USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Як правильно заряджати акумулятор автомобіля?*

13 Липня 2023 12:13
Акумулятор – це одна з важливих частин автомобіля, для функціонування якої потрібен достатній обсяг заряду. Щоб підтримувати його на потрібному рівні, достатньо періодично підключати пристрій до мережі та залишати в такому стані до повного відновлення напруги.

Специфіка під’єднання може відрізнятися залежно від того, яке АКБ на авто підібрав водій. Проте сам принцип зарядки для всіх різновидів є однаковим. У цій статті з’ясуємо, що потрібно знати про процедуру та як її правильно виконувати.

Що потрібно зробити на етапі підготовки до зарядки?



Щоб процес пройшов без проблем та труднощів, спочатку потрібно організувати підготовку. Цей етап охоплює кілька простих дій.

Від’єднання. Перед тим як заряджати акумулятор, його необхідно повністю відключити від бортової системи та витягти з машини. Якщо ситуація термінова, то можна обійтися від’єднанням тільки мінусового кабелю.

Очищення. Після вилучення пристрою потрібно очистити контактні клеми від залишків змащувальних матеріалів та окису. Завдяки цьому забезпечується кращий контакт.

Протирання ганчіркою. Після очищення контактів варто протерти поверхню АКБ ганчіркою. Вона може бути сухою або змоченою в спеціальному розчині (зазвичай це 10% розчин кальцинованої соди).

Подальші дії залежать від типу акумулятора. Якщо це обслуговувана модель, тоді необхідно також відкрити пробки. Вони розташовані на верхній частині пристрою. Це потрібно для того, щоб перевірити рівень рідини. У разі критичного зменшення обсягу перед заряджанням також доливають дистильовану воду.


Що впливає на процес зарядки АКБ?



Всі автомобільні акумулятори являють собою складні системи, в яких поєднуються хімічні елементи, рідини та інші складові. У процесі зарядки на них впливає електричний струм, під дією якого відбуваються різні процеси. Наприклад, під час заряджання АКБ виділяє вибухонебезпечну суміш. Саме тому в процесі важливо дотримуватися певних правил.

Зокрема поблизу АКБ на зарядці категорично заборонено використовувати відкритий вогонь. Це може спричинити небезпечні наслідки. Крім цього, заряджання має відбуватися тільки в тих приміщеннях, які мають надійну вентиляцію та активно провітрюються. Особливо це стосується зарядки стартерних свинцевих акумуляторів. Якщо АКБ не виймали з автомобіля, тоді треба обов’язково перевірити, чи відключений мінусовий кабель.


Як зарядити повністю розряджений акумулятор?



Коли всі підготовчі дії виконано, можна переходити безпосередньо до заряджання. Відновлення напруги в акумуляторі є достатньо простою процедурою. Водію треба правильно підключити зарядний пристрій до джерела живлення. Виконуючи цю дію, важливо дотримуватися правильної полярності (під’єднувати плюсові контакти до плюсових, а мінусові до мінусових виходів).

Перевіривши всі аспекти, можна під’єднувати зарядний пристрій до мережі. На цьому етапі може виникнути логічне питання щодо того, яким током заряджати акумулятор. Якщо прилад автоматичний, то більше жодних дій не потрібно.

Він сам регулює показники напруги та сили струму, а після повної зарядки відключає живлення. У разі використання пристроїв з ручним керуванням потрібно самостійно встановити необхідні параметри. Якщо ви не знаєте, як довго заряджати акумулятор, тоді орієнтуйтесь на показники напруги – її рівень має знизитися.

Джерело: akb-plus.com
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus