USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Як у спеку подолати сонливість за кермом

6 Серпня 2016 13:59
Улітку водіїв присипляють спека, монотонний рух і навіть міцна кава. Як перебороти сонливість за кермом, радять доктор медичних наук, лікар-нарколог Іван Соскін та доктор медичних наук Іван Плеш в інтерв'ю для газети "Експрес".

Мабуть, не раз у житті це бувало з кожним водієм: кермуєш і раптом відчуваєш, що твої очі злипаються, картинка попереду розпливається. Для таких випадків існує негласне правило: негайно зупинитися, з'їхати на узбіччя дороги й перепочити. Але, на жаль, чимало автомобілістів цим правилом нехтують чи просто не встигають відреагувати.

Звідси й сумна статистика: до 10% автоаварій на дорозі трапляються тому, що водій заснув за кермом. І більшість таких інцидентів стаються о літній порі, коли люди долають тривалі автодистанції, мріючи про море, гори, озера. Причому це може статися навіть з тими, хто добре відпочив і виспався перед дорогою. Що ж провокує таку невчасну і небезпечну сонливість?

- Серед факторів, що спричиняють несподівану сонливість у людини, є й погодні умови. Так, наприклад, при спекотній погоді розширюються судини, через це може різко знизитися артеріальний тиск, і навіть людину, що добре виспалася, раптом потягне на сон, поояснив Іван Сосін, доктор медичних наук, лікар-нарколог. - А нерідко водії в автомобілях, не обладнаних кондиціонерами, потрапляють у своєрідну температурну пастку. За таких умов не лише заснути, а й дістати запаморочення можна.

Крім того, небезпечний за кермом стан можуть провокувати ліки. Список препаратів, якi загальмовують швидкiсть реакцiй та координацiю рухiв, викликають сонливість, доволі широкий. І пiдступнiсть багатьох із цих медикаментів у тому, що наслiдки їх вечiрнього вживання можуть проявитися навіть наступного ранку.

Так, чимало людей змушені щодня вживати препарати вiд гiпертонiї, і вони також можуть провокувати сонливість. Якщо немає можливостi вiдмовитися вiд водiння авто, то принаймнi слiд за допомогою лiкаря пiдiбрати такi лiки, якi мають мiнiмальнi побiчнi дiї.

Не варто сідати за кермо й особам, що, наприклад, мають сезонну алергію і заживають протиалергенні препарати із так званого старого поколiння. Завжди уважно читайте в інструкції до препарату не лише про правила вживання, а й про можливу побічну дію.

Зрештою, пригальмовують реакцiю навiть трав'янi мiкстури (зі собачою кропивою, валерiаною, мелiсою). Чимало з них ще й мiстять спирт. А якщо вам з тієї чи iншої причини доводиться вживати вiдразу кiлька препаратiв, то раджу поцiкавитися, як вони взаємодiють.

- А чи може бути сонливість за кермом симптомом недуги, про яку людина, можливо, навіть не здогадується?

- Сонливість - характерна ознака атеросклерозу судин головного мозку, коронарних артерій, недуг щитоподібної залози, цукрового діабету. Якщо сонливість переслідує водія постійно, то йому слід звернутися до кардіолога, невропатолога, ендокринолога, пройти необхідне обстеження, здавши аналіз крові. А не випробовувати долю за кермом.

- Якщо сонливість викликана лише втомою, спекою, поганим сном уночі, а їхати конче потрібно, то як найкраще себе підбадьорити водієві, щоб не дрімати за кермом? Горня кави врятує?

- Якщо є вибір, то краще - чай, радить Ігор Плеш, доктор медичних наук. - У чашці чорного чаю середньої міцності міститься до 30 мг кофеїну - це менше, ніж у традиційній порції еспресо (50 мг). Однак приблизно через 3 години дія навіть якісної кави починає вщухати, а через 6 годин від неї і сліду не залишається. Тонізувальний ефект чаю розвивається повільніше і діє довше.

Ірина КОНТОРСЬКИХ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus