USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.95 40.20
  • PLN 9.85 10.00

В Європі виявили новий небезпечний штам ВІЛ

4 Лютого 2022 10:11
За даними науковців, у Нідерландах упродовж десятиліть циркулює високозаразний і небезпечніший варіант вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ).

Про це пише журнал Nature, повідомляє УНІАН.

Провідний автор дослідження, епідеміолог-еволюціоніст Кріс Ваймант з Оксфордського університету і його колеги підрахували, що новий варіант виник у 1990-х роках у Нідерландах і швидко поширився у 2000-х.

Темпи його поширення почали знижуватися приблизно з 2010 року – ймовірно, внаслідок зусиль країни зі стримування передачі ВІЛ. Також цей варіант було знайдено щонайменше у двох осіб в інших країнах – у Швейцарії та Бельгії.

Чим небезпечний новий штам ВІЛ

Аналіз понад 100 інфікованих людей показав, що для виявленого варіанту характерна збільшена кількість вірусних частинок у крові – у 5,5 раза більше, – тобто підвищена ймовірність передачі вірусу.

Крім того, вочевидь, цей варіант призводить до зменшення кількості імунних клітин, так званих Т-клітин CD4, що піддає людей ризику розвитку СНІДу набагато швидше, ніж інфікованих іншими варіантами ВІЛ.

Дослідники з’ясували, що без лікування в інфікованих цим варіантом СНІД може розвинутися упродовж 2-3 років після зараження – в порівнянні з 6-7 роками в людей, інфікованих іншими штамами.

Вплив терапії на новий штам

ВІЛ – один з найбільш швидко мутуючих коли-небудь досліджених вірусів. За словами еволюційного біолога і молекулярного епідеміолога Джоела Вертхейма з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго, поява більш вірулентної форми – це «причина зберігати пильність». Водночас мутації, виявлені в новому варіанті, не роблять його стійким до існуючих ліків.

«Усі інструменти в нашому арсеналі мають як і раніше працювати», – зазначає науковець.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus