USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Як на Волині економитимуть газ

8 Вересня 2014 17:00
Завдання зменшити споживання газу підприємствами та комунальними закладами поставили у міністерстві енергетики.

Про це стало відомо під час оперативної наради в голови облдержадміністрації 8 вересня.

Як повідомив Володимир Гунчик, одним із основних завдань його нещодавньої поїздки у Київ була участь у нараді в міністра енергетики Юрія Продана, де розглядали питання щодо забезпечення газом. З його слів, приблизно 5 мільярдів кубометрів газу не вистачає для того, щоб мінімально забезпечити нормальне функціонування комунальних закладів, об’єктів промисловості на 2014-2015 роки.

Розпочато реверсні поставки газу з ЄС, триває робота, пов’язана із українськими газовидобувними компаніями. Водночас, понад місяць тому Росія припинила поставки газу для України. Наявність газу у підземних сховищах, зі слів Володимира Гунчика, ще нічого не значить – щоб доставити газ в ту чи іншу точку України, потрібно мати достатню кількість транзитного газу в магістралях. Під час наради міністр енергетики акцентував увагу на заходах, які потрібно здійснити на місцях для того, щоб увійти в зиму, забезпечивши хоча б мінімальний рівень функціонування економіки України.

Наради щодо підготовки до зими, зі слів голови ОДА, планують провести на Волині у вересні та на початку жовтня.

«Міністр енергетики Юрій Продан сказав досить просто: «якщо хтось сподівається, що зіграє, як завжди, слово «авось», то це не вдасться, тому що дійсно в сховищах газу немає», - повідомив Володимир Гунчик.



Головні завдання, доведені під час наради – 30% зниження споживання газу для промисловості та підприємств теплоенергетики та десятивідсоткове зниження споживання для комунальних закладів (медицини, освіти, науки тощо). Володимир Гунчик звернувся до керівників РДА із закликом зустрітися із кожним споживачем – від керівників комунальних закладів до очільників великих промислових підприємств.

Облдержадміністрація вважає, що в енергетиці сьогодні - форс-мажор та просить міненергетики довести це відповідними документами, адже визначення форс-мажору через торгово-промислову палату і відповідні підзаконні рішення дасть можливість впливати на договори, які укладені між постачальниками газу та споживачами. Це, зі слів голови ОДА, – та маленька можливість методом переговорів знайти спільну точку дотику між постачальниками та споживачами газу.

Також під час наради в міністра волинська делегація внесла питання перегляду договорів та об’ємів постачання газу, починаючи від «Нафтогазу України» до облгазів та промислових підприємств. Як пояснив голова ОДА, сьогодні облдержадміністрація та райдержадміністрації мають можливість впливати на споживання газу в комунальних структурах, які їм підпорядковані, проте адміністрації не мають юридичної бази для впливу на виконання договорів між споживачами газу серед промислових підприємств та постачальниками. Тому ОДА внесла пропозицію: 30% ліміт обмежень повинен починатися з того, що НАК «Нафтогаз України» повинен доводити це обмеження облгазам, які на основі цього мають вносити зміни в комерційні договори. Володимир Гунчик зазначив, що це доволі непопулярне рішення, але вся громада повинна розуміти, що «газу більше немає, його ніхто не привезе і не закачає».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
123 Показати IP 8 Вересня 2014 19:03
На мою думку давно треба було дозволити людям автономне опалення робити, а не гріти землю своїми довбаними котельнями. Це найкраща економія.
Корінний лучанин до 123 Показати IP 8 Вересня 2014 22:56
Найкраща економія - це власні мізки , але в багатьох вони відсутні! Ще покійний Клімчук- ЦАРСТВО ЙОМУ НЕБЕСНЕ!- казав людям ще 8 років тому : НЕ РОЗВАЛЮЙТЕ ГРУБКИ ТА ПЕЧІ, бо вони вам ще ой знадобляться. В нас в УКРАЇНІ ось уже 23 роки із газом ситуація непевна, не визначена. Людям парили мізки, що все буде добре, але по суті діла ВЛАДА нічого не не робила у енергоощадливості! Лише поодинокі хороші господарники -приватники із мізками робили конкретну справу: встановлювали котли на ТП, робили бойлери на нагрів води від сонця і т.інш.
Семен Показати IP 8 Вересня 2014 20:05
Та уже и хочется взорвать всю эту страну нах....
громадянин Показати IP 11 Вересня 2014 20:02
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus