USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Як волинські хірурги «латають» проблеми малечі

16 Грудня 2014 11:55
Завдяки сучасному лапараскопічному обладнанню, подарованому обласному дитячому територіальному медичному об’єднанню німецьким фондом «Чорнобильська допомога», лікарі опановують малоінвазивні методи хірургічних втручань при щораз складніших вадах і патологіях новонароджених, - інформує «Волинь-нова».

Колись груди немовлят розтинали навпіл


Якщо перекласти складні медичні терміни на звичайну мову, то перевага операції, яку провів завідувач хірургічного відділення Володимир Селюк хлопчику 6 днів від роду очевидна навіть не для спеціалістів. У новонародженого діагностували лівобічну діафрагмальну килу — перетинка, яка розділяє грудну та черевну порожнини, була не сформована. Через це кишківник, селезінка знаходилися не в животику, а в грудній клітці, зайнявши місце легенів і відтісняючи середостіння.

Вроджені дефекти діафрагми дитячим хірургам доводилося ліквідовувати і раніше, щороку в неонатальному центрі буває троє—четверо таких пацієнтів. Але досі це робили класичним способом, коли поперечний розтин охоплював половину грудної клітки. Тепер же втручання провели через 2 триміліметрові «дірочки»: кишківник та селезінку перемістили в черевну порожнину, а отвір у діафрагмі, який становив три чверті її площі, «залатали» вузловими швами. На час виписки на тільці немовляти уже й сліду від операції не було.

Скажете, таке давно вже не дивина, лапароскопія — звична справа у хірургічних відділеннях «дорослих» лікарень. Але уявіть собі, якою ювелірною майстерністю мусить володіти спеціаліст, щоб за допомогою мініатюрних інструментів швидко й надійно ліквідувати дуже складну ваду в крихітного пацієнта. Діаметр портів (трубочок), через які «орудував» Володимир Селюк, становив 3 міліметри.

Володимиру Семеновичу доводилося оперувати навіть 900–грамову дитину. Тоді в лікарні ще не було інструментів для малотравматичних втручань у недоношених новонароджених. На жаль, лозунг «Усе найкраще — дітям» на практиці втілюється не завжди. У лікувальних закладах для дорослих роблять євроремонти, закуповують для них за бюджетні кошти дороговартісне обладнання. А малеча хай почекає? Тому й намагаються в обласному дитячому територіальному медичному об’єднанні шукати і позабюджетні шляхи вирішення багатьох проблем.

Упродовж останніх років тісно співпрацюємо з німецьким фондом «Чорнобильська допомога». У жовтні голова фонду пані Рита Лімротт привезла нам обладнання вартістю понад 300 тисяч євро, зараз надійшов вантаж на суму 150 тисяч. До того ж німецькі благодійники попередньо з’ясовують, у чому є найбільша потреба. Завдяки їм і вдалося розширити спектр малоінвазивних хірургічних втручань. У роботі також і новітнє обладнання, яке надійшло для перинатального центру, — розповів генеральний директор ВОДТМО Григорій Ващилін.

У столиці шансу на життя не давали

Маленька Улянка вже ходить у дитсадок. А народилася вона зі схожою вадою, як і в Іванка, тільки важчою, бо діафрагма була ще більш несформованою, з великою правобічною килою. Діагноз поставили, коли дитинка була ще в маминому лоні.

— Нас скерували у столичний Інститут акушерства й гінекології, де я й мала народжувати. Але київські спеціалісти, провівши обстеження, побоялися «псувати статистику», мовляв, шансів на те, що дитя виживе, дуже мало. На дев’ятому місяці вагітності мене по суті виставили за двері клініки. І якби не високий професіоналізм луцьких лікарів, нашу донечку не вдалося б урятувати. Із родзалу маленька відразу потрапила під опіку Миколи Миколайовича Гнатіва, який уже чекав її появи на світ, щоб забрати реанімобілем у неонатальний центр. На четвертий день хірург вищої категорії Валентин Мартинюк прооперував Улянку. Операція була дуже серйозна, травматична. А після неї дитину довго виходжували в реанімації. Наші «периферійні» лікарі виявилися кращими спеціалістами, аніж столичні «світила», — з вдячністю розповідала мама Улянки — лучанка Юлія Долік.

Прооперованому менш травматичним методом Іванку Бондаруку одужати було легше. Хоча й він провів у неонатальному центрі понад місяць. Легені дітей з діафрагмальною килою внаслідок тривалої «інтервенції» іншими органами не зовсім сформовані, розвивається легенева гіпертензія, порушується діяльність серцево–судинної та дихальної систем.

— Завдяки тому, що маємо усе необхідне реанімаційне обладнання для таких пацієнтів, вдається добитися, щоб їхні легені набули нормального розміру, щоб діти навчалися самостійно дихати. До речі, в нашій лікарні вперше в Україні почали застосовувати метод осциляційної вентиляції легень новонароджених, ще у 90–х роках ми проходили відповідне стажування у будапештській клініці, — демонстрував переваги сучасного обладнання завідувач неонатального центру Микола Гнатів.
Серед новинок — установка для гіпотермії (охолодження) новонароджених з асфіксією, наслідками кисневого голодування. Знижуючи температуру тіла до 33,5 градуса, вдається уникнути багатьох серйозних ускладнень, зокрема і порушень розумової діяльності у діток в майбутньому. Ну а дитячих хірургів тепер можна називати «зварювальниками у білих халатах». Установка ліга–шу, аргонове зварювання судин дають змогу уникнути крововтрати під час операцій, скоротити їх тривалість.

Дорослі проблеми малечі

— Малоінвазивні операції ми проводимо п’ятий рік, у мене їх на рахунку понад 400. Проходив стажування в університетській клініці Вроцлава у професора, віце–президента Європейської асоціації ендохірургів Даріуша Патковського. Починали із простіших втручань у старших дітей, із звичних уже всім холіцистектомій. На жаль, мені доводилося видаляти жовчний міхур навіть у чотирирічного пацієнта. «Дорослі» патології все частіше допікають малечі. Цього року, наприклад, лапароскопічним методом оперував новонароджену із великою кистою на яйнику, — розказував про біди найменших пацієнтів Володимир Селюк.

Кисту діаметром 8 сантиметрів на яйнику в десятиденної дівчинки можна прирівняти до багатокілограмової пухлини в животі дорослої пацієнтки. Новоутворення повністю зайняло черевну порожнину немовлятка, пригнітивши інші органи, які не могли нормально функціонувати. Тож операцію відкладати не було як. І вона стала черговим професійним кроком у застосуванні малоінвазивних методів дитячої хірургії. Сьогодні у ВОДТМО планують у такий спосіб оперувати новонароджених з відкритою артеріальною протокою, з атрезією (непрохідністю) стравоходу, іншими патологіями, які загрожують життю, прирікають на інвалідність, якщо в перші дні не надати дитині кваліфіковану допомогу. Загрозливою була ситуація і для маленького Іванка. Згідно зі статистикою, до 30 відсотків новонароджених із діафрагмальною килою в Україні не вдається врятувати, дається взнаки і велика травматичність класичних операцій, і важкість супутніх патологій.

— У нашого синочка зараз усе нормально, він росте, набирає вагу, дільничний педіатр каже, що добре розвивається. Операція була складна, тривала майже дві години. Я в той час знаходилася в пологовому будинку, мусила лежати, бо мене «кесарили». То ж з Іванком був тато, якому лікарі розповідали і про стан дитини, і про те, як його будуть оперувати. Ми дуже вдячні хірургам, усьому персоналу за те, що вилікували синочка, — почули від мами Іванка.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Хлоп Показати IP 16 Грудня 2014 12:58
ВН, а де коментарі, скільки отримують на лапу Сидор та Кошель з кожної операції дитячої лапароскопії?
до хлопа Показати IP 16 Грудня 2014 14:18
життя дитини ніколи нічим не можна виміряти, а ти бовдур освіти і професії не здобув, тому і говориш гадості про лікарів, попробуй повчися 6 років, 2 роки в інтернатурі, а потім будеш своїм писати грамотей всраний.
Хлоп до до хлопа Показати IP 16 Грудня 2014 14:28
:))) Браво! "В..ний грамотей" обов"язково запам"ятає цей коментар для ВН, коли вони розвиватимуть замовну тему хабарництва та здирництва з бідних лучан, як вони зараз це роблять з освітянами)))
мама до хлопа Показати IP 16 Грудня 2014 14:44
шановний,у Вас є діти?уявляєте стан,коли твоя дитина на межі?тоді ладна все віддати заради неі.і лікарям віддячити не шкода,якщо врятують.іхня робота й уміння рятують життя!а Ви на гроші все переводите.людяність лікарі не втратили ще!
Влада Показати IP 16 Грудня 2014 14:56
В неонатальному центрі міста Луцька працюють найкращі лікарі, які справді творять дива, виходжуючи навіть безнадійних діток, низький уклін Вам, Микола Миколайович Гнатів та Кощій Тетяна Данилівна!!!!
згодна із владою Показати IP 16 Грудня 2014 15:05
ми також були пацієнтами неонатального.там працюють професіонали,самовіддані й досвідчені.навіть медсестри мають вищий профрівень,ніж у інших медзакладах!тисячі батьків будуть вдячні цим людям до кінця життя!
Лучанин до хлопа Показати IP 16 Грудня 2014 15:24
А ти особисто комусь з них давав хабар, чи знаєш хто давав.Якщо так, то звертайся з відповідною заявою про вчинення кримінального правопорушення в УМВС. Якщо не маєш фактів, то не тріпайся своїм язиком.
до речі Показати IP 16 Грудня 2014 16:06
М.М.Гнатів й інші лікарі неонатального своіх маленьких пацієнтів спостерігають після виписки роками,спілкуються з ними.і до чого тут хабарі?!ці люди просто роблять СВОЮ роботу,не зважаючи ні на що!сподіваюся,молоде покоління лікарів доросте і досягне до іхньго рівня.
Мама Показати IP 16 Грудня 2014 16:47
Микола Гнатів особисто врятував життя моїй дитині. Коли читала статтю, то плакала. Неоцінити вагу і старання, вміння цих людей - волинських хірургів. Тому розумію кожного із батьків і їх переживання, які опинилися перед вибором, які пережили випробування. Дай Боже міцного здоров’я рятівникам наших діток!
оксана Показати IP 16 Грудня 2014 23:36
В дитячу обласну лікарню доводилось звертатись часто і з різних приводів (росте хлопчик, мами знають, скількома хворобами реальними і уявними доводиться перехворіти!). Кожного разу надавали силу вірити, сподіватись на одужання професіоналізм, людяність, чуйність, теплота працівників цієї установи. І лікарі, і молодший медичний персонал - не тількі дитині допоможуть, а ще й мамі все пояснять, заспокоять. Сама через це пройшла і не один раз, тому вирішила не залишитись осторонь і написаити свою думку.
Діна. Показати IP 25 Квітня 2015 00:19
Луцькі лікарі мені також допомогли, вони врятували мою донечку, в якої була вроджена вада, гастрошизіс, оперував Мартинюк, за операцію я не заплатила ні копійки, тільки потратилися на ліки, і такі лікарі ще існують бо насам- перед вони думають не проте, як набити собі кармани а в першу чергу рятують життя дитині, таким лікарям низький уклін і міцного здоровя.Вдячна мама.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus