USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Як Україна змінила світову економіку, - волинський експерт

29 Листопада 2014 15:22
Збройний конфлікт на сході України й окупація Криму Росією хвилею змін вдарили по ЄС, Росії, США і Китаю. Зокрема, Китай починає диктувати свої умови, ослабився ЄС, а Росія економічно слабшає що, може призвести до розвалу держави.

Про ситуацію розповідає завідувач кафедри фінансів та оподаткування, професор Східноєвропейського університету імені Лесі Українки Микола Іванович Карлін.

"Найбільше від конфлікту в Україні виграв Китай, адже послабилася Україна, ЄС, США, Росія, тому Китай може усім їм диктувати свої і політичні, і економічні умови", - .аналізує волинський експерт.

ГАЗОВІ ПРОБЛЕМИ

Головна проблема, з якою зіткнулася світова спільнота - постачання енергоносіїв. Насамперед виникають труднощі поставок газу з Росії в європейські країни-члени ЄС. Відповідно, це негативно позначається на їхніх економіках, обмежує їх ріст. До прикладу, у зв’язку з тим, що Словаччина, Угорщина і Польща здійснювали реверс російського газу в Україну, Росія почала зменшувати поставки газу в ці країни. Тому та сама Угорщина відмовилася від поставок, починаються проблеми у Словаччини, Польщі. Втім, ця зима не буде холодною для Європи. Пережити морози наші західні сусіди планують завдяки запасам.

ПЕРЕОРІЄНТАЦІЯ РИНКІВ

У зв’язку із введенням санкцій від ЄС, Росія закрила свій ринок для України і країн Євопи, тому виграють ті держави, які постачають продукти з Латинської Америки, з Африки, з Китаю. Зокрема вони ввозять таку продукцію: свинина, рис, зерно, соя, овочі і фрукти. Економіка працює так, що коли одні країни виходять з ринку, то на їхнє місце приходять інші. Хоча ніша товарів заповнюється в Росії, але відбувається значне подорожчання товарів. Це пов’язано з логістикою – більшають витрати на доставку, зокрема на транспортні засоби.

ЗДЕШЕВЛЕННЯ ЕНЕРГОНОСІЇВ

Оскільки поставки газу з Росії зменшуються, а газу на міжнародному ринку більше, то ціна на газ і нафту починає зменшуватися, це позитив, бо енергоносії стають дешевшими. Однак мінус від цього відчують газо- і нафтовидобувні країни. В сьогоднішній ситуації виграє на світовій арені Китай, який уклав угоду з Росією за дуже вигідною для себе ціною, практично за собівартість отримує газ. Це не зовсім вигідно Росії, але вони будуть продавати газ в Китай, щоб тримати цю країну на своєму боці.

ТЕНЕНЦІЯ ДО РОЗВАЛУ РОСІЇ

Від терористичних дій на сході України економічно і політично значно програє Росія. Є надії, що це може зупинити Путіна, адже серед російського бізнесу з’являються розмови, що Путіна треба зупиняти. Згідно із прогнозами експертів, до кінця цього 2014-го року з Росії вийде 150 мільярдів доларів, багато проектів зупинені, зокрема, щодо видобутку газу і нафти на Півночі. Усе це призводить до того, що росіяни зменшують соціальні видатки, підвищують ціни на комунальні послуги, а це призводить до невдоволення населення. Окрім того, Росія відчуває великі затрати на виплату пенсій кримчанам.

Це все призводить до того, що їм треба суттєво коригувати бюджет, бо він був розрахований під інші ціни на нафту і газ, ніж ті, які зараз є, бо ж бюджет Росії більш як на половину залежить від цін на нафту і газ.

Окрім того, зараз усі країни впроваджують енергоощадні заходи, а це теж впливає на зменшення цін на нафту і газ. Так було у 80-х роках. Зокрема, це стало однією з причин, чому розвалився Радянський Союз: після кризи 73-75-х років, коли араби різко підвищили ціну на газ і нафту - майже у 4 рази, багато країн просто не змогли купувати такі дорогі енергоресурси й почали впроваджувати заходи з енергозбереження. Як наслідок, це збило ціну до собівартості видобутку. Внаслідок цього нічим було годувати такі промислові центри як Донбас, Свердловськ, Москву, Санкт-Петербург і економіка пішла до розпаду».
Також Микола Карлін проаналізував, що буде з економікою України у найближчі два роки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
дідо Показати IP 29 Листопада 2014 15:27
РФ не СССР , то ж загнеться швидше.
Анонім до дідо Показати IP 29 Листопада 2014 16:25
Пока загибается нефте-газовая промышленность США.
с до дідо Показати IP 30 Листопада 2014 02:16
коментар було видалено
, а газу на міжнарод Показати IP 29 Листопада 2014 15:45
вся суть що сша хочуть створити ринок газу а росія цьому опираєть... хай професор скаже на якій біржі газ торгується??? газ це поки зброя
Анонім до , а газу на міжнарод Показати IP 29 Листопада 2014 16:27
Выражайся правильно, ибо ты должен был написать следующее: "вся суть що сша хочуть створити свій ринок газу"
свій вони давно побу Показати IP 29 Листопада 2014 16:49
в них газ по 100 а у вас по 500, да виразився неправильно "світовий ринок газу" і тоді російський буде по 80 може
Анонім до свій вони давно побу Показати IP 29 Листопада 2014 17:00
Российский газ и российская нефть и по 40 баксов будут прибыльными, а вот сланцевый американский газ, как и нефть при 80 баксах уже убыточные. Между прочим, Россия и не собирается уменьшать добычу нефти, чтобы поднять ее мировую цену (цена газа пересчитывается через цену нефти, поэтому и разговор ведется о цене нефти).
777 Показати IP 29 Листопада 2014 17:30
коментар було видалено
Анонім Показати IP 29 Листопада 2014 17:44
Украіна змінила світову економіку? Україна занадто легка для цього.
Анонім до Анонім Показати IP 29 Листопада 2014 18:33
Украина всего лишь маленькая игрушка в руках сильнейших мира сего.
стрижене голяне Показати IP 29 Листопада 2014 19:16
На світових ринках нафта подешевшала - зараз На світових ринках газ подешевшав - скоро темна нафта то ще спорний товар весною збирається опек і каже ми далі не знижуєм добичу нафти світ купує світлу нафту ану блесни
експерту Показати IP 29 Листопада 2014 19:34
"Найбільше від конфлікту в Україні виграв Китай, адже послабилася Україна, ЄС, США, Росія, тому Китай може усім їм диктувати свої і політичні, і економічні умови", - .аналізує волинський експерт. відкрийте світову карту покладів сланцевого газу і побачите скільки в китайців газу тільки добувати технології мають американці.Непобудований термінал в криму.Кому в розрізі належить більшість китайської економіки ? китайці вже починають відмовлятися від віндовса в держустановах
gpz28 Показати IP 29 Листопада 2014 21:33
коментар було видалено
Вал Барбовал Показати IP 29 Листопада 2014 23:46
Какую глупость написал человек под ником Аноним "Пока загибается нефте-газовая промышленность США" Штаты произвели сланцевую революцию, изменили все расклады в нефтегазовом секторе всего мира. Кроме того, за счет этого, получили еще большее влияние на ценообразование энергоресурсов. Как можно городить такую несусветную чушь, порошу прощения, конечно
Анонім до Вал Барбовал Показати IP 30 Листопада 2014 06:00
А знаете ли вы ,что такое сланец?.У нас в городе предприятие несколько месяцев использовало его вместо обычного.Быстро отказались .Город стал задыхаться,не говоря уже о работниках комбината.И никому не ведомы последствия его применения.
Дончанин до Вал Барбовал Показати IP 30 Листопада 2014 07:36
Все упирается в себестоимость сланцевого газа и сланцевой нефти. А она в США минимум 80 баксов. Между прочим, нынешнее падение цены на нефть обусловлено тем, что Россия (именно Россия) отказалась снижать уровень своей добычи. Случайно ли? Ведь с падением цены на нефть также падает цена на золото. А Россия сейчас его активно скупает.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus