USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Як підключити інтернет без світла? Пояснення від провайдера з Волині

13 Листопада 2023 08:08
З’явилося чимало лайфхаків, як налаштувати домашній інтернет під час аварійних чи планових відключень світла. Найпоширеніший та найдешевший спосіб – підʼєднати роутер до павербанку. Але чи достатньо цього? Чи у всіх після цього буде Wi-Fi? Ні. Чому так і що зробити, аби інтернет без світла таки працював?

Про це йдеться в сюжеті 12 каналу.

Як розповів директор ТОВ «Coolnet» Сергій Куліш, головне – розібратися, чи подбав про безперебійність послуги ваш провайдер.

«Треба споживачу подзвонити до свого провайдера і запитати, чи буде працювати інтернет, коли немає світла, а якщо буде, то скільки часу», – говорить він.

Провайдер може передавати інтернет без світла, тільки якщо використовує проводку з оптоволокна. Інша умова – наявність у провайдера акумуляторів чи генераторів. Тоді він зможе підключити до цих джерел живлення усе своє обладнання.

«Головне, коли пропадає електрика, – щоби провайдер мав генератор і міг заживити свої сервери. Там же стоять і вузли, які роздають інтернет у кожну домівку», – пояснює Сергій Куліш.

Дрібні вузли, через які інтернет йде до абонентів, розкидані містом. Якщо немає світла, роботу кожного протягом 12 годин підтримують акумулятори.

«Якщо світло вимкнули надовго, монтажники приїжджають сюди до нас, де заряджаються акумулятори, беруть підзаряджений акумулятор, їдуть на вузол, замінюють його, привозять сюди і ставлять на зарядку. Навіть якщо в нас на базі теж немає світла, ми працюємо на генераторі, в нас зарядні пристрої всі працюють», – каже Сергій Куліш.

Читати ще: Мобільний зв’язок у Луцьку в разі форс-мажорів: що кажуть найбільші оператори

Якщо у квартиру заходить мідний кабель, то, найімовірніше, при вимкненні світла інтернету не буде. Мідний кабель вказує на те, що згадані вище спеціальні вузли розкидані не містом, а встановлені кожен у багатоквартирному будинку. Щоб був інтернет, спільно подбати про його живлення часто мусять самі мешканці. На практиці провайдер не в змозі забезпечити кожен будинок генератором чи зарядженим акумулятором.

«Якщо він його не живить і вимикається світло, у вас відповідно індикація також зникає й інтернету не буде», – звертає увагу Сергій Куліш.

Отож, з інтернетом, який підходить до квартири, розібралися. А що робити далі? Все просто. Підключити до альтернативного джерела живлення ваш домашній роутер. А тим, у кого оптоволокно тягнеться аж до квартири, – і домашній оптичний термінал, який називають медіаконвектором. Найпростіший спосіб це зробити – скористатися звичайним павербанком. Щоправда, підключити його до домашнього обладнання можна тільки через спеціальні кабелі, які роблять напругу в павербанку прийнятною для роутера.

«Якщо ви маєте звичайний павербанк, підключаємо кабель і дільник живлення. Один – в оптичний термінал, інший – в роутер… Час роботи залежить від павербанка. Розрядився? Беремо інший», – говорить Сергій Куліш.
Замість павербанка можна використати й інший акумулятор живлення. Наприклад, мініупс.

«Такий пристрій роутер і оптичний термінал може живити до восьми годин. Якщо у вас він розрядився, як резерв може бути шнурочок 5/12. Підключаємо його теж до цього мініупса або ж будь-якого домашнього павербанку й далі собі працюємо. Але вже час роботи залежатиме від того, скільки становить ємність вашого павербанку», – зауважує Сергій Куліш.

Сьогодні є популярними портативні зарядні станції, які не вимагають спеціальних кабелів і навіть мають розетки на 220.

«Так само підключається до нього роутер і оптичний термінал. Така штука тримає близько 12 годин», – додає Сергій Куліш.

Якщо з домашнім інтернетом не складається, можна спробувати роздати мобільний інтернет зі смартфону. На це здатні більшість сучасних телефонів. Цей варіант працює тільки тоді, коли дозволяють умови підключеного на ваш номер тарифного плану, і звісно, якщо мобільний оператор подбав, щоб його вишки мали генератори чи акумулятори.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Світло. Показати IP 13 Листопада 2023 08:49
Світло горить зверху. Электрика йде по дротах. Напевно с золотими медалями покінчали заклади))))
не нуб Показати IP 14 Листопада 2023 05:46
для нубів написали)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus