USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Як Росія вербує в’язнів у Туркменістані: опозиціонер навів шокуючі дані

21 Жовтня 2022 23:24
У Туркменістані відбувається вербування в’язнів на війну в Україні на боці Росії.

Про це повідомив лідер туркменської опозиції, засновник Загальнонародного Руху «Демократичний Вибір Туркменістану» Мурад Курбанов, який наразі проживає у Франції, передає Главком.

Згідно з інформацією політика, уже завербовано не менше 500 російськомовних чоловіків, які відбували покарання у в’язницях Туркменістану.

«У моє розпорядження надійшла інформація від активістів із Туркменістану, яка вказує на те, що в країні, за сприяння органів національної безпеки та влади, триває незаконна мобілізація серед контингенту пенітенціарних установ на війну в Україні. Достовірно відомо, що не менше 500 російськомовних «контрактників» зібрали у в'язницях Туркменістану і відправили до Москви. Там їм видали паспорти РФ та провели 10-денну військову підготовку, після чого всіх відправили воювати за Росію проти України. Готовність воювати за контрактом заохочують зняттям судимості, обіцяють заплатити $1000 і одразу видають паспорт РФ», – розповів він.

Курбанов зазначив, що інформація стала доступною після того, як прийшли повідомлення про перших загиблих. Водночас, за словами політика, представники національної безпеки Туркменістану запевняють, що засуджені померли через коронавірус. Родичам загиблих повідомляють, що рішенням епідеміологічної служби заборонено транспортувати тіла, щоб уникнути зараження. Родичам демонструють відео та фото нібито поховань.

«Крім того, з Теджена, Лебапської, Ташаузької областей надходять повідомлення, що триває онлайн набір у приватну військову компанію (ПВК) Росії. Охочим заробити $1000 надають VPN і змушують реєструватися на сайті ПВК, далі відправляють швидко до Москви і далі за схемою», – зазначив туркменський опозиціонер.

За інформацією Курбанова, десятки ув'язнених у Туркменістані погодилися підписати договори з ПВК.

«Їм видали одяг, вивезли транспортним військовим літаком до Москви, там усім видали паспорти громадян Російської Федерації, готівку. Десять днів вони проходили військову підготовку та були відправлені до України. Після лікування цю людину знову відправлять воювати», – розповів він.

Туркменський опозиціонер припустив, що така ж ситуація з вербуванням у в’язницях відбувається і в інших регіонах Центральної Азії.
Нагадаємо, раніше засновник ресурсу Gulagu.net Володимир Осєчкін повідомив, що диверсанти ПВК «Вагнер» розстрілюють мобілізованих на війну проти України зеків, якщо вони намагаються втекти із поля бою.

Читати ще: Зеків розстрілюють «мобіки», а тих – регулярні війська, – росіянин про «заградзагони»

Також раніше у мережі з'явилося відео, як керівник приватної військової компанії «Вагнер» Євген Пригожин поспілкувався з ув’язненими, які погодилися брати участь у спецоперації, втратили кінцівки та «отримали помилування».

Аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) зазначають, що засновник ПВК «Вагнера» Євгеній Пригожин і афілійовані з «Вагнером» соціальні мережі все частіше коментують неефективність традиційних російських військових інститутів і суспільні проблеми, які можуть опосередковано підірвати правління Кремля.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus