USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Як уберегтися від теплового удару: поради волинянам

21 Липня 2015 12:06
Тепловий удар – це небезпечний для життя стан, який виникає при дії на тіло людини підвищеної температури, в умовах підвищеної вологості, обезводнення і порушення процесу терморегуляції організму. Як волинянам уберегтися від теплового удару розповідає головний лікар Волинського обласного центру здоров'я Сергій Новосад.

З його слів, найчастіше тепловий удар розвивається при важкій фізичній роботі в умовах підвищеної температури і вологості довкілля.

"Незалежно від причини, яка викликала тепловий удар, слід негайно звернутися за кваліфікованою медичною допомогою, щоб запобігти його ускладненням (шок, пошкодження мозку і внутрішніх органів, смерть). Симптоми теплового удару: висока температура тіла (40°С і вище); спрага; відсутність потовиділення (при тепловому ударі, викликаному жаркою погодою, шкіра стає гарячою і сухою на дотик, а при тепловому ударі, викликаному напруженою фізичною роботою, шкіра зазвичай волога, липка); прискорене дихання; пульсуючий головний біль", - розповідає лікар.

Що стосується першої допомоги при тепловому ударі в домашніх умовах, при перших симптомах, радить медик, потрібно негайно викликати швидку допомогу.

"Якщо у вас немає можливості викликати невідкладну медичну допомогу, слід зробити наступне: негайно зайдіть в прохолодне кондиціоноване приміщення. Такими приміщеннями можуть бути торгівельний центр, кінотеатр тощо. Зніміть тісний одяг, розв'яжіть краватку, зніміть взуття; оберніться вологим простирадлом або включіть вентилятор; прийміть прохолодний душ або ванну; для зниження температури тіла можна прикласти до області шиї, спини, мішечки з льодом. при тепловому ударі у жодному випадку не пийте алкогольні напої і напої з високим вмістом кофеїну (чай, кава), оскільки ці напої порушують терморегуляцію організму", - радить волинянам Сергій Новосад.

Аби запобігти виникненню теплового удару, варто носити легкий одяг з натуральних матеріалів (льон, бавовна), пити більше рідини ( зелений чай, мінеральну воду); уникати важкого фізичного навантаження в спекотну пору року.

"Під час виконання роботи час від часу робіть перерви на відпочинок, пийте більше рідини; стежте за дітьми і не дозволяйте їм гратися в спеку під відкритим сонцем; не знаходьтеся на відкритому сонці з 11:00 до 16:00", - додає наостанок медик.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
поліщук Показати IP 21 Липня 2015 12:08
Волинянам понятно, як уберегтися. А поліщукам як?
хохма Показати IP 21 Липня 2015 12:10
який файний у вас мудератор. єдиний профі, а то все таке.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus