USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Як соратник Порошенка опинився під слідством за держзраду

10 Травня 2018 17:52
Соратник та об'єкт гордості президента виявився фігурантом справи за особливо тяжкою статтею.

Завод у Севастополі, який належав Петру Порошенку ледь не заблокував виведення українських кораблів. Про це повідомляє "Країна".

З’ясувалося,через місяць після скандальних подій у Криму в 2014 році, керівник підприємства, акціонером якого є Петро Порошенко, фактично визнав юрисдикцію російської влади в цьому місті, вступивши з ними в юридичні відносини. Заступник прокурора зареєстрував відповідне кримінальне провадження, через що потім і був змушений покинути свій пост.



Петро Порошенко та Костянтин Картошкін, джерело фото: niklife.com.ua

На початку травня стало відомо про кадрову ротацію в керівництві прокуратури Автономної Республіки Крим, яка після анексії півострова Росією здійснює свою діяльність і базується в Києві.

Олександр Удовиченко, який трудився в відомстві спочатку начальником слідчого відділу, потім - керівником управління нагляду в кримінальному провадженні, і нарешті - заступником прокурора Криму "в екзилі", звільнився з займаної посади.

Без роботи 30-річний юрист не залишився. Сьогодні він оформлений радником директора Держбюро розслідувань в патронатній служби Романа Труби. Втім, окремі видання назвали відставку Удовиченко раптовою, вказавши на цікавий нюанс.

Справа в тому, що саме Олександр Удовиченко був тією самоюособою, яка внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про можливу держзраду з боку менеджера бізнес-структур президента Петра Порошенка - депутата Миколаївської міськради Костянтина Картошкіна. Відомо про це стало наприкінці квітня. Через два тижні заступник прокурора Криму написав заяву про відставку.

"Країна" розбиралася, як соратник глави держави виявився фігурантом справи за особливо тяжкою статтею, яке стало свого роду дембельським акордом на "прокурорській ниві" Олександра Удовиченка.

Визнання за Кримом російської юрисдикції

Кримінальне провадження за ч.1 ст.111 КК України ( "Державна зрада") щодо менеджера Порошенка прокурори завели за заявою адвокатів колишнього заступника голови Адміністрації президента Андрія Портнова 18 квітня 2018 року. Але щоб зрозуміти, як закрутилася спіраль цієї історії і яка в ній роль президента, необхідно повернутися на кілька років назад.

У 2010 році фонд Prime Assets Management, керуючий активами концерну "Укрпромінвест" Порошенко, придбав 60% акцій Севастопольського морського заводу ім. Орджонікідзе (більш відомого, як "Севморзавод").



"Севморзавод" розкинувся на 53 га землі в Криму, джерело фото: investigator.org.uа

Втім, портфель замовлень підприємства почав зростати одночасно з іншою знаковою подією - коли Петро Порошенко став міністром економіки в уряді Миколи Азарова. У липні 2012 року "Севморзавод" виграв тендер на ремонт фрегата "Гетьман Сагайдачний" "вагою" близько 8 млн грн.

Але ще більш цікаві події почали відбуватися з підприємством в першій половині 2014 року. Після анексії Криму на півострові зазвучали голоси тих, хто вимагав відібрати "Севморзавод" у структур Порошенка. Але "націоналізація" активу Петра Олексійовича відбулася не відразу. І багато що говорить про те, що навколо заводу могли вестися якісь кулуарні переговори за участю влади Росії і майбутнього президента України.

Як випливає з оприлюднених Портновим документів, через місяць після проведення "референдуму" в Криму (16 квітня 2014 року) на "Севморзавод" надійшов лист від Міністерства промисловості і торгівлі РФ з пропозицією держпідтримки підприємства з боку Росії.



Джерело фото: facebook.com/andrey.portnov.ua

"У цьому листі згадувалися юридичні терміни, які важко назвати українськими. Севастополь іменувався містом федерального значення, а Автономна республіка Крим - Республікою Крим. Але це не завадило контрольованому Петром Порошенком керівнику заводу Костянтину Картошкіну позитивно відгукнутися на пропозицію російської сторони", - написав з цього приводу екс-заступник голови АП в Facebook.

І дійсно, вже через тиждень адміністрація "Севморзаводу" відповіла на послання з Москви. Вона надала детальну розкладку про фінансово-господарську діяльность та податкові відрахування активу Порошенка за період з 2010 по 2014 роки, вказавши ці цифри як в українських гривнях, так і в російських рублях (а також американських доларах).

Підписантом відповідного листа якраз і виступив генеральний директор "Севморзаводу" Костянтин Картошкін.



Джерело фото: facebook.com/andrey.portnov.ua

За оцінкою Портнова, "вступаючи в переписку з російською владою в Севастополі вже через місяць після скандальних подій, керівник підприємства, акціонером якого є Петро Порошенко, фактично визнав юрисдикцію російської влади в цьому місті, вступивши з ними в юридичні відносини".

"Незрозумілий статус Севастополя" і зрив виведення українського флоту

Те, що саме Картошкіну було доручено відповідати за "генеральну лінію" "Севморзаводу" на той момент, свідчить і сюжет в ефірі "5 каналу". 30 квітня 2014 року канал заявляв досить крамольні, з точки зору українського законодавства, речі. Розмірковуючи про перспективи розвитку заводу Порошенка, Костянтин Едуардович вказав на "незрозумілий статус міста Севастополя".



Джерело відео: youtube.com/5 канал

І додав: "У нас замовник, з яким досить давно працювали, став з обережністю до нас ставиться і підзаморозив наші відносини. У нас є місяць, щоб знайти нормальне завантаження або перевести підприємство в режим очікування".

Але як виявилося, і на цьому потенційна держзрада Картошкіна не вичерпується.

У лютому 2018 року, виступаючи на суді у справі екс-президента Віктора Януковича, колишній нардеп Андрій Сенченко підлив масла у вогонь скандалу. Під присягою він заявив – однією з причин зриву виведення українського флоту з анексованого Криму стали дії керівників місцевих підприємств, які попросили від влади Росії заборонити передачу кораблів ВМС України через заборгованість, що накопичилася перед ними.

"У травні 2014 року, на мій погляд, абсолютно дикий епізод, коли чотири українські підприємства, включаючи ЦКБ" Чорноморець ", ПП" Острів "і" Севастопольський морський завод ", що належить Петру Порошенко, письмово звернулися в окупаційну адміністрацію Севастополя з вимогами не випускати українські кораблі до тих пір, поки вони не розрахуються за раніше виконані ремонти. При цьому борги були копійчані, а не мільйонні. Так ось, "Севастопольському морському заводу", що належить Порошенко Петру Олексійовичу, були, по пам'яті, винні 400 тисяч гривень. Лист від імені цього підприємства на окупаційну владу Севастополя підписав пан Картошкін ", - розповів Сенченко.



Виступ Андрія Сенченка в суді, джерело відео: youtube.com/Адвокатское об'єднання AVER LEX

Картошкін іде на підвищення

Втім, у розпал "кримської епопеї" і цьому факту не була дана належна оцінка. А незабаром після обрання Порошенка на пост президента України круто повернулася кар'єра самого Картошкіна.



Порошенко в статусі президента України і Костянтин Картошкін, джерело фото: news.pn

По-перше, в липні 2014 року Костянтин Едуардович був призначений на пост директора найбільшого оборонного підприємства Миколаєва - ДП "Зоря-Машпроект", що входить в систему "Укроборонпрому". Цю посаду він займає і сьогодні.



Костянтин Картошкын, джерело фото: niklife.com.ua

По-друге, на місцевих виборах до міськради Миколаєва Картошкін очолив список Блоку Петра Порошенка, і був обраний депутатом. Як зізнавався народний депутат Андрій Вадатурський, який очолював Миколаївську облорганізацію БПП, за колишнього гендиректора "Севморзаводу" особисто просив президент.

Порошенко не приховував свого теплого ставлення до Картошкіна. У жовтні 2015 року він удостоїв екс-менеджера свого підприємства найтепліших слів.

"Людина, якою я пишаюся, яка в моїй команді - це Костянтин Картошкін. Це людина - господарник від Бога", - розповідав глава держави.



Зізнання Петра Порошенка в Миколаєві, джерело відео: youtube.com/ПНТВ

Управлінську діяльність Картошкіна в "Зорі-Машпроекті" начальство також оцінило. Влітку минулого року миколаївські журналісти розкопали, що депутат міськради отримує значні надбавки до зарплати - від 200 тисяч до 2 мільйонів гривень щомісяця. Він пояснював такі доплати ефективністю своєї роботи.

"Контрактом керівника передбачена основна частина зарплати і бонусна, за досягнення параметрів. З урахуванням того, що план минулого року був виконаний з перевищенням, я як керівник підприємства маю право на бонуси", - розповів Картошкін журналістам.

Пізніше за нього заступився і прес-центр очолюваного Картошкіним ДП "Зоря-Машпроект". На підприємстві повідомили, що підставою для преміювання Костянтина Едуардовича став наказ гендиректора "Укроборонпрому".

Справу завели через чотири роки

У цій же посаді і регаліях в квітні 2018 року (якраз до четвертої річниці підписання скандальних листів до Міністерства торгівлі РФ) Картошкіна і наздогнала звістка про те, що він став фігурантом кримінальної справи про державну зраду. Відомо, що до Єдиного реєстру досудових розслідувань вона було внесена за заявою юриста Портнова.



Та сама кримінальна справа за фактом державної зради Картошкіна, джерело фото: facebook.com/andrey.portnov.ua

Які саме епізоди включає в себе дане провадження - неясно: в судовому реєстрі відсутні будь-які згадки на цей рахунок.

З приводу причин, за якими в прокуратурі вирішили відкрити провадження, у співрозмовників видання є кілька версій. За однією з них, мова може йти про самодіяльність конкретного прокурора, який, виконуючи формальні вимоги закону, за зверненням громадян зареєстрував кримінальне провадження, через що потім і був змушений покинути свій пост. За другою - справу відкрили для того, щоб провести розслідування, яке (при нинішньому політичному розкладі) покаже відсутність складу злочину, що потім буде використано командою президента в піар-цілях.

Сам же Картошкін також відреагував на інформацію про розслідування його діянь на посаді керівника "Севморзаводу". У коментарі виданню "Преступности.НЕТ" він розповів, що читав відповідний пост Андрія Портнова в Facebook.

"З цього приводу є позиція, вона озвучена, в тому числі підприємством (яке сьогодні очолює топ-менеджер з команди президента - ред.), знаходиться на сайті. Якщо у людей є якісь аргументи або факти, які підтверджують злочин, то є спеціальні органи, нехай звертаються, вони розберуться. Тому що все інше - це відповідальність тих людей, які пишуть заяви, - сказав Костянтин Картошкін. - Це все дуже оціночні судження, є компетентні органи, вони розуміють, що таке державна зрада, у чому вона виражається, і вони дають оцінку, все інше - це наші емоції і при кримінальних речах вони недоречні ", - сказав Картошкін журналістам.



Що ж стосується анонсованої ним заяви на сайті "Зорі-Машпроект", то ніякої конкретики з приводу кримських епізодів в кар'єрі Картошкіна на офіційній сторінці підприємства немає. А наявне лише розпливчасте формулювання, де адміністрація оборонного підприємства закликала ЗМІ "з обережністю ставитися до неофіційної інформації, що стосується діяльності підприємства або його працівників".

Що ж стосується самого "Севморзаводу", то лише в лютому 2015 року (тобто майже через рік після анексії) він був підданий "націоналізації" з боку підкоряється РФ уряду Севастополя.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
скептик Показати IP 10 Травня 2018 18:05
ви кажете окупанти ? за такої кількості підо"асів у владі і окупанта не треба
Анатоль_ Показати IP 10 Травня 2018 21:20
Я в шоцах
Таки Да Показати IP 11 Травня 2018 09:07
,,Кондитер" реально корумпована худоба !
Сергій Показати IP 26 Грудня 2020 13:26
А кажуть, що Порошенко-ворог Кремля. Це вже навіть не смішно.)))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus