USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Як в ОДА пояснили причини підвищення цін на проїзд

10 Лютого 2017 19:00
Директор Департаменту інфраструктури та туризму Волинської ОДА Іван Мирка каже, що громадяни можуть оскаржити подорожчання проїзду до Антимонопольного комітету та Управління захисту економіки.

Віднедавна на багатьох маршрутах Волині подорожчала вартість проїзду. На запитання обурених пасажирів, водії повідомляють – зросла «мінімалка». Однак у транспорті не знайти ані розрахунків про підвищення вартості, ані жодних офіційних документів, які б аргументували таке подорожчання. Про причини подорожчання проїзду розповів керівник Департаменту інфраструктури та туризму Волинської ОДА Івана Мирки в інтерв’ю на «Четвертій владі».

– Нещодавно подорожчала вартість проїзду у маршрутному транспорті на Волині. Чим вона регулюється?

– На сьогоднішній день немає державного регулювання ціни проїзду, – розповідає керівник департаменту інфраструктури та туризму Волинської ОДА Іван Мирка. – Є форма розрахунку, за якою підприємства розраховують свою вартість перевезень. Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 240 «Про внесення змін у додаток до Постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 року № 1548» вилучається норма про те, що органи державної виконавчої влади та виконавчі органи міських рад встановлюють тарифи на перевезення пасажирів і багажу автобусами, які працюють у звичайному режимі руху, в приміському та міжміському внутрішньообласному сполученні. Зважаючи на це перевізник самостійно (без погодження облдержадміністрації) встановлює варітсть проїзду на маршруті.

– Тобто вони без погодження із вами проводять підвищення цін?

– Ну так. Це на законній основі.

– То це в договорах передбачено ,чи як?

– Ні в договорах це не передбачається. Це зовсім різні речі. Де ще залишилось державне регулювання – це проїзд у міському транспорті.

– Але якісь підстави для підвищення ціни повинні бути – подорожчання, амортизація чи щось інше?

– Звичайно. Це є розрахунок затверджений державою. Цей розрахунок, згідно якого формується ціна на перевезення, він затверджений державою. Скажемо так – згідно нормативних документів вони це роблять, не просто там самі щось порахували собі, а згідно розроблених державних форм.

– Але теперішнє подорожчання із чим пов’язане?

– В мене на сьогоднішній день є 34 повідомлення перевізників про те, що підвищують ціни. А в нас перевізників в 6 разів більше ніж 34. Перевірити, чи обґрунтоване підвищення повинні спеціальні компетентні органи, які мають право здійснювати перевірки. Здійснити перевірку може Антимонопольний комітет України або Управління боротьби з економічною злочинністю. Той хто компетентний проводити перевірки.

– То це громадяни повинні звертатись?

– Ну так. Якщо громадянин вважає, що розрахунок є неправильним, що десь хтось підтасував величини, то він може подати скаргу.

– А ви це не можете зробити?

– Ми на сьогоднішній день взагалі не маємо права втручатись у господарську діяльність підприємств. Ми згідно наших повноважень здійснюємо свої зобов’язання і не маємо відношення до цін.

– А якщо підвищується вартість проїзду – то повинне бути у транспорті якесь повідомлення, обґрунтування цього?

– Перевізник у транспорті повинен роздрукувати свої ціни – це в нього має бути. Якщо цього немає, то можна скаржитись у департамент. Тому що це порушення, яке ми регулюємо. Тобто що має бути у маршрутних автобусах: телефон, прізвище, ім’я і по-батькві водія та перевізника, має бути тарифна сітка і має бути витяг із законів. І це має бути обов’язково.

– Але з приводу останнього подорожчання – чи повинні помістити у транспорті розрахунок – на підставі чого змінилась ціна?

– Ну розумієте, є підприємство, і воно має будівлю – платить податки, має територію – платить податки. Воду опалення, інженерне забезпечення – це все є складовими розрахунку. Тому ви зрозумійте, якщо щось дорожчає, вони відповідно добавляють в розрахунок.

– Ви кажете, що вам подавали повідомлення про підвищення вартості – то ви просто затверджуєте це і не контролюєте?

– А як я можу компетентно перевірити цей розрахунок? В нас немає таких повноважень. І ми в штаті не маємо таких працівників. Для цього є відповідні органи.

– А у вас є такі повноваження щоб звернутись із проханням перевірки таких тарифів?

– Що ми зробили – отриману інформацію по збільшенню тарифів внесли у порівняльну табличку з 2015 та 2016 роком для подальшого направлення до Антимонопольного комітету. Тобто реакція від нас може бути тільки така – ми інформацію зібрали і передали компетентним органам.

Валентина КУЦЬ

Нагадаємо, Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, що питання підвищення тарифів на приміських та міжміських маршрутах волинськими перевізнимками розглядали антимонопольники. У відповідь на численні звернень громадян щодо підвищення тарифів на перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування на приміських та міжміських внутрішньообласних автобусних маршрутах,в Антимонопольному комітеті України пояснили, що зазначені питання відносяться до компетенції відповідних державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування. Однак, окремі державні адміністрації усуваються від виконання повноважень щодо проведення тарифної політики, покладених на них законодавством, посилаючись на вилучення з додатку до постанови Кабінету Міністрів України від 25.12.1996 № 1548 пункту щодо встановлення обласними державними адміністраціями тарифів на перевезення пасажирів і багажу автобусами, які працюють у звичайному режимі руху, в приміському та міжміському внутрішньообласному сполученні.

До слова, нещодавно віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко назвав підвищення цін на проїзд шахрайством.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 23
їздовий Показати IP 10 Лютого 2017 19:11
Навіщо Мирка там сидить якщо нічого не вирішує а тільки збирає мзду з перевізників
Богдан до їздовий Показати IP 10 Лютого 2017 22:31
Мирка вирішує там ВСЕ. Кому який маршрут..... І НІЯКІ умови тендеру йому не указ.А мзду йому самі несуть. Шкода тільки,що Мирка прийшов в те крісло на крові майдану....
Анонім Показати IP 10 Лютого 2017 22:14
Кому потрібна такавлада? Одні шахраї, які нічого не вирішують, крім витягування з людей грошей для власного збагачення.
Перевізник Показати IP 10 Лютого 2017 22:19
Шановна пані кореспондентка!Хочу вам запропонувати "прожити" життям простого перевізника.Хоча б одну неділю.І не наших волинських "божків-перевізників (Варшав,Хайчевських),які ногами відкривають двері до Мирки і ділять "жирні" маршрути,а життям простого перевізника-роботяги.Який вже зранку "здригаєтьмя" від телефонних дзвінків водіїв(то не завівся автобус,то поламався) і до вечора або ремонтує автобуси,або бігає по інстанціях....А в кінцевому результаті-все,що, інколи , водії з "барського" плеча дадуть хазяїну, віддається на покупку шин,акумуляторів,немалих податків,пального (ціна якого росте кожен день!!!!) І це безкінечно!!!!!А не дай Бог, ДТП (навіть,якщо вини перевізника там немає),то ворогу не побажаєш-всі кола пекла потрібно пройти по перевірках!!! Тоді б ви не писали однобоко.Повірте,ні один перевізник без реальних підстав не буде піднімати тарифи.Він уже ті кляті розрахунки кожен день прораховує,а що толку?Пасажирів від того більше не стане.....
Пасажир до Перевізник Показати IP 10 Лютого 2017 23:35
Жизнь простого пасажира. Утром не смог вовремя доехать до работы – маршрутки переполнены, видимо из-за погоды не все вышли на маршрут. В той, в которую удалось сесть, жуткий холод, все окна в инее , пол скользкий (не меньше чем на льду на улице), саму маршрутку носит по дороге из стороны в сторону, как водитель тормозит, то пассажиры чуть не падают – видимо и шины не очень зимние, хорошо хоть тормоза нормальные. Ехал вечером домой, подбегал к маршрутке, остановка была полупустая, маршрутка тоже полупустая, водитель перед носом закрыл дверь и уехал, видимо водитель уже заработал за день столько денег, что лишние 3 грн. ему не нужны. Я уже не буду останавливаться отдельно на тех маршрутках, где бывает, что вместо кнопки сигнала к водителю, торчат провода, где ржавый кузов и даже всех поручней нет в салоне. И не надо говорить, что чем выше цена, тем выше сервис, мы все это уже проходили и не раз. Чем выше цена, тем толще лица у владельцев маршруток, а люди как ездили на груде металлоломе, так и ездят.
Анонім до Перевізник Показати IP 11 Лютого 2017 09:45
ах бідні та нещасні! то йдіть працювати водіями тролейбусів ,чи на ферму! а в багатьох взагалі роботи ніц!!!чого ви такі чесні та порядні.що ненавидите пасажирів які беруть свідомо білет у касі автовокзалу? І в ваших собачих будках іздять і діти .і хворі та немічні і атовці але ви цього просто не помічаєте! ви тільки бачите КУПЮРИ!
Анонім до Перевізник Показати IP 11 Лютого 2017 12:34
а ще розкажіть, що ви водіям "доводите" планову виручку, скидаєте на них всі ремонти і техобслуговування. виведіть бізнес з тіні, поставте касові апарати і відеокамери в автобусах. І НЕ ПЛАЧТЕСЬ !!!!! ВВІМКНІТЬ МОЗОК. чи все-таки в тіні краще ?
мкс Показати IP 11 Лютого 2017 10:48
бідні перевізники не нийте і не брешіть, краще розкажіть всім скільки самі кожен день ввечері скидуєте бабла для Варшави в той ящик, що стоїть в кімнаті охорони. Частину цих коштів Варшава і інші несуть Мирці . Ну а МИрка захищає інтереси цієї сволоти бо сам такий і вони йому платять. Клав той мирка на нород, погундосять і перестануть. Спалити йому хату, тоді може задумається, але в нас люди як те стадо баранів, їх мирка і інші його другани кватирки , гунчики і інші ведуть на убой, а вони кажуть добре хай так і буде але ми хочемо йти гарною дорогою.
водій Показати IP 11 Лютого 2017 11:00
прийшов на роботу. пройшов механіка-10гр.пройшов лікаря 10гр.на ас диспетчеру-20гр.касиру-50гр посадочній25гр---інакше возитимеш повітря! проіздив день----дохід 9оогр заправка 680гр.....як жить
Анонім до водій Показати IP 11 Лютого 2017 11:33
а як живе більшість на 100гр і менше і з дітьми? не бухай-не платиш лікарю ( його просто немає!) Возиш лівих- от тобі диспетчир.касир.посадочний - ділишся і собі залишаєш більшу частину.. одним словом не плач і не бреши!
неважливо до водій Показати IP 11 Лютого 2017 11:56
а за що лікарю 10 якщо тверезий, а за що механіку 10 якщо машина технічно справна (а вона ж технічно справна чи не так?), а якби всі водії одночасно відмовились залишати диспетчеру, касиру, і не зовсім тверезій посадочній в сумі майже 100 грн то можливо залишалось трошки більше? Але ні, в нас знайдеться один хитрож***ий водій який занесе на АС 100 грн і йому напхають повний автобус пасажирів. До речі шановні пани Модла і Потапчук то у вас там виявляється КЛОНДАЙК 50грн Х 100 відправок=5 000 грн в касира за пів дня, мені б таку роботу,
Українець до неважливо Показати IP 11 Лютого 2017 19:49
Про які 100 відправок ви говорите????Зайдіть на сайт АС і побачите цифру нааабагато більшу. А,то що КЛОНДАЙК, то ви точно підмітили. А посадочні навіщо??? А щоб більше здати Потапчуку лівих грошей.У Львові, Рівному ви посадочних не побачите....Лише в нас бігають за водіями (щоб бодай водій не поїхав не пхнувши їй грошей),верещать на бідних пасажирів,виганяють їх з автобусів,скандалять,позорище....І дійсно часто в нетверезому стані.....Сором...
Анонім до водій Показати IP 11 Лютого 2017 12:39
от-от. і люди мають оплачувати те корупційне кодло ?!!!!!!! шмирку посадити за зловживання службовим становищем, то його наступник буде шевелитись
МКС Показати IP 11 Лютого 2017 11:30
ще раз до водія, бр**ло ти штопане, розкажи скільки в ящик для Варшави кожен день здаєш і скільки собі в кишеню ложиш.
Волинянин Показати IP 11 Лютого 2017 20:29
Це тільки у нас такі недружні перевізники!!!!Побачив Варшава, Хайчевський чи якесь доробало Таксосервіс,що перевізник накатав маршрут,трошки щось получається ...відкрив двері ногою до "хлопчика" Мирки або пані Наталії ткнув у список "хочу цей маршрут"!!!! Нема питань,за ваше бабло-любий каприз!!!!А то що людина працювала на маршруті 10,а то і більше років то їх не пече!!!А,якби згорів хоча б один автопарк,то певно б ці Варшави запхали голову в свою дупу ...У Херсоні уже давно лежав би в лимані...Але,нічого Бог палкою не бє....
Окс Показати IP 11 Лютого 2017 21:06
Моя дитина навчається в Торчині. Кожний день їздить в Торчин і назад в Луцьк, бо після навчання займається професійно веслуванням на байдарках. Має посвідчення дитини з багатодітної сім'ї і користується ним, коли їде автобус марки "ПАЗ", "Еталон" і коли за кермом старший водій. Водії автобусів, перевізником яких є Хайчевський, категорично відмовляються везти його за посвідченням, мотивуючи тим, що посвідчення видане Луцькою міською радою (а треба щоб було видане районною радою). Крім того з 1 лютого вартість проїзду до Торчина становить 20 грн. (а було 12 грн.). Я вже говорила з водіями, з Григоренком, з Миркою і вони всі як один "держава не компенсує за пільгове перевезення". В Законі УКраїни від 19.05.2009 № 1343-VI передбачено надання дітям з багатодітних сімей безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту (крім таксі), автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним та водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрірайонних, внутрі- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання. То чому я повинна дотримуватися Законів, а чиновники ні?
Анонім до Окс Показати IP 12 Лютого 2017 12:55
Державний контроль за дотриманням законодавства при перевезенні на транспорті здійснює Управління Укртрансбезпеки у Волинській області (43020, м. Луцьк, вул. Зв’язківців, 1Б), куди слід звернутись зі скаргою на перевізника про порушення ним Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, затвер-джених постановою Кабінету Міністрів України від 18 лютого 1997 р. N 176 та Закону України "Про охорону дитинства"
перевізник Показати IP 12 Лютого 2017 11:16
народити----не значить перекладати свою відповідальність на приватного перевізника а забезпечити власних дітей. вони насвіт не просилися.Шановна закон діе коли перевізник і держава виконують умови договору. А ви не виконуете батьківських обовязків!
Анонім до перевізник Показати IP 12 Лютого 2017 12:56
читай законодавство, де"іле
Окс до перевізник Показати IP 12 Лютого 2017 21:37
Я не збіднію, але ти ніколи не розбагатієш!
анонім Показати IP 12 Лютого 2017 13:38
навіщо народжувати і вимагати від інших пільги батьки-прохачі ! любишь с горочки кататься---люби саночки возить!
Окс Показати IP 12 Лютого 2017 21:31
Я пільги не від кого не вимагаю і за 10 років ще жодного разу ніякими пільгами не скористалася. І мої діти на відмінну від твоїх з простягнутою рукою не ходять, завжди платили і платять за проїзд як в маршрутці так і в тролейбусі. Але є Конституція, є Закони, яких дотримуюся я і вчу дотримуватися своїх дітей!
sos Показати IP 13 Лютого 2017 09:10
Розенко бувший міністр соціальної політики ,краще би думав про підняття пенсій і зарплат простих людей .а не депутатів та суддів.Такі Розенкі в свій час зруйнували збройні сили України а тепер руйнують транспортну структуру!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus