USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Черкасько-радикальна історія: як цілий регіон продали олігарху Косюку

19 Листопада 2018 19:00
Центральну область України — історичні землі Хмельницького та Шевченка — продали «курячому барону» Юрію Косюку. Цілий регіон злили олігарху і раднику Порошенка напередодні виборів. А торгівлю організував головний радикал країни.

Радикальні зустрічі та продуктові набори

16 листопада Радикальна партія Олега Ляшка провела зустріч з мешканцями Кам’янки Черкаської області. Зустріч відбувалася з представниками аграрної галузі напередодні Дня працівника сільського господарства.

Як інформує місцеве видання theБабель, після офіційної частини представники політсили організували роздачу продуктових наборів, які складалися з 2 кг макаронів, 800 г соняшникової олії, 2 кг борошна та 1 кг цукру. Охочих їх отримати було так багато, що виникла тиснява. Люди розштовхували один одного і ледь не травмувалися в черзі.
Коментувати цей момент місцеві партійці відмовилися. Та вже очевидно, що засівали радикали неспроста: виборців готують до майбутніх президентських перегонів. І засівають гречкою тут не заради патрона партії Олега Ляшка. Адже регіон продали олігарху, власнику холдингу «Миронівський хлібопродукт», раднику президента Юрію Косюку, який отримує сотні мільйонів гривень дотацій з держбюджету. І саме з ним ще не так давно воювали радикали.

Інтереси «курячого барона»

З Черкащиною Косюка пов’язує бізнес. Великий бізнес. Птахокомплекси «Нашої ряби», розташовані поблизу Канева на території Степанецької сільради — це близько 60 % всього власного виробництва згаданої торгової марки. Але Канівщини «курячому барону» виявилося замало. Власник «Миронівського хлібопродукту» та «Нашої ряби» замахнувся на Чигирин. Саме біля Національного історико-культурного заповідника «Чигирин», на березі Дніпра Косюк запланував розбудувати нові курники на 2 мільйони голів птиці. Проти цього у 2015 році виступили українські письменники та місцеві мешканці, повідомляло тоді ІА Інтерфакс-Україна з посиланям на «Голос України». Воювали проти птахофабрик тут і цього літа.

І справа навіть не в землі. Птахокомплекси Косюка наносять шкоду довкіллю, забруднюючи викидами прісну воду, грунт, поблизу цих об’єктів стоїть їдкий запах. Серед людей, які мешкають бизько до птахокомплексів, збільшився відсоток онкохворих. У річці Росава, яка несе свої води в Рось, притоку Дніпра, гине риба.

Того ж 2015 року пташники планували будувати і на території сільських рад в Черкаському районі. Та місцеві мешканці цього не дозволили. Щоправда, боротьба була запеклою: наприкінці грудня 2015 року сільського голову села Яснозір’я Василя Ткаченка, який став на захист інтересів громади у конфлікті з «Миронівським хлібопродуктом», побили. А справу про побиття так належно і не розслідували, інформувало видання facenews.

Публічні напади як елемент схеми заробітку радикалів

Минулого року у вересні радикали занесли до парламенту плакати з зображенням особняка та яхти Юрія Косюка, а Олег Ляшко з трибуни заявляв: все це придбане за дотації від держави, які мали надійти українським фермерам, а натомість осіли в кишені курячого магната. Адже підприємства Косюка щороку дотуються з держбюджету на чималі суми. І це не вигадки, а у 2018 році обсяг дотацій підприємствам згаданого олігарха сягнув 812 мільйонів гривень.

Але на цьому правда про Косюка від головного радикала завершилася. Бо вже за рік Ляшко продав Косюку Черкаський осередок партії. Так, у грудні 2017 року Черкаська обласна рада звільнила з посади заступника голови облради радикала Вадима Гайовича. Він та нардеп Віктор Вовк до лютого 2018 року керували обласною організацією РПЛ. Та у лютому 2018-го тимчасово виконувачем обов’язків голови було призначено раніше судимого топ-менеджера олігарха Юрія Косюка — Івана Івановича Полудня. У жовтні 2018 року Івана Полудня вже обрали головою обласної організації, а представляв його Олег Ляшко.

«Сьогодні я приїхав, щоб рекомендувати на посаду голови територіальної організації свого колегу і побратима по партії, який за короткий час сформував велику команду. Господь нам послав Полудня, який формує ефективну команду партії в регіоні, команду переможців», — пафосно заявив головний радикал.

Як інформує видання Рідна Черкащина, Іван Полудень раніше судимий за службову недбалість, а по факту — розкрадання земельних ділянок біля Дніпра, сьогодні очолює не лише Черкаську обласну партійну організацію «Радикальної партії Олега Ляшка», а й, відповідно до інформації на офіційному сайті, підприємство — ВП "ЧЕРКАСЬКИЙ ЗАВОД ЗАЛІЗОБЕТОННИХ ВИРОБІВ«, який входить в холдинг Юрія Косюка. Тому сумнівів, що осередок радикалів продали Косюку, вже немає.

Подібна схема «зливання» (гучний публічний протест, а потім гроші «за мовчання») для Олега Ляшка не є новиною: напередодні виборів 2015 року радикали зініціювали «тарифний майдан» — акцію протесту під Кабміном проти політики уряду щодо підвищення тарифів. Намети, які простояли місяць, розібрали наступного дня після виборів. За інформацією депутата Сергія Капліна, наметове містечко зняли після перемовин Олега Ляшка, Арсенія Яценюка та Рината Ахметова. Звісно, не безкоштовно: «2 мільйони доларів — така ціна зливання тарифного майдану», — переконував він, писала "Українська правда".

Інформуючи про роздачу продуктових наборів у Кам’янці, видання Рідна Черкащина також оприлюднило коментар лідера партії «Громадський рух «Рідна країна» Миколи Томенка, з посиланням на його фейсбук-сторінку. «Це, між іншим, і «новітні методи ощасливлення від Косюка». Всі поінформовані знають, що обласну Радикальну партію на Черкащині взяла в оренду «Наша ряба». А що, треба кудись НАШІ, БЮДЖЕТНІ гроші подіти: за 2018 рік «Наша ряба» майже МІЛЬЯРД дотацій отримала, а Радикальна партія — майже 50 мільйонів державного фінансування».

До слова, радикали з людьми Косюка тісно дружать не лише на Черкащині. Житомирську обласну організацію Радикальної партії очолює Юрій Забела, який, за інформацією ЗМІ, є радником голови правління МХП Юрія Косюка.

Розмінна монета і шантаж

Але партійний осередок — це ще не весь регіон. Тому це не всі політичні впливи, які чекають на Черкащину: в жовтні Кабмін підтримав звільнення кількох голів ОДА, у тому числі й Черкаської. Наступником має стати нинішній голова Черкаської облради Олександр Вельбівець. За інформацією видання Апостроф, він — також креатура Юрія Косюка. Щоправда, Вельбівець будь-які зв’язки з Косюком заперечує.

Та у виданні переконують: призначення, що готується, — результат хитрих підкилимних ігор з боку Юрія Косюка.

«Тепер у регіоні все радикально змінилося. Раніше в ОДА була людина Ковальчука, який возив йому валізки. Але через амбіції Косюка Ковальчуку (перший заступник голови АП Віталій Ковальчук, який впливав на регіон через попереднього голову ОДА Юрія Ткаченка — ВН) довелося посунутися. Порошенко звернувся до Косюка: мовляв, чи збираєшся ти мене підтримувати на виборах. На що той відповів, що підтримувати Порошенко не збирається, оскільки є певні „косяки“, але те, що я не буду підтримувати когось іншого, теж чогось варте. Цією ціною і виявилася Черкаська область», — говорить співрозмовник «Апострофа».

Втім, одразу кілька джерел підтвердили виданню, що прізвище нового керівника Черкаської області фактично не матиме значення. Справа в тому, що першу скрипку в регіоні буде грати народний депутат-мажоритарник, колишній член фракції Блок Петра Порошенка Владислав Голуб, який входить в орбіту того ж таки Юрія Косюка.

На місцевому рівні також визнають: нинішнє призначення перетворить Черкащину на вотчину Косюка. «Вплив Косюка в регіоні — величезний, він, наприклад, взяв під ковпак місцевих радикалів. Що стосується Вельбівця, то він не є впливовою людиною і не є самостійним політиком. Але сьогодні в Черкаській області інших й немає. А він виконавча людина — і для Косюка це те, що потрібно. Із приводу впливу Косюка на Голуба, то думаю, що Голуб може бути в орбіті Косюка, але мені здається, там є більш сильний вплив — Голуб є зятем Сергія Соболєва (заступник голови фракції «Батьківщина»,), і він на нього впливає», — коментував депутат Черкаської обласної ради Микола Булатецький.

***

Так, крок за кроком, центральну область України, скуповує Юрій Косюк, якому пречудово живеться за бюджетні дотації. А цілий регіон став просто розмінною монетою в грі політиків та олігархів.

Борис Хвиць
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus