USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Як ворог «лупив» по волинянах при виході з Дебальцевого

24 Травня 2015 21:20
За його плечима – понад двадцять років служби в у Збройних Силах України. Більшість із них він прослужив у зенітно-ракетному полку. Та після його розформування був переведений у танковий батальйон 51-ї ОМБР на посаду командира танкового взводу. Із самого початку війни на Сході воює з російським агресором.

Про це пише Жанна Марковська у матеріалі на сайті «Слово Волині».

Старший прапорщик Володимир Ханча (позивний «Хан»), брав участь у багатьох військових операціях. Однією з перших був бій у селищі Петровське, поблизу Савур-Могили, де доводилось прикривати піхотні війська. Далі були інші операції, рахунок яким вже ніхто не вів.

– Під час виходу наших військ з Дебальцевого ми знаходились у селищі Луганське і прикривали війська, які відходили звідти, – ділиться Володимир.

– Так сталося, що їхати доводилось відкритою місцевістю. А ворог, який засів у різних кутках, починав лупити по нас, як тільки з’являлись на горизонті. Ми зрозуміли його мотив. І у подальшому здійснювали операцію, викликаючи вогонь на себе.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЗВІЛЬНЕНІ З ПОЛОНУ НАЦГВАРДІЙЦІ РОЗПОВІЛИ, ЯК ЇХ «ЗАБУЛИ» У ДЕБАЛЬЦЕВОМУ

З одного боку кожен, хто виконував такі маневри, ризикував своїм життям, а з другого – потрібно було рятувати побратимів. У одному з таких боїв уламок ворожого снаряду попав у мій танк, прошив речовий мішок, який залишився всередині. У тій сумці лежав молитовник, і, на диво, його не зачепило. До того у хлопців згоріли два молитовники, а от мій не пошкодило. Напевно, на той час мій Ангел-Охоронець стояв поруч.

А ще я знаю, що увесь цей час за мене молиться моя дружина та мама. Доказом цього є ще один випадок. Виїжджаючи з одного населеного пункту, довелося прямувати полем та ще й уночі. Коли доїхали до блок-поста, нас зупинили бійці і показали мінне поле, по якому ми проїхали і залишились неушкодженими. І коли поверталися назад, ці місця були позначені прапорцями.

Тому за кожен прожитий день дякуємо Богові.

– Щоразу, коли він вирушає на схід, я не тільки молюся за нього і прошу Господа, щоб він повертався живими і неушкодженим. А ще обіймаю його футболку і засинаю з нею, – каже дружина Тетяна. – Кожен його дзвінок чекаю з нетерпінням і з тривогою у серці. Бо для мене мій Вова – найкращий чоловік у світі. І навіть не хочу думати, що з ним щось станеться. Щодня молимося за нього разом з донечкою і віримо, що нашу молитву Бог чує.

У домашньому гардеробі сім’ї – понад десять вишиванок, які виготовляє її мама. Останню з них – червоно-чорну – пошила на прохання Тані для Володимира, коли він прикривав Дебальцеве. «Є кілька білих сорочок, а хотілося і чорну мати з червоною вишивкою», – каже вона і показує майстерно виконану роботу неньки.

На запитання: чи скоро, на його думку, закінчиться війна? Володимир відповідає, що про це важко говорити. Бо ворог накопичує силу і не дотримується перемир’я. А ще на Донбасі різний настрій у людей. Багато хто, попри все, підтримує фейкові республіки.

– Пригадую, як увійшли в одне село, більша половина якого виїхала. Це були ті, хто проти України. Половина хат – порожні. Залишились лише бабусі і дідусі, а також ті, хто не має куди виїхати. Ми постійно ділилися з ними їжею і тим, що мали.

Якось зайшли в одну хату й були шоковані. В одній з кімнат побачили ланцюги, що були прикріплені до стіни. Це нагадувало знаряддя для тортур.

Господар цього будинку втік до сепаратистів і залишив своє обійстя. Люди, які залишилися там жити, знаходяться на межі виживання. І ми, чим могли, тим допомагали. Коли виїжджали звідти, одна бабуся підбігла і дала нам велику миску зеленої цибулі. «Це вам, хлопчики, більше не маю що дати, – зі сльозами на очах промовила вона. – Та якщо можете, дайте трохи хліба». Хлопці швиденько зібрали продукти: тушонку, консерви, хліб, крупи і віддали бабусі. Окрім того, вона дала мені свячену свічку, від якої я відрізав кусень. За її словами, вона була придбана в одному з храмів і має особливу силу.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЕКСКЛЮЗИВНІ КАДРИ ПІДГОТОВКИ ВОЛИНСЬКИХ ЗЕНІТЧИКІВ ДО БОЮ

Разом зі мною з самого початку війни виконує усі бойові завдання водій-механік Роман Бузінський з Ківецівського району. Разом з ним ми пройшли усі випробування, що траплялись на нашому шляху, і впевнений, що разом переможемо ворога. Серед бійців є традиція: перед боєм ми молимось кожен про себе, і усі слухаємо пісню «Сто бійців – один наказ». Для нас вона стала майже талісманом. І коли приїздять волонтери або священик та запитують, що нам привезти, я відповідаю: батарейки. Щоб ми могли і надалі слухати і йти з нею вперед, у бій.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus