USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Як живеться на Волині нелегальним мігрантам

6 Квітня 2016 09:18
Близько шестидесяти нелегальних мігрантів перебувають наразі у Волинському пункті тимчасового перебування іноземців і осіб без громадянства. Як живеться нелегалам у цій установі показали журналісти Гомадського.Волинь.

Нещодавно у Київській області вибухнув скандал через намір відкрити там центр для мігрантів з Близького Сходу. Зокрема, там могли б приймати біженців з Сирії. Місцеві мешканці вийшли на протести.

«Коли ми тільки відкрилися, люди теж були невдоволені. А зараз, якби якась рада поставила в порядок денний розгляд питання про закриття нашого пункту, то люди з ближніх сіл розігнали б ту раду. Бо вони мають тут роботу», – розповідає директор Волинського пункту тимчасового перебування іноземців і осіб без громадянства, які нелегально знаходяться в Україні Валерій Демчук.

В Україні діє лише два пункти тимчасового утримання нелегальних мігрантів закритого типу (окрім волинських Журавичів є ще пункт у Розсудові Чернігівської області), розраховані загалом на 373 особи. Споруджені вони державним коштом за фінансової участі ЄС та Міжнародної організації з міграції. Щоб дізнатися, чи є на Волині мігранти з Сирії, звідки і від чого тікають люди, яких називають нелегалами, ми навідалися у пункт тимчасового перебування іноземців закритого типу, що у Журавичах Ківерцівського району.

Пункт знаходиться в лісі. На режимний об’єкт пропускають через контрольно-про­пускний пункт. У коментарі журналістам директор розповів, що сирійців тут наразі немає. «До нас рідко потрапляють люди, які тікають від війни чи переслідувань. Найчастіше це трудові мігранти, студенти, в яких вийшов термін перебування в Україні, люди, для яких Україна – транзитна країна. Їх привозять прикордонники. Фактично Україна за територіальним принципом розділена так, що усіх затриманих на Заході держави везуть до нас, а решту – до Чернігова. Наш пункт розрахований на одночасне утримання 165 осіб. За час його існування тут побувало 1696 осіб. Нині тут знаходяться 70 людей: чоловіки, жінки і діти. Це представники 26 країн світу. Найбільше – з Афганістану. Згідно законодавства, термін перебування до року. Якщо не ідентифікували і не змогли видворити, то ми їх випускаємо. Були випадки, коли людина потрапляла до нас повторно і кожного разу надавала про себе інші дані. Хоча зазвичай іноземці зацікавлені у співпраці з нами. Громадян держав, де тривають військові конфлікти, ми не видворяємо. Наприклад, мігрантів з Афганістану. З посольством цієї країни добре налагоджена співпраця.», – розповідає Валерій Демчук.

Завідувач відділу аналітичної роботи Петро Цисюк погоджується провести кореспондентам екскурсію, показує приймальне відділення, кабінет психолога, навчальний клас, медкабінет. Лікар каже, що іноземці, які сюди потрапляють в основному молоді здорові люди. Тут хворіють застудними захворюваннями і розладами травлення, бо їжа і клімат в їхніх країнах інші. Медичну допомогу, здебільшого, отримують тут. Якщо потрібне дообстеження, то іноземців везуть в Ківерцівську районну лікарню чи в обласний центр.

ЧИТАТИ ЩЕ: НЕЛЕГАЛІВ З МОЛДОВИ ЗАТРИМАЛИ НА ВОЛИНІ

На території пункту є дитячий ігровий і спортивний майданчики. Петро Цисюк розповідає, що мігранти все ж більше часу проводять в гуртожитку: дивляться телевізор, займаються своїми справами.

За створенням картин з пофарбованих клаптиків одягу застали і громадянина Казахстану Сергія Яньо. Він у пункті вже 9 місяців. Його батько родом з Турійського району Волинської області. Ось і сам Сергій після років роботи в Росії, Німеччині та Швеції, вирішив повернутися на батьківську землю. Художник-самоучка вже знає чим може стати корисний українським воїнам, які повертаються з зони проведення АТО. Більше про роботу пункту тимчасового перебування іноземців – у сюжеті-екскурсії.


До слова, нещодавно повідомлялося, що на Волині судитимуть організовану групу, якв переправляла через кордон нелегалів. Зокрема, 22 квітня 2015 року члени цієї організованої групи переправили із Республіки Білорусь на територію України шістьох громадян Ісламської Республіки Афганістан.

Наступну партію нелегальних мігрантів – так само 6 громадян Афганістану – зловмисники переправили човном через річку Західний Буг на територію Республіки Польща 5 грудня минулого року.

Подальшу долю обвинувачених вирішить суд.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Anna Показати IP 7 Квітня 2016 00:12
Це ща наші кошти там кормлять дармоідів по 9 місяців

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus