USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Як сільгоспвиробники Волині позбуваються залежності від газу

2 Жовтня 2015 15:27
Оскільки забезпечення приросту продукції сільського господарства на 1% тягне за собою збільшення витрат енергоресурсів на 2-3%, сільськогосподарські підприємства області змушені шукати альтернативні джерела енергії.

Про це йшлося під час розширеного засідання антикризового енергетичного штабу сьогодні, 2 жовтня.

Як зазначив директор департаменту агропромислового розвитку Юрій Горбенко, з одного боку, сільське господарство не є великим споживачем енергії, але, з іншого боку, забезпечення приросту продукції сільського господарства на 1% тягне за собою збільшення витрат енергоресурсів на 2-3%. Виходячи з цього, волинські господарники все частіше переходять на використання альтернативних видів електроенергії. Так, ПАТ «Володимир-Волинська птахофабрика» у 2014-15 роках активно здійснювало переоснащення птахокомплексів на твердопаливні котли, що дозволить заощадити майже три мільйони метрів кубічних газу (половину обсягу споживання газу у 2014 році). Як паливо використовують дрова, щепу та торфобрикет, також триває робота з заміни традиційних видів освітлення на електродіодні. Очікувана економія електроенергії становитиме майже 2 мільйони гривень на рік, або мільйон кіловат.

У птахокомплексі «Губин» цьогоріч ввели в експлуатацію новий птахокомплекс у селі Холопичі Локачинського району, обладнаний двома котлами загальною потужністю 5 мегават, що дозволяє економити 500 тисяч метрів кубічних газу.

У 2014 році ТзОВ «Агротехніка» збудувало зерносушильний комплекс, в якому встановлені котли потужністю 2,5 мегавата, які використовують солому і використовують 150 тисяч метрів кубічних газу щороку. Загалом в підприємствах агропромислового комплексу області працює 30 котлів на альтернативних видах палива загальною потужністю 27 мегават, що дозволяє щорічно заощаджувати майже 6 мільйонів метрів кубічних газу. Разом з тим, для аграріїв потрібно до 2 мільйонів метрів кубічних газу для того, щоб провести досушку кукурудзи та сої.

З метою недопущення зупинки технологічних процесів, яка негативно впливає на виробництво продукції тваринництва, 43 господарства з 70 забезпечені дизельними електрогенераторами сумарною потужністю 8,3 мегавата, у тому числі 13 господарств з 27, які утримують поголів’я молочних корів. Дизель-генератори встановлюють для тимчасового забезпечення ферм електроенергією, а виробничі процеси потребують стабільного електропостачання, особливо на молочнотоварних фермах.

Зі слів посадовця, наразі погодні умови та ресурси достатні для того, щоб провести комплекс осінньо-польових робіт до настання морозів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Лучанин Показати IP 2 Жовтня 2015 15:42
Не далекоглядні люди. Дрова що за місяць чи хоча б за рік виростають? Рік, два.... а далі? Це в наш час треба з газу на дрова переходити? Маразм! Яка різниця що брати і в кого брати, якщо є за що брати? А якщо нема за що, то для чого взагалі рипатися?!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus