USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Як волинянкам уберегтися від раку молочної залози

5 Листопада 2016 12:49
Рак молочної залози є найпоширенішим онкологічним захворюванням у жінок, яке складає близько 19% від усіх злоякісних пухлин.

У Волинській області, відповідно до інформації управління охорони здоров’я Луцької міської ради, захворюваність на рак молочної залози за 9 місяців 2016 року склала 34,6 % на 100 тисяч жіночого населення. Рівень захворюваності за останні 40 років в Україні збільшився більш ніж утричі.

З-поміж причин виникнення цієї хвороби виділяють генетичну схильність (найчастіше рак грудей виникає, якщо у матері або сестри є ця ж онкологія), високий рівень гормону естрогену, відсутність пологів і вагітностей, наявність раку статевих органів (навіть вилікуваного), куріння і зловживання алкоголем, приймання екзогенних гормонів протягом десяти й більше років, травми, мастит, ожиріння, гіпертонію і цукровий діабет.

Фахівці впевнені: навіть невеликі зміни способу життя здатні знизити ймовірність розвитку недуги.

БІЛЬШЕ ОВОЧІВ, ФРУКТІВ ТА ГОРІХІВ

Почніть зі зміни раціону. Харчування має бути збалансованим, щоб підтримувати нормальний обмін речовин і гормональний фон, різноманітним, але не надмірним, щоб уникнути ожиріння. Щоденно вживайте достатню кількість фруктів та овочів. Зелені продукти містять біофлавоноїди – натуральний захист від раку. До того ж, любителі рослинної їжі вживають набагато менше жирів і зазвичай зберігають нормальну вагу.

Споживання горіхів дозволяє знизити частку насичених жирів у раціоні та збільшити кількість ненасичених. Саме ненасичені жири рослинного походження вважають фактором, що дозволяє знизити ризик розвитку раку. Щоденне споживання волоських горіхів знижує ризик розвитку раку молочної залози на 50%.

За статистикою, щоденна фізична активність може зменшити ризик розвитку раку грудей на 10%. А ось куріння підвищує його. На розвиток ракових пухлин впливають не тільки канцерогени з тютюнового диму, але й нікотин. Відмова від алкоголю зменшує ризик виникнення раку молочної залози на 25%.

ВЧАСНА ДІАГНОСТИКА

Здоровий спосіб життя, рання діагностика й доступ до якісної та своєчасної допомоги є наріжним каменем у боротьби проти раку молочної залози.

Регулярно відвідуйте лікаря, а надто, якщо у вашій родині вже були випадки онкологічних захворювань. Фахівці рекомендують проходити так зване скринінгове обстеження. Наприклад, мамографію треба робити, починаючи з 40 років. Це – єдиний метод скринінгу, який довів свою ефективність. За 50 років завдяки мамографії смертність від раку молочної залози серед жінок знизилася на 20-30%.

Завдяки своєчасним обстеженням захворювання можна виявити на ранній стадії, коли воно ще піддається лікуванню. Самодіагностика разом із клінічним обстеженням і мамографічним скринінгом – три умови для своєчасного розпізнавання недуги.

Клінічне обстеження у мамолога допомагає виявити пухлини від чотирьох і більше міліметрів. Ультразвукову діагностику бажано проводити раз на два-три роки, починаючи з 18-20 років, а з 30-річного віку – щороку. З 40 до 50 років мамографічне обстеження потрібно робити раз на два роки, при підо­зрілих змінах залози – раз на рік. Жінкам, старшим за 50 років, – щорічно. Сучасні апарати дають змогу виявити найменші зміни, які перетворяться на вузли за найближчі три-чотири роки. Хірургічне втручання при такій формі раку гарантує одужання і довге життя.

УВАГА ДО СЕБЕ

На жаль, рак у 95% випадків не турбує жінку, тому за відсутності болю на хворобу не звертають уваги, часто списують дискомфортні відчуття на передменструальний синдром. Під час самообстеження треба звертати увагу на наявність виділень із сосків. Високий рівень жіночого статевого гормону естрогену в нормі може спричиняти сіруваті чи жовтуваті виділення. Але патологічні виділення, які сигналізують про розвиток онкологічного процесу, зазвичай прозорі або кров’янистого кольору.

Самообстеження варто проводити раз на місяць у перший тиждень після менструації, коли молочні залози не збільшені та не напружені. Під час огляду перед дзеркалом звертають увагу на зміну звичної форми або розміру залоз, втягнення або випинання, почервоніння, припухлості ділянки шкіри, втягнення соска, наявність виділень із нього, ущільнення та припухлість лімфатичних вузлів у підпахвовій ділянці. Прощупують груди, лежачи на спині, протилежною від залози рукою. Під лопатку, з боку, що його обстежують, підкладають валик, щоб грудина була трохи піднятою. Обережними рухами, не захоплюючи великі ділянки, у різних напрямках прощупують залозу в трьох положеннях руки з боку обстеження: уздовж тулуба, вверх за голову, вбік. Стискають між пальцями сосок, починаючи з країв ореоли, щоб переконатися у відсутності виділень.

Психоемоційні навантаження, приховані образи, недосипання, постійна зміна часових поясів дуже впливають на гормональний стан жінки. Тому лікарі радять уважно ставитися до свого здоров’я, вести належне жінці пов­ноцінне життя.

Варто зазначити, що виявлений на ранніх стадіях рак молочної залози виліковний приблизно у 94% випадків. Це не вирок, а хвороба, яку лікують і перемагають, наголошують лікарі.

За інформацією lutskzdorov.org.ua
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus