USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Як пережити початок навчального року. Поради батькам

1 Вересня 2018 17:10
Із наближенням 1 вересня батьків школярів починає охоплювати паніка, пов'язана з негативними очікуваннями від початку шкільного процесу. Вони вже готуються до ранніх підйомів, батьківських зборів та обговорень вічних питань на кшталт "Чи дарувати квіти вчителям?" і "Які обкладинки для підручників купувати?".

Ця масова істерія здатна затягувати навіть урівноважених людей, які спокійно сприймають процес підготовки до школи, адже на негативні емоційні реакції інших людей можна натикатися будь-де – у пості про школу у стрічці Facebook або навіть у кафе чи в офісі, почувши розповідь мами школяра, роздратованої бажанням інших батьків закупити новомодні стільці для класу її сина, пише ТСН.

"Найбільший стрес у нас в голові, ми його створюємо самі – штучно. Увесь цей ажіотаж навколо 1 вересня створений виключно батьками, їхньою напругою, їхніми очікуваннями непередбачуваних ситуацій, з якими вони можуть не впоратися", – пояснила психолог Леся Ковальчук.

РАДЯНСЬКИЙ ДОСВІД БАТЬКІВ

Сучасна система освіти не ідеальна і має багато недоліків, які змушують нервувати. Однак психологи зауважують, що негативні очікування батьків багато у чому залежать від їхнього досвіду.

"Для батьків це завжди більший стрес, ніж для дитини, оскільки майже всі батьки навчалися у "нефрендлі" школах, зовсім не таких, які можуть бути зараз", – пояснила психолог Наталія Підлісна.

У перший клас без підручників. У новому навчальному році в усій Україні першокласники навчатимуться за новою програмою. Але книжки для неї надрукувати не встигли. Як пояснила міністр освіти Лілія Гриневич, проблема виникла через судові заборони та обмежені можливості поліграфічних комбінатів. Підручники обіцяють не раніше жовтня.

Таку думку підтверджує мама майбутньої п'ятикласниці, киянка Євгенія Бобрик: "На мене, мабуть, дуже впливає власний піонерський досвід, коли нас змушували стояти на різноманітних лінійках та "Днях осені". Потім ця жахлива шкільна форма. І з вчителями було невесело у радянський час. Я розумію, що життя моєї доньки кардинально відрізняється від мого, але власний бекграунд не дає ставитися до цього інакше".

ЩО НЕРВУЄ У ШКІЛЬНІЙ СИСТЕМІ

Звичайно є й об’єктивні причини, які підвищують напругу. Наприклад, необхідність змінювати розпорядок дня – вставати раніше, щоб зібрати дитину, потім везти її до школи і забирати, а чого вартують постійні відпрошування з роботи на батьківські збори та через карантини.

"Окремий вид стресу – це батьківські збори. Зараз вже так не обговорюють кожну дитину, як робили раніше, але все ж таки якісь зауваження до дітей вчитель може озвучувати перед усіма. Я думаю, що такого взагалі не потрібно робити. Я не хочу знати, як навчається моя дитина порівняно з іншими дітьми. І мені неприємно, коли обговорюють погану поведінку якоїсь умовної "Глаші", а її мама сидить і червоніє за неї", – нарікає Євгенія.

Також по нервах батькам б'є відсутність стабільності та єдиних правил в українських школах.

"Постійно щось змінюється, і кожного року ти не знаєш, що тобі приготують – чи то новий предмет, чи то нову форму для фізкультури. У нас, наприклад, довго визначалися, чи вводити російську мову у програму", – додала Євгенія.

На шкільну програму скаржиться й кремечужанка Оксана Пасько, мама двох школярів, які цього року навчатимуться вже у 3-му і 10-класі.

"У них дуже складна програма. Я відкрила підручник з алгебри, і таке враження, що я до школи взагалі не ходила. Там дають задачі з математичного аналізу академічного рівня. Я не певна, що дитина зможе опанувати все це без репетитора", – каже Оксана, додавши, що стресу додає ще й необхідність готуватися до ЗНО.

Робити уроки з молодшою донькою, звичайно, буде простіше, каже жінка. Проте їй, як мамі, яка працює, це додає клопоту й нервів. "Ти приходиш з роботи, а тобі потрібно звернути увагу на підготовку до уроків, особливо у меншої, передивитися домашнє завдання зі всіх її предметів – і читання, і мову, й іноземну тощо", – зітхає Оксана.

ШКІЛЬНИЙ ДЗЕН

Євгенія Бобрик додала, що має особистий рецепт боротьби зі стресом: "Вдихнули-видихнули. Ми жодних рухів не будемо робити, нічого не купуватимемо, поки нам не скажуть, що точно потрібно. А зараз не варто думати про це і не треба накручувати себе раніше часу. Бажано відволіктися і догуляти літо до кінця".

Свій рецепт має й інша матуся – жителька Миколаєва Інга Трошева. Щоправда, стресу вона не відчуває тому, що їй просто подобається готувати свою доньку Нонну до школи. Цього року вона піде вже до 4-го класу.

"Я люблю купувати шкільне приладдя. Для мене це лікування, а не стрес. Можна все робити з дитиною разом – купувати зошити з красивими обкладинками, у нашому випадку це коти у всіх варіаціях, ще собаки. Також у мене вже давно куплене все вбрання – купа блузок, спідниць, сарафанів і колгот до них. Для мене це задоволення – готувати круті модні луки. До того ж я сама роблю бантики, підбираю стрічки спеціально під одяг", – розповіла Інга.

Крім того, для мами, яка не має традиційної офісної роботи з 9-ї до 18-ї, початок школи є скоріше бажаною подією. "Особисто для мене це полегшення, тому що вона обідатиме в школі, тобто мені не потрібно буде готувати обід. Плюс буде тиша в хаті", – поділилася Інга.

ПОРАДИ ПСИХОЛОГІВ

Якщо вам не до снаги полюбити самий процес підготовки, то боротися із вже наявним стресом можна шляхом його профілактики, тобто релаксу. Це може пролунати як знущання, але психологи наполягають, що найкращий спосіб змінити свій емоційний стан і позбутися нервового напруження, – це розслабитися.

"Основний метод профілактики перед 1 вересня – не напружувати надмірно ситуацію довкола цього питання. Так і дитині буде простіше, тому що діти орієнтовані на батьків, особливо молодші школярі. Якщо мама вся у стресі, відповідно, у дитини формується враження, що школа – це щось страшне й жахливе. Тому перше, що мають зробити батьки, – це заспокоїтися і подивитися на питання зборів до школи, як на звичайний збір речей і не більше того", – сказала психолог Леся Ковальчук.

Батькам важливо одразу привчити свого школяра правильно сидіти за партою та правильно тримати в руці олівець та ручку. Саме від цього уміння в майбутньому буде залежати його здоров’я, зокрема постава та зір. І в цьому не останню роль відіграє якість канцтоварів. А от які краще купувати і на що треба звертати увагу– дивіться у відео.

Якщо ви відчуваєте, що починаєте дратуватися через шкільні питання, важливо усвідомити це й поставити собі запитання: "Чим це допоможе моїй дитині у навчанні?"

"Дитина йде до школи отримувати знання. Запитання: "Тоді навіщо я сиджу на батьківський зборах третю годину і слухаю якусь маячню?" Так, іноді корисно просто встати і вийти, щоб не напружувати себе. Інше запитання: "Що я можу зробити, щоб дитина отримала знання максимально комфортно для неї?". Перше – створити умови, в яких у неї буде доступ до знань. Друге – почати заздалегідь входити у режим, поступово раніше лягати спати і раніше прокидатися. Це потрібно почати робити за тиждень-два залежно від темпераменту дитини", – пояснила психолог.

Фахівці також закликають не сприймати близько до серця виступи деяких вчителів на батьківських зборах, які замість того, щоб підтримати батьків першокласників і налаштувати їх на гарний навчальний рік, залякують їх страшною і дуже складною програмою.

"Усі батьки чекають цих зборів як якогось покарання. Пам’ятайте: що б не казав викладач, він може помилятися. Не помиляється тільки ваше батьківське серце", – наголосила Леся Ковальчук.

Якщо ж боротьба зі стресом дається непросто, психологи радять знайти групу підтримки з числа таких самих батьків, з якими вам подобається спілкуватися, та вже разом обговорювати виклики, які ставить перед вами школа, та способи їх вирішення.

"Групи самодопомоги знижують рівень стресу, тому що люди розуміють, що це відбувається не тільки у них. Коли твоя проблема виявляється поширеною, вона знижує свою цінність і вже не здається такою критичною", – пояснила психолог Наталія Підлісна.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus