USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Як живеться в Криму: 5 місяців окупації

27 Серпня 2014 09:32
П'ять місяців окупації: купюри, якими виплачують заробітню плату людям, на території РФ не "ходять", м'ясо коштує удвічі дорожче, ніж раніше, інформацію приховують, а банкомати не працюють. Як змінилося життя кримчан, дізнавались кореспонденти ТРК "Аверс" у мешканки Криму, яка приїхала на Волинь, пані Ірини (ім’я змінено задля безпеки жінки).

- Ірино, нині в Криму, напевно, жити значно безпечніше, аніж на материковій Україні, в якій з острахом чекають на подальші дії Росії?

- Воно ніби й так, однак, ніякої безпеки тут люди не відчувають. Пересічний мешканець материкової України навіть не уявляє, скільки зброї завезено до Криму за 5 місяців. Спершу під вікнами наших домівок їздили російські танки, а зараз нас наче перенесло машиною часу в Радянський Союз – страшно сказати зайве слово, бо на тебе можуть донести у ФСБ сусіди або колеги.

- Останнім часом ширяться чутки, що у Криму люди стали жити заможніше, адже збільшили зарплати та пенсії. Чи це справді так?

- Маємо значно більше папірців, аніж до анексії Криму. Підвищили зарплати і пенсії, скасували гривню і ввели російський рубль. Але підвищення зарплат і пенсій потягнуло за собою і суттєве підвищення цін. І це при тому, що товари не відзначаються особливою якістю.

Наприклад, якщо, живучи в українському Криму, я могла придбати кілограм високоякісної свинини за 60 гривень, то сьогодні вона коштує 120 гривень, щоправда у російських рублях. Або простіше: за буханець хліба, який у Луцьку коштує 4 гривні, в Криму - 7 у російській валюті. Більше того, одна моя знайома, отримавши зарплату, подалася в Росію навідати родичів, однак, уже на вокзалі у «братній» країні зрозуміла, що кримчан ошукали. Виявилося, купюри 1997-го року, які вирішили «злити» у Крим, на території Російської Федерації не "ходять".

- Як вирішилася проблема банківської системи на півострові?

- Сьогодні в Криму немає жодного українського банку, а російські не поспішають відкривати свої філії. Крах банківської системи призвів до маси незручностей та неприємностей. Зарплати та пенсії можна отримати на пошті, вистоявши у довгій черзі. Неможливо заплатити за комунальні послуги, здійснити перекази. Не працюють банкомати, закрили майже всі обмінники.

- Відразу після анексії Криму мешканців півострова дуже турбувало питання, чи вдасться вирішити проблему з водою, якою раніше забезпечувала материкова Україна?

- Поки що особливого дискомфорту із цим кримчани не відчули. Вода у кранах мешканців кримських міст ще є. Навесні пощастило з опадами, тому вдалося зібрати трохи води у водосховища, але скоро ситуація справді може стати критичною. Про купівлю води в України кримська влада не домовлялася, а тому на півночі півострова вже немає чим поливати рисові поля і городину. Крім того, що Крим ризикує залишитися без води, він може ще й залишитися без електроенергії, за яку не платить Україні вже протягом року.

- Для більшості кримчан основним джерелом доходів був курортний сезон. Чи вдався він цього року?

- Цьогоріч морський берег пустував. Українці бояться їхати і правильно роблять. Кримчанам розказували байки, що якщо на курортний сезон не приїдуть українці, то буде багато росіян. Але, незважаючи на те, що в Росії працівникам бюджетної сфери почали видавати путівки на санаторно-курортне лікування до Криму, приїхати сюди наважилися лише одиниці.

Наприклад, знайомий з родиною власним автомобілем вирушив на півострів, а коли повертався додому озброєні люди конфіскували його автомобіль.

Сьогодні за поселення господар повинен заплатити державі податок, однак, не лише за період проживання у нього туристів, а за весь рік. Уникнути сплати цього податку важко, оскільки, на півострові активізувалися донощики. Незважаючи на те, що потік відпочиваючих значно зменшився, виїхати із Криму непросто. У залізничних касах квитки у бік материкової України розпродані на місяць уперед.

- Яка ситуація у Криму із засобами масової інформації, телебаченням, телефонним зв’язком та інтернетом. Чи є обмеження у цих сферах?

- Обмежень справді вистачає. Не секрет, що в Криму вже давно вимкнули українські канали, заборонили єдину українську газету, є проблеми з мобільним зв’язком. Щоб придбати телефонну сім-карту російського мобільного оператора, обов’язково треба пред’явити паспорт, а це означає, контроль над розмовами. Те ж саме і з інтернетом. На вимогу ФСБ провайдери надаватимуть будь-яку інформацію про користувача. Тому тепер навіть свідомі кримчани, які ніколи не велися на інформаційне зомбування Росії, сотню разів подумають перед тим, як заходити на українські сайти чи відверто поспілкуватися із родичами та друзями з материкової України в соціальних мережах.

- Чи є напруженою ситуація у сфері церков Київського Патріархату?

- Так, і від цього настільки боляче, що навіть не хочеться щось коментувати. Скажу лише, що для Росії, яка порушила спокій на кримських землях, немає нічого святого. І я ніколи не забуду тривожні переживання, коли разом із купкою своїх одновірців мусила знімати зі стін церкви ікони, пакувати та переховувати їх до кращих часів.

- Чи за півроку змін на своїй землі кримчани встигли розчаруватися в анексії Криму Росією?

- Свідомі мешканці від початку не підтримували анексію. У деяких прихильників Росії також почала спадати полуда з очей, та все ж залишаються такі, які ще не усвідомили трагізму ситуації. Вони ходили на референдум, голосували за приєднання до Росії, і до цього часу вірять в існування бандерівців. Щоб змінити їхні переконання, потрібен час, потрібно, аби у Криму на повну силу запрацювали російські закони, відбулося ще більше подорожчання товарів, здійснили перерахунок пенсій за російськими законами, а особливо, щоб нова влада врахувала те, що більшість кримчан ніколи не працювали в Росії, щоб нарешті не стало електроенергії та води, а їхні сини пішли служити до Чечні, оскільки Крим увійшов до Північно-Кавказького військового округу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 40
Луцький Показати IP 27 Серпня 2014 09:41
.....но "Крым вернулся домой" як там вони кричали!? За що боролись на то і напоролись!!!
Анонім Показати IP 27 Серпня 2014 09:50
Конечно, с Волыни виднее -что происходит в крыму. инфа устарела на 5 месяцев
Симферополец Показати IP 27 Серпня 2014 09:58
Все, что написано в этой статье - откровенное искажение реальности. В Крыму живется точно не хуже, чем в Луцке. Поверьте, даже значительно лучше. Именно потому что Крым вернулся домой. А не верите, приезжайте и посмотрите.
Крым до Симферополец Показати IP 27 Серпня 2014 10:06
Ага, и Вас очень радушно, прям на вокзале встретит пропитая самооборона, от которой скоро самим спасаться придется!
Олесь до Крым Показати IP 27 Серпня 2014 12:39
Ну і бреше ти. Сестра з чоловіком ризикнули поїхати із Полтави до Криму на своєму авто. Траса вільна, тому що багато хто боїться. Декілька годин стояли на таможні з української сторони. З Кримської сторони проїхали за 40 хвилин. Їздили по всьому Криму на своєму авто. Ціни трохи більші, ніж у них, але пенсії та зарплатня вищі. Пенсія у іхніх хазяїв була 1700 гривень. Стала 10000 рублів. В Криму все тихо, спокійно. І люди щасливі, що у них не стріляють і не вбивать. Зараз у них, як при Союзі. Є і незадовільні. А де їх немає? Чи може в ЄС? Чи може в Штатах? Людині завше хочеться більшого, ніж є. Так що не брешіть, панове, що жителі Криму сумують за Україною. особливо за сьоголнішньою. НЕ СУМУЮТЬ
Анонім до Олесь Показати IP 26 Квітня 2015 19:49
мій брат там живе та каже що Севастополь перетворюється в військову базу
Анонім до Симферополец Показати IP 27 Серпня 2014 11:17
Ти сімферополець у мене там брат у Севастополі. Нічого доброго немає. Він воєнний, пенсія яка була така і осталась.А ціни вище голови.Мясо 150 грн.Але він його не купує,бо має дачу на Фіоленті і все має своє.Ліки такі дорогі у три рази дорожче ніж у нас. Сказав жити страшно і важко. Ніхто з простого нормального люду не хотів расеии. Так що не гони.Але я б перекрила вам воду і світло,щоб ви відчули, що таке расея і що таке Україна.Я думаю расея ваша вам би так і зробила, але ми українці не фашисти і вам такого не зробимо ніколи,ми вам не вороги.
Дракк до Анонім Показати IP 27 Серпня 2014 12:48
Брат в Севастополе и пенсия выше не стала??? Как минимум в 2 раза, а при нынешнем крсе почти в три раза больше получает. А при окончательном подсчете в 2015 году как военный пенсионер полчит от 5 до 10 прежних пенсий. У рус военных пенсии огромные по сравнению с украинскими. Лекарства реально дешевле уже, российские аналоги того что никогда не производилось в Украине стоят реально копейки))) А воу нам вы уже перекрыли и Ваш министр пообещал отрубить и электричество))) хотя за него идет оплата день в день и по ценам выше оптовых европейских.
Волинянка до Дракк Показати IP 27 Серпня 2014 16:06
Ну то нехай щастить "криму, який повернувся додому". Тільки, може "дома" потурбується про воду і світло своїх заблудлих новоповернених овечок? а то живуть із "неперерізаною пуповиною" від ненависної України. Від'єднались? Живіть самостійно!
Крымчак Показати IP 27 Серпня 2014 09:59
95% коммента - наглая ложь!
лучани Показати IP 27 Серпня 2014 10:01
Фашистська РФ окупувала Крим, тепер інтернет тролі виправдовують клептомана лисого карлика Путлєра.
Анонім Показати IP 27 Серпня 2014 10:03
это же надо так ВРАТЬ!!!!!!!!!!!!! У вас что то со зрением и слухом ЯВНО!!!!
впр Показати IP 27 Серпня 2014 10:03
мр
Крым Показати IP 27 Серпня 2014 10:04
Да не все кричали про Крым, да и не сильно уж инфа и устарела, толком ничего не изменилось!
Анонім Показати IP 27 Серпня 2014 10:04
у Криму живе мій хороший знайомий, спілкуємось по скайпу ... не тіштеся так, все в них добре, головне, що є спокій і одностайність. звичайно, є й незадоволені, вони завжди будуть, але їх МАЛО...
my_gift до Анонім Показати IP 27 Серпня 2014 10:41
В СРСР теж було "все добре"...
Лучанка Показати IP 27 Серпня 2014 10:06
Недавно вернулась из Крыма. Грустно там. Мало кто улыбается. Нет былой открытости. Общаются очень настороженно. Даже татары с опаской, но на некоторых домах висят татарские флаги. Главная мысль у жителей- перетерпим, зато не стреляют. И еще поражает вера в доброго батюшку-царя." Путин сказал- значит так и будет!". Дорог отремонтированных не видела. Зато кучи мусора. Много надписей осталось на украинском языке. Бигборды сначала были в основном ободранные, сейчас большинство с предвыборными лозунгами и изображениями рос. политиков. В магазинах разнообразия нет, но в большинстве украинские продукты. И еще много надписей "Продается". Не сдам в аренду, а именно продается.
ар Показати IP 27 Серпня 2014 10:08
уж больно граммотная паночка все знает во всем информирована или премьер министр или штирлиц
нап Показати IP 27 Серпня 2014 10:18
ну оккупировали нас мы рады а вам какое дело вас же ни кто не учит как жить и татар себе заберите если так жалко
Джулія до нап Показати IP 27 Серпня 2014 10:48
Чого татар забирати з ЇХНЬОГО Криму? Це вас треба в Рашку. А Крим-татарам. Вони українську чудово розуміють :-)
нап до Джулія Показати IP 27 Серпня 2014 10:58
вот именно поэтому крым так проголосовал ведь по вашему крым для татар и хохлов
Джулія до нап Показати IP 27 Серпня 2014 11:26
Так, Крим для тих, хто його після війни відбудував. Це не росіяни.
Анонім до нап Показати IP 26 Квітня 2015 19:52
саме там ти живеш та залазиш на волинські новини. несміши людей курко
Катя Показати IP 27 Серпня 2014 10:39
Живу в Крыму. Украинка. Люблю Украину. Не люблю, когда врут, а особенно, когда враньем спекулируют. И не важно, кто русские или украинцы. Практически 90% сказанного в интервью - враньё, не соответствует действительности, является преувеличениями и личными допущениями "Ирины", тобто, шановнi модератори, "...суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію". Увеличенную зарплату получала новенькими, только распечатанными купюрами, с августа - в банкомате по карточке. Банки заработали, мне вернули деньги с заблокированной карты приват-банка. Большинство знакомых пенсионеров довольны новой пенсией, не смотря на цены. Хуже жить не стало, не верьте тем, кто это говорит. Про службу в Чечне - не слыхала, а вот одноклассник (я заканчивала среднюю школу на континенте) мой на Востоке Украины уже погиб, светлая ему память... Я спокойно везде высказываю свою позицию неодобрения аннексией Крыма в принципе, умея пользоваться компьютером, прекрасно и спокойно смотрю здесь украинские каналы и читаю украинские новости.ФСБ ко мне не приходило. Особенно тронула осведомлённость верующей и посещающей церковь волынянки о том, что "На вимогу ФСБ провайдери надаватимуть будь-яку інформацію про користувача". Зачем это публиковать? Чтоб нас крымчан пожалели? И что, освобождать пошли? По-моему, ненависти к России на Волыни и так хватает. Аннексия Крыма это несправедливость, нарушение договоров, международного права, преступление по сути, а не потому, что нам здесь плохо. Не плохо. И, к сожалению, большинство народа здесь по-прежнему за Россию. Это Вы просто вызываете очередную волну недоверия крымчан к украинским СМИ. Работаете на оккупантов. Молодцы.
лучани до Катя Показати IP 27 Серпня 2014 10:53
Ви не українка, а гомосовєтікус, ватнік. Крим скоро будуть зачищати, так як зараз зачищають Донбас від совєтських люмпенів.
Наталья до лучани Показати IP 27 Серпня 2014 11:21
Зачем столько злобы? Никто не собирается никого зачищать, все хотят мира и покоя. А в остальном политики пусть разбираются. И я лично не разделяю откровенной радости по поводу того, что кому-то в Крыму стало хуже жить. Я еще надеюсь, что все мы - ЛЮДИ, хоть и оказались по разные стороны границы.
старец до Катя Показати IP 27 Серпня 2014 12:15
Для Волынян пофиг ваш Крым Лично я какать на него хотел.... если учитовать расстояние до крыма , то на этом расстоянии находится Черногория, Болгария на крайняк, которая доступней ,лучше и дешевле!!! Дай Бог вам ,как вы утверждаете, щасливо жить под парашкой, попутного ветра в зад. После отдыха в Черногории я уже точно не поеду в Крым и никому не советую, чьим бы он не был, пока не будет порядка, а судя по тенденции его там не будет ещё как мин. лет 30 так что удачи
крымчанка Показати IP 27 Серпня 2014 11:10
одно сплошное вранье ) даже смешно читать, хоть что-то поправдоподобнее придумайте ) да мы просто счастливы что теперь живем здесь, а не там ) но тем не менее за такие статьи отдельное спасибо, читаем с удовольствием и смеемся )
крымчанка Показати IP 27 Серпня 2014 11:17
а особенно умилило про ФСБ, вроде как ей заняться больше нечем, как соседские склоки разбирать )
Валерії Показати IP 27 Серпня 2014 12:07
Ми більш ніж двадцять рокив жили у окупації. Тепер,нарешті, ми позбавились від неї.П'ять місяців справжньої свободи.
Дракк Показати IP 27 Серпня 2014 12:23
Начнем по пунктикам, как и в первоисточнике. 1 - Зарплаты и пенсии. Пенсионер получавший пенсию в 1200грн, после поэтапного повышения в реале сейчас получает в районе 8.5 килорублей (новенькими бумажками, к этому вернемся). Если поделить на современный курс то выходит 3050 грн. тоесть почти в три раза(так получилось из-за фиксированного курса пересчета). Цены поднялись в среднем на 30 процентов(чтото реально в 2 раза как мясо а что-то и упало в разы как лекарства в аптеках). Разницу почувствовали? Особенно в свете курса гривни в 14 к 1 баксу? Теперь о купюрах, народ (бывшие украинские гасатрбайтеры) после перехода на рубли повытаскивал из матрасов устаревшие денежки и выкинул их на рынок, это в основном 10 рублевые купюры (Гы) и 50 и 10 копеешные монеты. Да, о пенсиях, в 2015 году их приведут в полное соответствие к Рос законам, и они еще подрастут.Так что народ стал реально богаче, несмотря на подорожание. Не забывает на отсутствие роста выплат по ЖКХ. 2 - банки, да после подлого бегства укробанков из крыма вместе с деньгами народа, тут были проблемы, НО сюда пришли рос банки (мелкие но пришли) наоткрывали отделения ( да были дикие очереди) заработали банкоматы, заработали счета предприятий, тут все уже без проблем абсолютно. 3 - вода. таки да, тем что украина по политическим мотивам перекрыла воду она наделала немало бед. НО - города проблем с водой не ощущают и похоже не будут. Первые кого наказали укровласти - село и тех кто работает на земле. А это у нас в 80 процентах случаем работящие и любящие землю КРЫМСКМЕ ТАТАРЫ за что они украине премного благодарны. Многие татарские семьи в центральных районах крыма остались без средств к существованию. Как вы думаете они теперь ваши союзники????? 4 - сезон, бюджетные санатории - наполняемость 100 процентная, частные лавочки таки да примерно 30%, но это тек кто по старой привычке ловил отдыхаек стоя на обочине трассы или на вокзалах. Те кто позаботился и посидел в инете - получил полный приход, и это факт. Не забываем то, что приехавшие отдыхать не нищие украинцы со своим салом, а относительно хорошо зарабатывающие россияне (не зря треть укропии там на заработках до сих пор). 5 связь. - договорное кидалово киевстара и МТС имеет место)))) Бизнес есть бизнес. Сейчас со всязью и инетом проблем уже нет. Сижу с укртелекома, прекрасный канал, все сайты открыты (а то запугивали что блокируют ресурсы - брехня). 6. церковь - атеист, сказать нечего ибо не в курсе. 7 - разочарование. А сами как думаете??? Был ли хоть один достаточно массовый протест народа аннексии? Как на майдане например в киеве???Сами знаете что нет)) Даже среди крымских татар. (у них свои проблемы, им поля орошать нечем). Если б тут было столько недовольных, наверняка были бы случали массового выражения недовольства. Ан нет, только единичные блоггеры поддерживают видимость присутствия в крыму разочарованных. Временные трудности перехода из одной страны в другую есть, и все это прекрасно понимают. За 5 месяцев многого не сделаешь. Примерно так. Данные статьи устаревшие и лживые.
Олег Показати IP 27 Серпня 2014 12:50
коментар було видалено
Елена до лучани Показати IP 27 Серпня 2014 13:18
коментар було видалено
МВ Показати IP 27 Серпня 2014 13:25
знайомі живуть в Криму, пенсія була 1700грн. стала 5000 грн. Зарплата військового стала 20000 грн ціни звичайно стали вище, але не так ..щоб вже не купувати... а просто на них дивитися...і не треба тут гнати, що в кожному кутку сидить ФСБ... ні крові ні війни... живуть і виживуть... а ми ще відбудовувати все будемо..за наш з вами рахунок
ооо Показати IP 27 Серпня 2014 13:33
коментар було видалено
До модератора Показати IP 27 Серпня 2014 13:50
Вкажіть будь-ласка скільки коментарів з ІР адресами з росії і все буде ясно.
Ярилло Показати IP 27 Серпня 2014 14:47
коментар було видалено
Владимир . Показати IP 27 Серпня 2014 15:29
коментар було видалено
Анонім Показати IP 29 Серпня 2014 09:03
Люди добрі хотіли до Росії , то живіть там , щастя вам та здоров'я .Але для нас українців ви залишетесь в пів свідомості зрадниками ! До яких немає ніякого бажання їхати .
Анонім до Анонім Показати IP 26 Квітня 2015 19:54
золоті слова. ЗРАДНИКИ вони і в африці зрадники та скоро і ...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus