.

Один із потерпілих Олександр розповів, що його дружина Людмила бореться з раком від 2016 року. Родина витратила на ліки понад 10 тисяч доларів, а згодом виявила, що в кращому випадку купувала запаковану крейду.

Йдеться про онкоімунологічний препарат «Кейтруда», ціна якого становить декілька тисяч доларів. Аферисти пропонували дешевше, але не настільки, щоб викликати підозру в покупців. Правоохоронці підкреслюють: занижена ціна – вже причина для підозри.

Проблема ще й в тому, що потрібний дружині Олександра препарат не входив до державних закупівель, тож подружжю довелося шукати продавців через мережу.

«Це мають бути заклади, в яких є ліцензія на продаж лікарських засобів. Категорично не рекомендую купувати ліки через вайбери, різні сайти продажу, тому що це можуть бути підробки», – попереджає віцепрезидентка ГО «Афіна. Жінки проти раку» Вікторія Романюк.

Зловмисники зі «Здорової нації» виготовляли фейкові медикаменти у звичайній квартирі: закуповували флакони і розчини, замовляли упаковки.

Зауважимо, що надрукувати в Україні можна практично будь-що, тому навіть в разі такого масштабного скандалу до поліграфічної компанії, що виконала замовлення, не можна висунути жодних претензій.

Щоб відрізнити фальшивий препарат від справжнього по упаковці, завідувач лабораторії Державної агенції з лікарських засобів Ігор Лесик радить звертати увагу на наявність флуоресцентних знаків і шрифту Брайля. Також повинен бути термін придатності.

Підробку можна виявити і просто розгорнувши інструкцію, яка найчастіше складається машиною. «Якщо інструкція складена, ви розгорнули її, щоб почитати, а потім намагаєтеся скласти і не виходить, тоді це явно оригінал», – каже Лесик.

Ще одна порада – не викидати чеки. Якщо у вас виникли підозри щодо медикаментів, придбаних в офіційній мережі, вам потрібно взяти упаковку, касовий чек та звернутися до Державної служби з контролю якості ліків.

Водночас, за словами Лесика, хоча перевірити вміст препаратів можна, для складних компонентів, як у «Кейтруди», потрібна регламентна документація та самі зразки.

Експерт пояснює: якщо препарат такого плану поступає на контроль і не є зареєстрований, тобто немає офіційної документації, то Держлікслужба не виконує контроль такого препарату, тому що немає, з чим його порівняти, і немає можливості законно підтвердити якість.

Тим часом обвинуваченому українському подружжю загрожує покарання аж до довічного ув’язнення. Хоча це лише один епізод великої чорної мозаїки.

«Цих осіб набагато більше, ми зараз маємо підозрюваних, тому що провадження тільки було передане до суду, і ми перебуваємо на стадії підготовки до першого засідання», – вказує очільник департаменту Офісу генпрокурора Бонюк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Суддя в дредах Показати IP 7 Лютого 2022 10:15
1.Дочекаймося спочатку вироку. 2.Банда діє далі - у МОЗі, кришується в ОПі.
Хворий Показати IP 7 Лютого 2022 11:20
Це вбивство людей,пожиттєво за грати без права виходу
Лучанин Показати IP 7 Лютого 2022 11:37
Для таких виродків потрібна вища міра покарання
Анонім Показати IP 7 Лютого 2022 15:11
реєструйте петицію президенту. вводити розстріл за таке
Просто Показати IP 8 Лютого 2022 07:43
Стадо й це схаває. Але таких с%к, треба різ%ти на шматки.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus