USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Як запобігти осіннім проблемам із нирками, - лікар

8 Жовтня 2016 19:00
Про причини загострення захворювань сечовивідних шляхів, як правильно лікувати такі недуги, чи можливо їм запобігти, розповідає уролог Луцької міської клінічної лікарні Павло Шейко, на сторінках газети Волинські Новини №36 від 6 жовтня.

– Павле Євгеновичу, насамперед поясніть: чому саме осінь – пора, коли здоров’я вимагає особ­ливого догляду?

– Причин кілька. По-перше, люди не поспішають переходити на теплий одяг і взуття. По-друге, наш організм теж не може миттєво адаптуватися до сирості та нижчих температур. Опірність імунної системи, відповідно, спадає. Від того і починають загострюватися хронічні болячки, з’являються нові.

– Судячи з кількості пацієнтів у медичних закладах, уролог зараз – серед найбільш затребуваних спеціалістів.

– Наприкінці вересня справді різко збільшилася кількість хворих на пієлонефрит і цистит (тобто запалення нирок та сечовивідних шляхів). Та, як показує мій десятирічний досвід, спад захворювання можна буде спостерігати не раніше, ніж у середині грудня, коли вологість повітря буде нижчою, а організм стане більш витривалим.

– Чи тільки сира погода та не по-осінньому легкий одяг провокують виникнення згаданих недуг?

– Не тільки. Велику роль відіграє фактор спадковості, а також статеве життя (це особливо стосується молодих жінок). Щодо першого, то 30-40% моїх пацієнтів зізнавалися: у їхній родині цистити і пієлонефрити – явище типове.

Щодо другого, то причина в анатомії жінки: сечовивідні шляхи розміщені поряд із внутрішніми статевими органами. Таким чином, якщо пані не дбає про безпечний секс, то її гінекологічні захворювання (наприклад, хламідіоз) провокують виникнення недуг сусідніх зі статевими органів.

– Які симптоми сигналізують про те, що треба братися за лікування?

– Часті позови до сечовипускання, іноді – різь під час цього, нерідко – ниючий біль над лоном і в попереку, незначне підвищення температури тіла (37-37,5).

– У разі виявлення перших ознак можливо позбутися недуги, використовуючи лише народні методи?

– Перебіг захворювання в кожного пацієнта індивідуальний. Але зазвичай помічним є використання сечогінних трав. Якщо їх дія на нирки дасть хороший результат – доб­ре. Ні – звертайтеся до лікаря.

– Хоча дуже часто хворий поспішає не до спеціаліста...

–...а в аптеку. Це зрозуміло: вона поряд, не треба з роботи відпрошуватися, на прийом записуватися, іноді – й у черзі постояти.

– Крім некваліфікованого підбору медпрепаратів, яких іще типових помилок припускаються хворі на цистит і пієлонефрит?

– Починають активно вигріватися. Бо от, мовляв, коли нежить – ноги париш, кашель – груди-спину натираєш. Це дуже поширена помилка, через яку захворювання нирок і шляхів сечовиведення не те що не виліковується, навпаки – загострюється і навіть може завершитися операцією.

– Ви як хірург-практик, який щотижня оперує у Луцькій міській лікарні, досліджували, в скількох випадках самолікування призводило до серйозних проблем із нирками та вимагало хірургічного втручання?

– Років з десять тому, коли не було стільки реклами лікарських препаратів, три-п’ять пацієнтів зі ста мали серйозні проблеми у зв’язку з самолікуванням. Зараз, на жаль, статистика значно сумніша: 7-10%, тобто вдвічі більше хворих, отримують гнійні ускладнення в нирках.

– То які симптоми свідчать про те, що до уролога треба йти негайно?

– Сильний біль, озноб, висока температура тіла – це те, з чим не можна зволікати і що вимагає вже не травички попити, а приймати антибіотики.

Утім наскільки сильні купувати препарати і якого спектру дії – вирішувати має лікар, зважаючи на результати аналізів. Бо банальний, здавалося б, цистит може призвести до пієлонефриту, а потім – спровокувати виникнення карбункула нирки (у народі кажуть – гнійник у нирці), піурії (виділення гною із сечею), навіть септичних станів (зараження крові). Тож чи може аптекар, до якого ви прийшли по ліки, визначити всі згадані ризики? Звісно, ні.

– Є думка, що варто раз захворіти на цистит чи пієлонефрит, як за першого ж переохолодження недуга знову нагадає про себе.

– Це правда. Тому, щоб хвороба не перейшла у хронічну форму і не турбувала всі наступні роки, мусимо велику увагу приділяти профілактиці.

Є можливість – треба їздити на санаторно-курортне лікування (гарний результат дають Моршин, Східниця, Куяльник).

Не дозволяють час та гроші – пийте березовий сік, їжте кавуни, раз на три місяці проводьте десятиденний курс із сечогінними чаями. Але зауважу: проводити профілактику треба тоді, коли нічого не турбує. Тобто в період ремісії хвороби.

Рецепт від лікаря: чай проти ниркових недуг і циститу

Павло Шейко рекомендує взяти хвоща польового, толокнянки, споришу, ведмежих вушок. Чому відразу стільки трав? Бо кожна з перелічених рослин має свій спектр дії (одні – бактерицидні, інші – протизапальні).

Беремо кожної трави по 1 ст. ложці, заливаємо літром окропу й лишаємо настоюватися всю ніч (можна у термосі).

Приймати треба по півсклянки тричі на добу за хвилин 30-40 після їди протягом десяти днів.

Оксана Бубенщикова, Луцьк
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Лучанин Показати IP 8 Жовтня 2016 20:28
Саносвіта залікована. Доречі дововлі непогана стаття вийшла.
аптекар Показати IP 8 Жовтня 2016 20:55
Лікар не вивчав науку про лікарські рослини- фармакогнозію. Толокнянка це і є ведмежі вушка
Сергій Показати IP 8 Жовтня 2016 21:31
Павло, хороша людина і відмінний лікар! Якщо в когось будуть проблеми з нирками - рекомендую! PS. Бажаю всім міцного здоров'я!
віктор Показати IP 8 Жовтня 2016 23:42
Хороший лікар.
Анонім Показати IP 9 Жовтня 2016 09:20
Лікар дійсно хороший, поміг при серйозній хворобі, дякую. А профілактичні поради треба дотримуватись!
Олег перевозка Показати IP 9 Жовтня 2016 09:39
Євгенович фахівець, дякую.Порада всім не затягуйте з походом до доктора, так як я, і будететздоровіші.
Пацієнтка Показати IP 9 Жовтня 2016 10:05
Павло Євгенович- професіонал і лікар від Бога. Не раз допомагав мені запобігти серйозним наслідкам від захворювань сечовивідних шляхів. Якщо вчасно звернутися - гарантує швидке одужання, при чому використовуючи зазвичай натуральні препарати рослинного походження. Такого привітного і готового завжди прийти на допомогу лікаря у нас у Луцьку ще не зустрічала. Величезне дякую!!! Іншим лікарям рекомендую брати приклад у цього молодого, високодосвідченого і перспективного лікаря, в першу чергу в ставленні до пацієнтів і їх лікуванні. Лучанам бажаю бути здоровими!!!
Лучанка Показати IP 10 Жовтня 2016 12:07
Оце видно, що лікар, а не бізнесмен. Бо як прийдеш до "бариги", то понавиписує препарати по тисячі гривень, а не скажете: спробуйте народні рецепти, а потім уже щось дорожче по ціні

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus