USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Як продати вживане авто, коли ніхто не хоче купувати*

8 Серпня 2022 20:29
Не секрет, що машини зараз продаються гірше. Тож як вигідно продати вживані авто, коли їх ніхто не хоче купувати, розповів спеціаліст з реалізації автомобілів у компанії West Auto Hub Микола Мартинюк.

– Миколо, як ти загалом можеш описати ситуацію із продажем вживаних авто в Україні?

– На час дії закону про нульове розмитнення приїхало дуже багато машин в Україну, дуже багато імпортували за тих кілька місяців. Плюс війна – ринок трошки просів. Всі, хто хотіли купити дешеву машину, змогли купити її за рахунок нульового розмитнення. Але ще дуже багато залишилося машин, які заїхали в Україну перед війною.– Якщо порівняти період нульового розмитнення (з квітня по червень) і цей же період минулого року, то наскільки зменшилися продажі?

– Суттєво. У понад в два рази це точно.

– А що зараз краще продається: які марки, моделі? Зорієнтуй щодо цінового сегменту.

– Насправді питання дуже широке. Можна почати з того, що зараз взагалі все слабше продається, ніж за аналогічний період минулого року. Як не крути, в країні війна, тому зараз не до купівлі автівок, не до імпорту, не до будь-якого бізнесу. Трошки в нас зараз з тим складніше. Якщо ж говорити про ринок, то на першому місці звісно більш дешевий сегмент – від 3 до 8 тис. доларів. Зараз авто шукають першочергово ті ж таки переселенці, яким воно необхідне для пересування. Щодо типів двигунів, то традиційно на заході в нас більше полюбляють дизельні, на сході та в центрі завжди були більш популярні бензинові двигуни.

У нас в Україні полюбляють групу VAG: Volkswagen, Audi. Це видно по кількості імпорту, по кількості продажів. Не відстають в цьому плані й французькі виробники: Renault Megane можна сміливо вважати в Україні вже народним автомобілем.
– А як щодо електрокарів: чи збільшився на них попит на «вторинці»?

– Попит збільшився за рахунок того, що виникла проблема з пальним. Люди зараз масово кинулися на електромобілі.

– Наскільки розумію, це популярно саме для міст, бо далеко на такому авто не заїдеш.

– Якщо ми говоримо про дешевші машини, зокрема й електромобілі в ціновому сегменті до 10-12 тисяч, це популярні в Україні Nissan Leaf. Запас ходу він має невеликий – 120-150 км, якщо говорити про дешевшу версію. Якщо ми говоримо про «ліф» на 40 кіловат, то там запас ходу під 300 км, то це вже може людина сміливо жити за містом і їздити в місто по справах тощо. А Nissan Leaf електричка – це класичний міський автомобіль: робота, спортзал, додому, в школу тощо.
– Миколо, розкажи, а де українці продають вживані авто?

– Досить популярними, як і раніше, в Україні є інтернет-майданчики для продажу авто. Не секрет, АвтоРІА – це номер один із продажу автомобілів в інтернеті – і вживаних, і нових. І знову ж таки регіональна особливість: інші маркетплейси типу RST популярні в деяких областях. Можна сказати, що АвтоРІА – це один основний великий майданчик, який продає по всій території України.

– Як щодо авторинків, автомобільних майданчиків, можливо, соцмережі?

– Авторинок ще наразі живий, але в принципі не довго йому ще залишилося. Чому? Насправді є кілька об’єктивних причин. Авторинок працює лише два дні на тиждень, зокрема, якщо ми говоримо про наш, луцький. Майдачники, компанії, які займаються імпортом-продажем автомобілів, працюють у звичному режимі (в будні дні, – ред.). Тобто людина може в будь-який момент приїхати, оглянути, придбати, замовити, розмитнити будь-що. Необов’язково чекати 1-2 дні, щоб просто приїхати і подивитися.

– Так працює і West Auto Hub, тобто майданчик тут кілька днів на тиждень?

– Однією з переваг комплексності WAH є те, що тут також є майданчик, де можна і продати, і придбати автомобіль.
– Як зараз вигідно продати вживане авто?

– У наш час взагалі класно просто продати автомобіль. Тому є, скажімо, кілька фішок, низка особливостей по продажу автомобілів. Найперше покупець хоче знати історію автомобіля. Це чи оригінальний пробіг, чи він підтверджений. Клієнт хоче знати відразу всю ситуацію по кузову, тобто лакофарбове покриття, чи була в аварії, чи була надто фарбована, чи була якісно відновлена, чи ні. Перевагу відповідно покупці надають тим продавцям, хто відразу надає всю повну інформацію щодо авомобіля. Повторюся, це: пробіг, сервісна історія обслуговування – і в Європі, і в США, стан лакофарбового покриття та стан машини загалом.
– Це щодо інформації, яку має отримати потенційний покупець. А де він це оголошення може побачити? Багато хто розміщує автомобілі просто на авторинку, не користуючись соцмережами, АвтоРІА і так далі. В кого вищі шанси продати авто: в того, хто використовує максимально всі можливі майданчики, чи достатньо одного авторинку?

– Ні, звісно, що одного авторинку недостатньо, це очевидно. В наш час в принципі, коли зараз маса Viber-каналів, Telegram-каналів, досить хорошу статистику по відвідуваності показує Instagram, досить класно люди заходять на сайти компаній, Facebook в принципі свою роль відіграє в продажах. А також вже стандартні перевірені на ринку автомобільні маркетплейси: АвтоРІА та RST. OLX вже починає заходити в цей сегмент автомобілів. Тому по максимуму, де можна розмістити, по максимуму й треба.

– А як щодо фотографій? Чи відіграють вони роль при продажі?

– Значну. Це перше по суті знайомство потенційного покупця з автомобілем. Саме тому ми маємо в штаті окремого фотографа, який фотографує лише автомобілі. Ти починаєш знайомство в інтернеті з автомобілем і ти відразу бачиш комплектацію, стан, чи вона гарненька, рівненька по кузову й так далі. Тому рекомендація: всім зробити гарні фотографії. Не потрібно робити 60-70 фото на телефон з будь-якого ракурсу – зробіть 20-30 з основних ракурсів по кузову, зробіть фішки та особливості комплектації по салону і цього буде більше, ніж достатньо.

– Чи можна таку послугу замовити у West Auto Hub, наприклад, якщо не хочеш розміщуватися, але потрібні якісні фото, а самостійно це зробити важко?

– Так. Ми можемо будь-кому допомогти з продажем авто. В нас є послуга фотосесії автомобіля. Можна приїхати до нас на чистому, справному автомобілі й наш фотограф зробить для нього фотосесію, і вже в потенційного покупця буде перше хороше враження від огляду автомобіля в інтернеті по фотографії.

– А якщо немає можливості зробити професійні фото, чи можна це вирішити якось самостійно?

– Можна, кілька загальноприйнятих фішок розкажу. Не фотографуйте авто відразу після мийки, коло воно все мокре, все капає, і навколо біля машини калюжі. Це виглядає на фотографії неестетично. Старайтеся робити фото рівненько, щоб цілий автомобіль влазив у кадр. Не потрібно шматок бампера, шматок фари. По частинах можна фотографувати фішки, особливості комплектації автомобіля: є давач утримання смуги, автоматичне дальнє світло, є клімат-контроль. Це можна показати окремо. Якщо ж ми говоримо про машину зовні, то просто повністю автомобіль в одному кадрі з усіх ракурсів. Не брудну машину, а фотографуйте чисту, готову, суху машину.

– Що першочергово цікавить людей, які планують купити авто на автомайданчику, про що вони запитують?

– Найперше – це технічний стан автомобіля, це сервісна історія, чи оригінальний пробіг, чи автомобіль обслуговувася, це знову ж таки, чи було авто в ДТП, чи є там фарбовані елементи кузова, як вони фарбовані, чи там є рихтовані елементи. Просто щоб воно там через деякий час не відвалилося дорогою. У нас теж є чудова можливість перевірити автомобіль – і перед покупкою, і перед продажем – на нашій випробувальній лабораторії.

– Чи дають зараз банки кредити на вживані автомобілі та яка ситуація з лізингом?

– Ситуація насправді зараз непроста, тому що, скажімо, якщо в нас до війни були хороші партнерські програми від банків по кредитуванню і фізичних, і юридичних осіб, то зараз фізичних осіб банки не кредитують в частині споживчих кредитів. Зараз на ринку присутній лише лізинг. Лізинг трошки дорожчий, ніж звичайні кредити, і не всі компанії зараз фінансують. Проте, якщо вкрай необхідний автомобіль, то можна в принципі придбати десь орієнтовно від 3,5% річних у місяць.

– Що робити людям, які хочуть скористатися вашою допомогою і замовити в нас послугу продажу авто?

– Просто можна зідзвонитися з нами, домовитися на який день буде зручно, приїхати на чистому технічно справному автомобілі. А ми проведемо огляд, зробимо фотосесію і будемо займатися продажем, розмістимо на всіх онлайн-маркетплейсах.

– Спасибі, що розповів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Ще не зовсім свідоми Показати IP 9 Серпня 2022 17:00
Замінувати і подарувати знайомому кацапу

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus