USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Як змінювався Луцьк за останні 50 років. ФОТО

29 Липня 2015 07:00
Як змінився обласний центр Волині за останні 50 років можна побачити на фотографіях. Підбірку світлин, які відображають ці зміни, опублікувала Gazeta.ua.

Луцьк розташований на перетині торговельних шляхів, що вели до країн Заходу та Балтії. Завдяки цьому місто стало важливим економічним центром; судноплавні артерії з'єднували місто з Києвом, портами України та інших чорноморських держав.

У 1795 році Луцьк разом з рештою західної Волині анексувала Російськоа імперія. Центром новоутвореної Волинської губернії став Житомир, а Луцьк залишився центром повіту.

Під час Першої світової війни на території Волині точилися запеклі бої. Влітку 1916 року на околицях Луцька відбувся відомий Брусиловський прорив у Першій світовій війні.

16 травня 1919 року до Луцька увійшли польські війська. Згідно з Ризьким договором 1920 року, західна Волинь перейшла до складу II Речі Посполитої. 1921 року, згідно з умовами Ризького договору, Луцьк також перейшов до складу Польщі. В березні 1921 року Луцьк став столицею нового Волинського воєводства.

Восени 1939 року черговий раз історія робить крутий поворот: місто опиняється у складі СРСР, стає центром Волинської області, яку склала західна частина колишнього Волинського воєводства.

Зі здобуттям Україною незалежності Луцьк зберіг провідні позиції в політичному, економічному, культурному та релігійному житті Волині.

Нагадаємо, Інформаційне агентство Волинські Новини публікувало дані соцопитування: яким лучани бачать своє місто.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Анонім Показати IP 29 Липня 2015 07:37
"У 1795 році Луцьк разом з рештою західної Волині було анексовано Російською імперією." Анексовано? Таким чином автор статті наголошує на тому, що Луцьк - це невід'ємна частина Польші. Автор ствтті - сепаратист! Негайно у кутузку його!
Nemo до Анонім Показати IP 29 Липня 2015 10:44
Хе-хе... Взагалі-то, тоді Луцьк вважався невід'ємною частиною Речі Посполитої - держави, якої не існує, як і системи міжнародного права 18 століття. Його приналежність до тієї держави не викликала сумнівів на той час. Ну ,в принципі, як і зараз, коли місто є частиною України. З такою логікою і тебе можна вважати сепаратистом ,адже Луцьк до 1939 р. належав знову ж таки Польщі
Анна Показати IP 29 Липня 2015 09:37
Дякую, хороше придумали, заглянула в історію.
yt Показати IP 29 Липня 2015 09:57
в старовину гарніший був
Оксана Показати IP 29 Липня 2015 10:07
Гарно
Я Показати IP 29 Липня 2015 10:33
Спасибі!!! Думками повернувся в минуле!
леха Показати IP 29 Липня 2015 11:26
фото зовсім незрозумілі і, відповідно, не цікаві. Я розумію, що автор намагався виставити свою працю в незвичному ракурсі, але мені, як людині з іншого міста, незрозуміло та схоже на дешеві фотожаби. Давні фото цікаві самі по собі і я зацікавився саме порівнянням, я сподівався побачити саме пари кадрів, яких розділяють кількадесят років, але ці коллажі, де вирвані частини зображення і навіть схоже, що складені різні будинки, склали негативне відношення до автора. У мене склалося враження, що автор не хотів поділитися своєю любов'ю до рідного міста, а спробував випендрюватися можливостями комп'ютера.
Ксюша до леха Показати IP 29 Липня 2015 12:21
Повністю з Вами згідна. Фото важко сприймаються( набагато краще порівнювати фото минуле/сьогодення. А ще й якби із підписами: яка вулиця,який рік і т д,то взагалі було б круто!
Наталка Показати IP 30 Липня 2015 07:10
А я знову про своє! Зверніть увагу на дорожнє покриття. Повсюдно прерасно збережена бруківка. Впевнена, що вона й досі лежить під шаром смердючого асфальту чи під так любимою останнім часом нашими недолугими чиновниками цементною плиткою. Тепер оцініть ідіотизм наших можновладців, які, відкривши ві дірявого асфальту вул. Крилова, замість того щоб почати відкривати і вул. Лесі Українки (див.фото), вони почали колупати шашку і підіймати її до рівня подовбаної цементної плитки вул. Лесі Українки! Ця вулиця, до речі, теж потребує ремонту. Час показав що тротуарна цементна плитка може бути виравдана на мощення невеликих площадок. А чого варте комбінування плитки і шашки?! Як на мене, то це все одно, що вставити діамант в алюмінієвий перстень. А про фізичні характеристики цих матеріалів хтось із "спеціалістів" задумувався? Як ця дорога поведе себе за різних погодних умов??? Яку дасть усадку??? Дайош Луцьк-столиця рагулів! !!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus