USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Які порушення виявили під час виборів на Волині

26 Травня 2014 13:42
Відсутність печаток, протоколи, підписані на колінах та спроби продати копію протоколу, - такі порушення фіксували на Волині під час позачергових виборів президента України 25 травня.

Про це йшлося під час прес-конференції Громадянської мережі ОПОРА «Вибори Президента України: підсумки спостереження ОПОРИ», що відбулася 26 травня у Луцьку.

Як повідомив координатор виборчої кампанії ОПОРИ у Волинській області Михайло Шелеп, спостерігачі визнали, що вибори відбулися із дотриманням норм законодавства та міжнародних стандартів, тож немає підстав сумніватися у їхній демократичності. Серед порушень, які зафіксували цього разу, переважали порушення правил агітації та перешкоджання виборчому процесу. Натомість, під час минулих виборів найбільш поширеними були підкуп виборців та використання адмінресурсу.

У день голосування на Волині вибори відбулися на усіх без винятку дільницях. Спостерігачі відзначили лише бездіяльність дільничної виборчої комісії у селі Кортеліси Ратнівського району, де була відсутня печатка виборчої комісії. Яку чомусь не могли виготовити протягом двох тижнів до початку виборів. Там голосування розпочалося із запізненням на декілька годин.

Системних порушень виборчого процесу на Волині протягом дня голосування, зі слів активіста, не було. Місцями виявляли неприбрані агітаційні матеріали, траплялися дрібні інциденти, коли виборці хотіли проголосувати без паспорта. Були одиничні випадки перешкоджання роботі журналістів та спостерігачів.

Під час транспортування документації в окружні виборчі комісії усе ж відбувалися порушення, які, втім, можуть не вплинути на результат виборів. Так, за нормами закону, після завершення підрахунку голосів на дільниці документацію потрібно негайно везти в ОВК. Натомість, окружні виборчі комісії у Ковелі та Маневичах зробили неофіційний графік, згідно з яким ДВК повинні привозити документацію. Наприклад, спочатку приймали документи з дільниць Ковельського району, зранку – зі Старовижівського. Представникам різних районів видавали номерки, згідно з якими встановлювали порядок прийому документації, що є порушенням. Також були випадки, коли у дільниці після підрахунку та запакування бюлетенів документацію залишали під наглядом міліціонера, а члени комісії йшли додому спати. Це також є порушенням законодавства.

Спостерігали проблеми із роботою серверу ЦВК вночі, тому, наприклад, ОВК у Володимирі-Волинському розпочала прийом документів лише о 2.00. Члени ДВК змусили комісію працювати і голоси почали підраховувати вручну. Зі слів спостерігачів, підрахунок голосів на Волині може тривати ще до ночі.

Зі слів представників ОПОРИ, ці вибори стали випробуванням для членів ДВК на фізичну та нервову витривалість. Мали місце факти підписання протоколів «на колінах» та носіння печаток із собою, що є порушенням. На щастя, таких випадків було небагато.

Також зафіксували кумедний випадок, коли секретар однієї з ДВК у Луцьку пропонувала спостерігачеві від ОПОРИ придбати протокол за гроші. Вона мотивувала це тим, що, мовляв, принтер, на якому виготовляють копії, орендують в бібліотеки. Спостерігач вказав їй на норми закону та отримав копію протоколу безплатно.

Як зазначили представники ОПОРИ, оскільки у спостерігачів немає сумнівів у перемозі одного з кандидатів у першому турі, виявлені порушення не вплинуть на результат виборів. Однак, якби йшлося про різницю в 1-2% між результатами лідерів, зафіксовані порушення виборчого законодавства могли б загрожувати зривом виборів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Олена Показати IP 26 Травня 2014 14:34
Відповідно до запрошень, які надійшли виборцям для участі у виборах Президента України на виборчу дільницю № 071042, що розташована в м. Луцьку у приміщенні пр. Волі, 13 (Східноєвропейській національний університет ім. Лесі Українки) сама виборча дільниця мала бути розташована у вестилюлі на І проверсі. Однак, як і під час минулих виборів вона "розмістилася" на ІІ поверсі. Невже наші можновладці думають, що вони ніколи не постаріють і завжди будуть молодими? То тоді треба було подивитися, яких сил коштувало людям похилого віку з палицями, з милицями і не самотужки а з допомогою ьблизьких людей піднятися на ІІ поверх!!!! А як голосували "калясочники" ?? Ну, така категорія людей напевно їм взагалі не потрібна!!! Одного Старенького дочка з внуком двох діднімали!!! На моє запитання до голови виборчої дільниці "Чому такі дозручності?" він відповів, що це помилка у запрошенні, там помилилися куди запросити. А від, разом із паном Коцаном, видать не помилилися!!!! Та тут у центрі дуже багато таких людей похилого віку, яким потрібна допомога у такому випавдку. ГАНЬБА!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus