USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Як волинські військові вдихали життя у «пост-ДНРівські» містечка

28 Серпня 2014 11:00
До пунктів постійної дислокації повернулись офіцери Збройних Сил України, які займались цивільно-військовим співробітництвом в зоні антитерористичної операції на Донбасі.Серед них - і вихідці з західних областей, зокрема, Волині. Про це повідомив керівник регіонального медіа-центру Міністерства Оборони, підполковник Володимир Скоростецький.

Зокрема, із зони АТО повернувся майор Володислав Назаркевич, який працював у групі військово-цивільного співробітництва в зоні АТО. З його слів, робота таких груп не менш важлива, ніж робота спецназу, адже Україні потрібно проводити роз'яснювально-виховну роботу із місцевим населенням, яке потрапило під потужний пропагандистський прес кремлівських бойовиків. Крок за кроком офіцери здобували довіру місцевих, нагадували їм, що ті живуть не в ефемерних злочинних ДНР-ЛНР, а в Україні. Пліч-о-пліч в групі працювали представники різних областей західної України, у тому числі й виходець з Волині, офіцер військової служби правопорядку підполковник Федір Федчик.

Оперативні групи виконували завдання щодо організації співпраці з цивільними населенням, місцевими органами влади, іншими військовими формуваннями, урядовими та неурядовими організаціями, релігійними громадами тощо. Вони налагоджували гуманітарну допомогу освітнім, медичним та соціальним закладам, залучали благодійні громадські організації до реабілітації постраждалих внаслідок дій терористів та відновлення зруйнованої інфраструктури.

Офіцери оперативних груп військово-цивільного співробітництва пройшли ретельний відбір, значна частина з них має досвід участі в операціях з підтримки миру в різних регіонах світу. Серед них – чимало представників західного регіону. Перед відрядженням в зону проведення антитерористичної операції з ними провели семінари за напрямками роботи.

— Важкою ратною працею наших бійців ми звільняємо від терористів міста і села. Наступна наша ціль — налагодження конструктивного діалогу між місцевими мешканцями та органами військового управління. Народ завжди довіряв своїй армії і бачив у ній надійного захисника, тож ми робили все необхідне для налагодження мирного і безпечного життя, — підкреслив керівник проекту полковник Олексій Ноздрачов.

Один з прикладів діяльностіі груп – повернення до повноцінного мирного життя звільненого від терористів містечка Красногорівка поблизу Донецька.

Історія цього міста типова для сучасного Донбасу. Свого часу опинилась в так званій “Донецькій народній республіці”. Мешканці сповна відчули на собі усі її “принади” життя. З приходом сепаратистів почалися грабежі, свавілля, залякування та терор. За місяць населення містечок зменшилося в рази. Усі хто міг, залишили рідні домівки, аби врятувати своє життя. Лишилися старі й хворі люди та ті, кому не було куди тікати і у кого не було коштів на виїзд. Місто заглибилось у гуманітарну кризу. Коли сюди прийшла українська армія, люди жили без зв’язку, постачання електроенергії, питної води і каналізації. Були розграбовані всі магазини, відсутні продукти харчування і медикаменти. Адміністративні будівлі були заміновані. На вулицях міста знаходились міни та нерозірвані боєприпаси, ширився сморід від сміття, що не вивозилося місяцями.

Командувач оперативного командування “Південь” поставив завдання перед керівником групи цивільно-військового співробітництва приступити до розв’язання усіх гострих проблем міста. Спершу військові налагодили постачання в міста найнеобхіднішого – води й хліба. Також почали завозити продукти харчування. Їх військові виділили зі своїх власних ресурсів. Далі прийшла черга системних змін.

– Спочатку ми повернули в місто штатних працівників міліції, вони знову стали патрулювати вулиці разом з військовими, – розповідає офіцер цивільно-військового співробітництва підполковник Костянтин Ткачук, – наявність на вулицях Красногорівки спільних патрулів стала свідченням для мешканців – в місто повертається спокій і порядок. Люди, які до цих пір боялися вийти з підвалів, почали повертатися до своїх осель.



Неабияких зусиль вартувало організувати роботу з розмінування міста. Цією справою мають займатися групи фахівців Державної служби з надзвичайних ситуацій. Однак робота просувалася вперед надто повільно. Сапери цього відомства пояснювали, що не встигають виїхати на всі об’єкти в районі. Тож військовим фахівцям довелося оптимізувати роботу “надзвичайників”: подати пропозиції керівництву цього відомства щодо посилення груп фахівцями з інших районів та областей. Так в Красногорівку для розмінування прибуло дві додаткові піротехнічні групи.

Наступною важливою справою для груп цивільно-військового співробітництва стало питання відновлення електропостачання в місті. Тут також довелося прикласти чимало зусиль. Спочатку військові переконали енергетиків, що проводити ремонтно-відновлювальні роботи безпечно. Бригади супроводжували загони військовослужбовців, аби убезпечити електриків від нападу. Протягом кількох днів на різних ділянках було ліквідувано більше сорока поривів ліній електропередач. В місті з’явилася електроенергія. А з нею – зв’язок, світло в оселях, телебачення, запрацювали електроплити та електрочайники, прилади життєзабезпечення в лікарні та багато іншого.

Далі прийшов час розшукати та повернути до роботи представників влади. Згідно з інформацією батальйону територіальної оборони, міський голова залишив Красногорівку разом з сепаратистами. Він брав активну участь в діяльності терористів. Втікаючи від української армії, залишив автомобіль, в якому бійці знайшли протитанковий гранатомет. Тож військові зустрілись із заступником міського голови з соціальних питань Іриною Журавльовою і запропонували їй відновити роботу мерії в місті. Громада Красногорівки побачила щире бажання військових повернути до міста владу, яка буде працювати для людей.

Після цього фахівці цивільно-військового співробітництва посприяли відновленню соціальних виплат жителям містечка. Військові гарантували безпеку спеціальних автомобілів, які привезли людям готівку. У людей з’явилися гроші, тож помалу почали відчинятися різні магазини, запрацювали приватні підприємці. Красногорівці на власні очі побачили, що ініціативність та бажання змінити ситуацію на краще приносить величезні результати. Тож вирішили разом з військовими прибрати рідне місто від сміття. Армійські підрозділи надали мешканцям автомобілі, а створені місцеві бригади завантажили в них сміття, що не вивозилося тижнями.

– Спеціальні автомобілі щодня доставляють за узгодженим з людьми маршрутом від п’яти до десяти тонн питної води, – каже керівник групи цивільно-військового співробітництва полковник Віталій Кучеренко, – для цього ми змушені відволікати ресурси військ. Але залишити людей без води ми собі не дозволимо.

Зараз Красногорівка є прикладом того, як співробітництво військових і мешканців міста сприяє якнайшвидшому відновленню нормального життя громади. Це місто є не першим, де така співпраця принесла гідні плоди. І не останнім, бо важкою ратною працею за підтримки жителів Донбасу українська армія неодмінно звільнять від злочинців усі міста цього краю.

Також фахівці вели активну інформаційно-роз’яснювальну роботу серед мешканців звільнених міст і селищ. Вже багато тижнів ці люди не мали доступу до будь-яких засобів масової інформації. Через публікації в районних газетах та при особистому спілкуванні офіцери цивільно-військового співробітництва давали чесні, аргументовані та вичерпні відповіді на питання місцевих людей.

Військовим фахівцям вдалося залучити до надання допомоги постраждалим від дій терористів благодійні організації та активістів. За місяць в табори біженців та до мешканців найбільш постраждалих населених пунктів завдяки координації офіцерів надійшло гуманітарної допомоги на десятки тисяч гривень.

Керівники проекту цивільно-військового співробітництва позитивно оцінюють результати роботи груп на місцях. Зараз офіцерів, які повернулися в свої частини, замінили інші фахівці. Ця місія продовжуватиметься й далі.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Дончанин Показати IP 28 Серпня 2014 11:26
коментар було видалено
Млять до Дончанин Показати IP 28 Серпня 2014 11:28
зникни!
Донецк Показати IP 28 Серпня 2014 11:59
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus