USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Як на Волині випускники складатимуть мультипредметний тест. Алгоритм дій при повітряній тривозі

14 Липня 2022 17:32
На Волині 6805 осіб складатимуть національний мультипредметний тест (НМТ). В області визначено 19 тимчасових екзаменаційних центрів, де учасники проходитимуть тестування. Цього року до проведення НМТ у регіоні залучено понад 877 осіб із числа персоналу закладів освіти.

Основна сесія національного мультипредметного тесту стартує уже 18 липня.

Про проведення в закладах освіти Волинської області НМТ розповіли під час пресконференції, організованої відділом ЗНО та моніторингових досліджень Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти.

Нагадаємо, цьогоріч типове ЗНО відмінили, а ті, хто планує вступати в українські виші, мають скласти мультипредметний тест із трьох преметів: української мови, математики та історії України.

Тестування проходитиме у три сесії:

основна: 18 липня-10 серпня;

додаткова: 16-20 серпня;

спеціальна: 12-16 вересня.

Читати ще: Випускники воєнного часу: як на Волині складатимуть тести замість ЗНО. Інтерв'ю

Завідувачка відділу ЗНО Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти Алла Корнейко повідомила, що на Волині на участь у НМТ зареєструвалися 6805 осіб.

«Торік участь у ЗНО взяли трішки більше ніж 9000 осіб. Зареєструвалися, звісно, більше – 12 000 осіб. Але оскільки було скасовано державну підсумкову атестацію, на ЗНО йшли тільки вмотивовані учасники», – сказала вона.
Окрім того, на Волині участь у НМТ будуть брати не тільки волиняни, а й переселенці з інших регіонів країни.

Директорка Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк інформувала, що з 12 липня на інформаційних сторінках абітурієнтів розміщено запрошення-перепустки в екзаменаційні центри для учасників тесту основної сесії.

«Якщо учасники не можуть зайти на свою сторінку, на сайті Українського центру оцінювання якості освіти є форма, де можна за своїми персональними даними отримати логін та пароль входу на свою інформаційну сторінку. Випускники заходили на цю сторінку, тому що мали двічі підтвердити свою участь в основній сесії. Зараз там розміщено запрошення-перепустки. Далі там буде розміщено результати», – зазначила вона.

Якщо учасники тільки один раз підтвердили свій вхід на інформаційну сторінку, то не потрапили на основну сесію. Це означає, що до 18 липня, а потім із 1 до 10 серпня вони повинні підтвердити свою участь у додатковій сесії.

Як проходитиме національний мультипредметний тест?

Аби потрапити до тимчасового екзаменаційного центру, абітурієнти повинні завантажити з інформаційної сторінки учасника запрошення та прибути на місце за 10 хвилин до початку тесту. З собою також потрібно мати документ, що посвідчує особу.

НМТ проходитиме у дві зміни. Він триватиме 120 хвилин і міститиме по 20 питань із трьох блоків: українська мова, математика, історія України. Учасники мають право почати тестування з будь-якого блоку.

«Якщо учасник захворів, змінив місце проживання чи має інші поважні причини, через які не з’явився на основну сесії, то він зможе взяти участь у додатковій сесії. Для цього буде потрібно на своїй інформаційній сторінці заповнити заявку на участь у додатковій сесії», – пояснила Лариса Середяк.

Учасники складатимуть НМТ на комп’ютерах. Тому заклади освіти, де відбуватиметься тестування, обирали зважаючи на наявність нової техніки та швидкісного інтернету. Всі комп’ютери пройшли відповідні тести.

«У кожній аудиторії – 10-15 комп’ютерів. У кожній аудиторії працюватиме інструктор, у кожному центрі – відповідальний за пункт тестування і його помічник (вчитель інформатики). Напередодні НМТ учитель інформатики має перевірити всі комп’ютери та налаштувати їх. У кожній аудиторії буде додатковий комп’ютер», – розказала Лариса Середяк.

Як дізнатися результати тесту?

Після завершення виконання всіх завдань, учасник отримає кількість тестових балів за кожен блок, тож знатиме не тільки кількість набраних ним тестових балів, але й орієнтовну кількість балів за шкалою від 100 до 200 для вступу.

Результати тестування учасників основної сесії будуть доступними на їхніх інформаційних сторінках до 12 серпня.

Усю інформацію про проведення НМТ можна буде отримати лише 10 вересня.

Місця розташування екзаменаційних центрів не можна розголошувати.
.
Завідувачка відділу ЗНО Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти Алла Корнейко звернула увагу, що з огляду на питання безпеки інформація про точні дати проведення тестувань та про місця розташування тимчасових екзаменаційних центрів ніде не розголошується.

«Діти з 12 липня отримали інформацію про місце тестування. Їх закликали не поширювати дані про те, де вони будуть складати національний мультипредметний тест із міркувань безпеки», – наголосила вона.

Усі екзаменаційні центри містять укриття або розташовані безпосередньо біля нього.

«Це місця, куди відповідальні за тестування керівники закладів освіти разом із інструкторами поведуть учасників, якщо пролунає повітряна тривога», – наголосила Лариса Середяк.
Читати ще: «Це буде важко»: як випускники луцьких шкіл готуються до мультипредметного тесту

Що відбуватиметься в центрах тестування під час повітряної тривоги?

У випадку оголошення повітряної тривоги відповідальний за пункт тестування на своєму комп’ютері припиняє роботу всіх комп’ютерів.

«Тобто дитині дається можливість закінчити, поставити крапку. Після цього робота блокується. Якщо учасники виконали більшість завдань і їх влаштовує цей результат, то вони можуть скористатися ним і закінчити НМТ.

Усі завдання блокуються і всі учасники спускаються в укриття. Якщо тривога триває недовго (до години 15 хвилин), всі повертаються і продовжують роботу. Якщо тривога триває довше, то всі, хто хоче, ідуть на додаткову сесію. Це поважна причина участі у додатковій сесії. Всім буде надано можливість виконати тестові завдання», – зауважила директорка Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк.

Уперше буде проведено спеціальну сесію.

Цього року вперше буде проведено спеціальну сесію. Її організують для тих, хто зареєструвався на НМТ, але через різні причини не зміг потрапити на основну та додаткову сесії.

Її буде проведено 12-16 вересня.

Хто з абітурієнтів може не здавати НМТ?

Згідно з правилами, прийнятими Міністерством освіти, тим, хто вступатиме на платну форму навчання, не обов’язково здавати НМТ. Вони можуть вступати за мотиваційним листом.

Також за мотиваційним листом можуть вступати всі абітурієнти, які хочуть навчатися на творчих спеціальностях.

Вступна кампанія в магістратуру проходитиме за таким же алгоритмом, що і НМТ.

Цього року вступна кампанія в магістратуру на окремі спеціальності теж проходитиме за тим же алгоритмом, що і НМТ, – на комп’ютерах у тимчасових екзаменаційних центрах.

Реєстрація на участь триватиме до 18 липня. Із 3 серпня учасники на своїх інформаційних сторінках отримуватимуть запрошення-перепустки.

Також заплановано проведення основної, додаткової та спеціальної сесій.

Українці зможуть скласти НМТ за кордоном.

Українські випускники зможуть скласти національний мультипредметний тест також за кордоном, зокрема в понад 30 країнах.

Наприклад, у сусідній Польщі НМТ можна скласти в шести містах.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus