USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Як волинським аграріям не залежати від «умовної Росії»

8 Листопада 2014 16:32
Використовувати солому замість газу для просушування зерна вирішили у одному з сільськогосподарських підприємств Волині.

Про це йшлося під час семінару 5 листопада у селі Колодяжне Ковельського району.

Голова спостережної ради ТзОВ імені Лесі Українки Іван Смітюх розповів, що на підприємстві використовують житню та пшеничну солому. Потужність сушки зерна становить до 200 тонн на добу.



Як повідомив директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Юрій Горбенко, підприємство вже протягом трьох років використовує сушку польського виробництва потужністю 22,2 мегават, яка є економічно вигідною. Цьогоріч ще два котли потужністю по 2,5 мегават розпочали роботу на підприємстві «Агротехніка» у селі Несвіч.



«Думаю, що такий досвід буде використовуватися, тому що ми сьогодні вже відчули, що таке - газ», - зауважив Юрій Горбенко.

Іван Смітюх зазначив, що не дозволив би використовувати газ для просушки зерна фермерам та великим господарствам. Так, використання соломи, з його слів, - дешевше і дозволяє не залежати від «умовної Росії». Максимальна сума електричної та фізичної затрати для просушки тонни зерна сягає до 5 гривень (у випадку використання газу ця сума сягала б 15 гривень). Солому використовують із поля підприємства (господарство оброблює приблизно п’ять тисяч гектарів землі). В будівництво сушарки вклали три мільйони гривень, період її окупності становить орієнтовно три роки, тож до кінця сезону вона повинна себе окупити. Перспектива її роботи може становити десятки років.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
петро Показати IP 8 Листопада 2014 17:35
А брат сметюха вже не кричить "путін,путін..." І газ дешевший...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus