USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Зарплати педагогів, укриття, кількість першокласників: головний освітянин Луцька – про новий навчальний рік

1 Вересня 2023 11:43
Сьогодні стартував новий навчальний рік 2023/2024. Фактично вдруге діти йдуть на навчання в умовах воєнного стану, але цьогоріч Міністерство освіти і науки задекларувало, що навчальний процес має відбуватися в звичному режимі, тобто школярі зможуть відвідувати уроки безпосередньо у своїх школах. Не стала винятком і Луцька громада, яка підтримує позицію Міністерства освіти та протягом літа готувала освітні заклади до навчання офлайн.

Керівник департаменту освіти Луцької міської ради Віталій Бондар розповів Інформаційному агентству Волинські Новини про підготовку громади до нового навчального року, готовність укриттів, кількість першокласників, кадрову ситуацію в навчальних закладах, а також зарплати педагогів.

Навчальний процес відбуватиметься офлайн

У Києві відбулася конференція всеукраїнського масштабу, де міністр освіти Оксен Лісовий задекларував формат навчання офлайн. Тобто школярі навчатимуться очно за можливості. Зрозуміло, що все залежить від потужності укриттів закладів освіти та від безпекової ситуації під час освітнього періоду з 1 вересня 2023 року до 28 червня 2024 року. Було заявлено про те, що освіта має бути якісною, але обов’язково з безпечним освітнім середовищем. Протягом літнього періоду ми робили все, щоб наші укриття покращилися, площі збільшилися, аби якомога більше дітей вивести на звичайний формат навчання. Цю позицію міністра освіти ми втілили в життя, ідентичною вона є і у Луцького міського голови Ігоря Поліщука.

Укриття в навчальних закладах

У силу безпекової ситуації я не можу називати навчальні заклади, де власного укриття немає. Але всі без винятку заклади загальної середньої освіти, заклади дошкільної освіти та заклади позашкільної освіти мають укриття чи то власні, чи то орендовані. Зараз ми дообладнуємо орендовані укриття. До 20-25 вересня матимемо стовідсоткову забезпеченість укриттями усіх без винятку закладів освіти нашої громади.

Читати ще: Навчати і навчатися під час війни: відбувся форум освітян Луцької громади

З 14 до 18 серпня відповідна комісія об'їхала заклади освіти. До неї входили представники департаменту освіти, шкіл, садочків, Держпродспоживслужби, ДСНС, аби чітко визначити, чи наші заклади освіти і їхні укриття готові до навчального року. Можу запевнити, що усі без винятку заклади готові.

Ремонти навчальних закладів

Станом на 1 серпня ми мали 25 мільйонів гривень з місцевого бюджету на поточні ремонти у закладах освіти для підготовки до нового навчального року. Поточні ремонти відбувалися у коридорах, класних кімнатах, лабораторіях навчальних закладів. Також поточні ремонти стосувалися вікон та дахів, адже паралельно ми працюємо у напрямку енергосервісних договорів. Зокрема у 2-му та 29-му садочках відбуваються термомодернізаційні процеси, але водночас потрібно здійснити певні термомодернізаційні процеси самого даху, відповідно, на це виділяли кошти з місцевого бюджету. Також заплановано оновлення харчоблоку в школі №15 та монтаж системи теплопостачання в садочку №24. Попри війну та всілякі негаразди, ремонти відбуваються у багатьох закладах освіти. Ми розуміємо, що їх потрібно ремонтувати, адже якщо бодай рік якийсь заклад буде без ремонту, ми можемо його втратити.

Читати ще: Новий корпус зі спортзалом та їдальнею: у Луцьку нарешті добудують 13-ту школу

Кількість першокласників у новому навчальному році

Ми очікували набрати понад три тисячі першокласників. На сьогодні маємо набраних 2800 першокласників. Зрозуміло, що цифра трішки менша, близько трьохсот дітей ми недобираємо до очікуваної кількості. Розуміємо, що у 2016-2017 роках був спад народжуваності, це відчувається. Також на набір вплинула війна, адже з понад 40 тисяч дітей у нашій громаді – це садки і школи – 1150 перебувають за кордоном.

Читати ще: У школи Луцької громади планують набрати понад три тисячі першокласників

Якщо порівнювати школи та садочки, то школярів за кордоном менше, ніж дошкільнят. Кількість дітей у школах, порівняно з минулим роком, навіть зросла на 500-600 осіб за рахунок внутрішньо переміщених дітей, яких офіційно у наших школах є понад 750. Також відбувається процес урбанізації, місто завжди притягує молодих людей на навчання та роботу. Вони тут залишаються жити та, відповідно, ведуть дітей у школи та садочки.

Кількість дошкільнят

У списковому складі є понад 9200 дошкільнят. Зрозуміло, що така кількість до закладів дошкільної освіти не приходить. В середньому наповнюваність садочків відповідно до спискового складу – 70%. Можна сказати, що потужність закладів фактично на межі, але ми маємо дитину, яка навчається та виховується у наших садочках. Це добре, бо педагоги мають заробітні плати, а громада забезпечена стабільним вихованням дітей в закладах дошкільної освіти.

Готовність позашкільної освіти до навчального року

Позашкілля повністю готове до нового навчального року. У нас є два потужні осередки: Центр науково-технічної творчості та Палац учнівської молоді. Лише в Центрі у п’ятдесяти гуртках здобували освіту близько 700 дітей, а в Палаці учнівської молоді – 3200 дітей. Тобто фактично кожен десятий учень навчається або здобуває додаткову освіту в позашкіллі. Також у нас є спортивні школи №1 та №2, а в напрямку молоді та спорту – спортивні школи №3 і №4. Тобто ми маємо куди залучити наших дітей, аби лише було бажання у них та батьків.

Вчасність виплати зарплат вчителям та вихователям

Освітньої субвенції, тобто коштів державного бюджету, не вистачає і не вистачало – це 17% недофінансування громади, що становить понад 77 мільйонів гривень. Але у нас не було жодного дня, щоб ми не заплатили заробітної плати чи авансу. Всю різницю зарплати, на яку не вистачає коштів з освітньої субвенції, покриває місцевий бюджет. Позиція Луцького міського голови Ігоря Поліщука – вчителі повинні мати зарплати та мають бути забезпечені. Ми це робимо. Окрім того, з місцевого бюджету додатково виділили понад 6 мільйонів 500 тисяч гривень, щоб дати вчителям можливість додатково заробити кошти, читаючи додаткові години, зокрема це робота з обдарованими дітьми, які готуються до олімпіад та турнірів, підготовка до ЗНО, а також дослідно-експериментальна діяльність, яку вчителі використовують для підсилення інваріантної складової навчальної програми закладів освіти.

Кадрова ситуація у школах та садочках

Вчора ми провели звірку. Лише в закладах дошкільної освіти маємо до десяти вакансій вихователів, у таких же межах нестача помічників вихователів. Десь у садочках не вистачає кухарів, інструкторів з фізкультури. Така ситуація була завжди, але цього року недостача кадрів трішки більша. Щодо садочків, то ми маємо хорошу співпрацю з Волинським національним університетом імені Лесі Українки, з Луцьким педагогічним коледжем. Навіть студенти третього-четвертого курсів ідуть до нас на роботу. Нам це зручно, адже це формат дуальної освіти: виші навчають студентів теорії, а ми – практики. Тобто у цьому проблем нема.

Більшою проблемою є те, що ми не можемо долучити до освітнього процесу педагогів-фізиків, хіміків, біологів. Їх справді бракує. Студенти цих спеціальностей не мають великого бажання працювати в закладах освіти. Хоча у воєнний час для хлопців це виклик, вони мають можливість працювати у школах, а не бути мобілізованими. Водночас критичної ситуації у нас немає, адже Луцьк – обласний центр, відповідно, у нас є вищі навчальні заклади, які покривають наші освітні втрати.

Шкільна форма

У 2019 році шкільну форму відмінено указом президента. Але дрескод у луцьких школах є, діловий стиль має бути. Зрозуміло, що є уроки фізичного виховання та плавання, де передбачений відповідний одяг. Але школа – це навчальний заклад, де навчають і виховують. Виховний процес є невід’ємним від процесу навчального. А аспектом виховного процесу є ошатне ставлення до свого одягу.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Іван Показати IP 1 Вересня 2023 13:56
Чи планується заборона таких ганебних явищ як "Фонд школи" і "Фонд класу"?
Джек до Іван Показати IP 1 Вересня 2023 15:24
Ці фонди утворили і підтримують батьки-сраколизи , а не влада. Не плати і тобі ніхто нічого не зробить.
скептик до Джек Показати IP 1 Вересня 2023 16:25
ніхто і не примушує. якщо тебе влаштовує, що твоя дитина буде вчитись в курнику - не плати
скептик Показати IP 1 Вересня 2023 16:44
профанація реформи освіти шляхом закриття старших класів, особливо у віддалених районах, звичайно ж направлена на покращення доступу до якісної освіти. брак кадрів також викликаний занадто великою зарплатою у 4000 євро. так звана реформа НУШ - знову ж таки танці з бубном, які практично не впливають на кінцевий результат - якість освіти. ялові спроби організувати незалежну службу якості освіти застрягли на місці. держава фактично самоусунулась від свого обовязку організувати якісний освітній процес, скинувши свої обовязки щодо методичного забезпечення освітнього процесу для виконання державного стандарту на самих виконавців - вчителів. такими темпами українські документи про освіту будуть скоро визнавати лише в Патагонії
ВВ Показати IP 2 Вересня 2023 09:50
Сховатись від мобілізації з будь - яких причин це сутність наших чиновників. На словах всі патріоти і готові щось захищати , але тільки в кабінетах і теоретично та методично тільки не зі зброєю в руках.
Мама учня Показати IP 2 Вересня 2023 16:05
Просимо звернути увагу на директора гімназії N 4 О.Мишковця. Таких поборів з батьків немає в жодній школі. Як не краска то лак на паркет то на спортивний майданчик, насилу вікна закінчилися. Все тілтки через готівку в конверті. Обсівся заступниками а їх аж шестеро скажіть тільки навіщо стільки. Мабудь для того щоб частину премії віддавати йому!?
Анонім Показати IP 3 Вересня 2023 18:39
Дуже огидно чути ці брехливі звіти про оплату праці педагогів. У професійних училищах Харкова з січня скоротили всі виплати: кабінет, зошити, консультації, класне керівництво... Ми чесно проводили онлайн-заняття. Відпускні ще не заплатили, але за власний рахунок уже відправили. Ми змушені розпускати групи після 9-го класу, бо не маємо субвенції. Ви скажете, що в ПТУ погано працюють? Але в Харкові ми працювали під обстрілами С-300, поки не вирубали світло й інтернет. Через скорочення груп підробляли в школах та коледжах, аби не стояти в черзі за гуманітаркою зі старими... Розуміємо, що не найважливіші зараз. Але хіба заслужили на таке приниження?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus