USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Як у неонатальному центрі ВОДТМО виходжують недоношених діток

26 Листопада 2018 19:27
Новонароджених, які з’являються на світ дочасно, більшає. На це впливають різні фактори: здоров’я батьків, їжа, яку вони споживають, перебіг вагітності, екологія тощо. На жаль, недоношені малюки іноді мають вроджені вади. У ВОДТМО таким діткам надають допомогу: вчасно діагностують і оперують, виходжують у кювезах. Щойно немовлята зміцніють, їх виписують додому. За межами неонатального центру батьки опиняються наодинці зі своїми проблемами, пише газета Волинські Новини від 22 листопада.

Найближчим часом у медичній установі з’явиться Центр катамнестичного спостереження (раннього втручання), де малюків до трирічного віку консультуватимуть фахівці дитячої обласної лікарні, проводитимуть ранню медико-соціальну абілітацію та реабілітацію, надаватимуть паліативну допомогу дітям та їхнім сім’ям, що дозволить покращити рівень медичної допомоги.

ПЛАНУЄТЕ ВАГІТНІСТЬ? ТРЕБА ОБСТЕЖИТИСЯ

Родинам, які хочуть народити нащадків, медики рекомендують пройти низку обстежень. Цей крок дозволить уникнути небажаних розчарувань.

Обстежитися мають обоє батьків. Заступник генерального директора з хірургічних питань ВОДТМО Ігор Дородних радить подружнім парам завітати у Центр планування сім’ї. Там працюють досвідчені фахівці, є сучасна потужна лабораторія. У штаті є генетик, який допоможе передбачити генетично зумовлені патології. У Центрі достатньо обладнання для спостереження за розвитком плода.

«Ризиків народження діток із вадами багато. Це і наслідки Чорнобильської катастрофи, і шкідливі звички батьків та їхні хвороби, пізнє материнство, гіпоксія плода тощо, – зазначає Ігор Дородних. – Від цих чинників важко дистанціюватися, а от запобігти їхнім наслідкам можливо».

Якщо жінка завагітніла, їй треба уважно ставитися до свого здоров’я. Не приймати ліків та вітамінів без дозволу лікаря, їсти лише натуральні продукти, не вживати спиртного. Майбутня мама має пам’ятати: вплив деяких ліків на організм людини не вивчений. Препарати можуть провокувати мутації. А інфекційні вірусні захворювання, перенесені у першому триместрі вагітності, можуть стати причиною вродженої вади малюка. Адже у цей період закладаються всі органи і системи плода.

Зазвичай у Центр планування сім’ї вагітних скеровують гінекологи з районів. Та часто пари приходять з власної ініціативи, прислухавшись до позитивних відгуків в інтернеті. А якщо в родині перша дитинка народжується з вадами, то батьки звертаються до фахівців, щоб з’ясувати причину. Якщо ж під час УЗД вагітної запідозрили вроджені вади плода, то батькам належить ухвалити непросте рішення: народжувати малюка чи позбуватися. Зазвичай, якщо вада операбельна, вагітність не переривають.

«Хірурги ВОДТМО успішно усувають вроджені вади немовлят. Спектр надання хірургічної допомоги постійно розширюється у зв’язку з підвищенням рівня кваліфікації спеціалістів і появою сучасного обладнання. Збільшилася кількість нейрохірургічних операцій, які раніше проводили у Києві чи Львові», – зазначає Ігор Дородних.

ЗДОРОВІ БАТЬКИ – ЗДОРОВІ ДІТИ

За словами генетика ВОДТМО Світлани Калинки, у 2017 році на Волині народилося 427 дітей з вродженими вадами розвитку (ВВР). Із них – 14 із синдромом Дауна, 13 малюків із множинними ВВР. Вади невральної трубки діагностували у 10 новонароджених. Це – спинно-мозкові кили, гідроцефалії, мікроцефалії.

«Жінка, яка планує вагітність, має бути здоровою, – наголошує генетик. – У майбутньої мами мусять бути всі щеплення, особливо проти краснухи (багряниці), кору та вітряної віспи. Навіть легкий перебіг цих недуг у вагітної загрожує важкими множинними вадами розвитку в дитини, тому так важливо захистити вакцинацією дівчаток – майбутніх мам. Жінки, які не перехворіли на згадані недуги, мають зробити щеплення перед зачаттям дитини. У такому випадку вагітність слід планувати не раніше, ніж через три місяці після вакцинації».

Світлана Калинка радить майбутнім мамам обстежитися на інші інфекції та захворювання щитоподібної залози. Бажано зробити посіви сечі на флору та чутливість до антибіотиків, оскільки ці обстеження можуть виявити інфекційні захворювання сечостатевої системи, що загрожують перериванням вагітності на різних термінах. Такі обстеження можна пройти у ВОДТМО.

На здоров’я майбутньої дитини впливають шкідливі звички жінки – куріння і вживання спиртних напоїв. Жінки, які зловживають алкоголем, мають високий ризик народити дитину з так званим фетальним алкогольним синдромом, який включає фізичні та психічні вади. Куріння подвоює ризик розвитку позаматкової вагітності та народження дитини з низькою масою тіла.

Щоб простежити, як розвивається плід, лікарі призначають УЗД на 11-13, 15-16 та 19-20 тижнях вагітності. Якщо помічають вади плода, то батьки вирішують, народжувати чи ні.

«Батьки мають розуміти, що саме від них залежить, якою народиться їхня дитинка. Треба дуже серйозно ставитися до свого здоров’я. У моїй практиці був випадок, коли вагітна обприскала отрутохімікатами город. Її малюк народився із множинними вродженими вадами розвитку. Ще одна жінка на ранніх термінах вагітності поїхала на заробітки в Польщу. Працювала у тепличному господарстві зі шкідливими речовинами. Дитинка теж народилася з вродженими вадами. Цим випадкам можна було запобігти, однак жінки злегковажили», – зазначає генетик.

Медик вважає, що створення у ВОДТМО Центру катамнестичного спостереження полегшить проведення оглядів новонароджених, які перебувають у групі ризику. Це недоношені дітки, малюки з малою масою тіла та діти з вродженими вадами розвитку, хромосомною та спадковою патологією, фетальним алкогольним синдромом. Батькам із малюками не доведеться вистоювати у загальних чергах – їх оглянуть усі вузькі спеціалісти, а за потреби скерують на додаткові обстеження.

ГОЛОВНЕ – ВЧАСНА КОРЕКЦІЯ

За словами Лариси Видиборець-Лотоцької, координаторки проекту «Катамнез», період від 0 до 3 років – це період найінтенсивнішого розвитку та навчання. Тому його не можна втратити, оскільки саме раннє втручання може запобігти патологічному стану або зменшити його, що дозволить у подальшому цим дітям адаптуватися в суспільстві, дасть можливість повноцінно жити.

Наразі систематизують дані та формують електронний реєстр дітей, що потребують катамнестичного спостереження. За період з 2015 до 2017 року в цьому списку було 842 малюки, 529 з них – це дочасно народжені дітки – «ранні пташки», з яких у 142 було діагностовано вроджені вади розвитку, 146 народилися з масою, меншою за 1500 грамів.

Лікарка порівнює цих малят із насінинками, за які моляться, щоб гарно проросли. Адже таким діткам потрібен особливо ретельний догляд, який не завжди можна забезпечити на первинному рівні надання медичної допомоги. Їх треба спостерігати в динаміці, щоб вчасно діагностувати проблеми та відкоригувати їх.

«Дуже важливою є співпраця з сім’єю, батьки мають стати частиною команди», – наголошує Лариса Видиборець-Лотоцька.

Фахівці ВОДТМО сподіваються на допомогу громадських організацій, усіх небайдужих у створенні комфортного, адаптованого до потреб дітей з обмеженими можливостями простору з відповідним оснащенням для проведення успішної абілітації та реабілітації.

Детальнішу інформацію з описаних у статті питань усі зацікавлені можуть отримати в спеціалістів обласної дитячої консультативної поліклініки за адресою: м. Луцьк, просп. Відродження, 30, (0332) 25-40-90, [email protected]

Оксана ХВЕДЧЕНЯ

Луцьк
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus