USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.62 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Як змінився клімат на Волині за півстоліття

20 Березня 2016 14:37
Метеорологічні спостереження на Волині офіційно ведуть із 1944 року. Однак явищами природи і їх фіксацією місцеві ентузіасти цікавилися значно раніше. Приміром, Ковельській метеостанції цьогоріч виповниться 125 років. Дані, зібрані понад століття тому, зберігаються у державному галузевому архіві в Києві. Прогнози погоди в області почали робити з 1960-х років.

Про йдеться на сторінках газети Волинські Новини.

Метеостанції є у Любешові, Маневичах, Світязі, Ковелі, Володимирі-Волинському і Підгайцях під Луцьком. Спеціалісти Волинського центру з гідрометеорології передбачають температуру повітря, опади, загрози паводків, визначають радіаційний фон, хімічний склад ґрунту і поверхневих вод, шкідливі викиди.

Начальник центру Ростислав Бондарчук зауважує, що є низка спостережень, завдяки чому фахівці збирають цінну інформацію.

– Синоптики працюють цілодобово. Фіксують дані вісім разів на добу. Така схема на всіх метеостанціях світу, – пояснює Ростислав Іванович. – До першої години дня синоптики мають «зварити» прогноз на наступну добу і ще на другу-третю. Цього року хочемо запустити прогнозування на четверту-п’яту добу. Загалом спрогнозувати погоду зі значною достовірністю можна на 10 діб. Зараз простіше отримувати карти, інформація надходить в електронному вигляді з супутників. А раніше проявляли плівки, як у рентген-кабінеті. Карти беремо голландські, німецькі, американські, російські, білоруські. Позначення уні­версальні для всіх країн.

– Процеси дуже швидко змінюються, – додає завідувач сектору метеопрогнозів Валентина Набока. – За добу циклон чи фронт може пройти до півтори тисячі кілометрів. Особливо підступні південні циклони, що взимку приносять сильні снігопади, влітку – дощі. Штормові попередження в першу чергу передаємо в органи влади і службу з надзвичайних ситуацій, щоб відповідно реагували.

Метеорологи кажуть, що минулий рік був найтеплішим за всю історію спостережень на Волині. Також спостерігався найвищий рівень пожежної небезпеки і посуха.

– Середньорічна температура в області складала +7,3 градуса, а в 2015-му піднялася до +9,8, – озвучує статистику Ростислав Бондарчук. – Раніше за десятиліття додавалося 0,4-0,5 градуса, а за останнє п’ятиліття температура підвищилася аж на два градуси. На 2016 рік прогнозують іще більше потепління.

Середня норма опадів за рік коливалася від 600 до 770 міліметрів. Минулого року було всього 520 мл. У серпні в Луцьку і Володимирі випало по одному міліметру дощу за норми 60 мл на місяць. Якщо майбутнє літо буде таким спекотним, то дощів очікувати не варто.

Рівні води у річках та озерах Волині відстежують на 12 гідрологічних постах. У 2013 році за програмою НАТО встановили автоматизовані станції спостереження у Луцьку, Боремлі, Люб’язі й Любешові. Раз на годину на сайті гідрометеоцентру вони оновлюють інформацію про температуру води і повітря, кількість опадів та вологість.

– Остання серйозна повінь на Волині була в 2013-му, у Луцьку тоді дуже розлився Стир, – пригадує начальник гідрометеоцентру. – Зазвичай підтоплює низинні поліські райони, через які проходять річки Прип’ять і Стохід. Там практично рівна поверхня, заплави заросли високою травою. Вода може стояти в деяких місцях по 330 днів на рік. От зараз у Стиру ніби мало води. Та на Річиці, що впадає в озеро Люб’язь, вона вже на заплаві. Загроза підтоплення є в Любешові й Ратнівському районі, де русла і канали засмічені, захаращені наносами, мала швидкість течії стоку.

Ще один важливий напрямок роботи центру – агрометеорологія, що пов’язує посів і садіння культур із погодними умовами.

– Робимо прогнози урожайності, визначаємо вологість, глибину промерзання ґрунту. Цього року за сильних морозів земля промерзла до півметра. На осушених територіях у Ковельському районі пошкоджена озимина. На Волині ніколи не було потреби в зрошуванні, – зауважує метеоролог. – На теперішній час вологість ґрунту сприятлива для росту рослин. Але через відчутне потепління зміщуються строки обробітку землі, підживлення посівів. Ми подаємо інформацію в управління агропромислового розвитку, щоб фермери могли орієнтуватися, коли краще висаджувати різні культури.

Ольга ЮЗЕПЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Patrik Показати IP 20 Березня 2016 17:27
Повна маячня... Абсолютно беглузда i нiкчемна iнформацiя, як i установа, яку представляэ пан Бондарчук... Викладаэ на розгляд такi маштабнi, глобальнi метеорологiчнi спостереження i прогнози, а фактично нашi мiсцевi метеорологи взагалi не спромoжнi самостiйно спрогнозувати погоду навiть на наступний день, тим бiльше апрiорi не можуть надавати послуги з питань прогнозiв урожайностi... Нiкого не маю бажання образити, але на мiй погляд, у нашому Волинському гiдрометеоцентрi винятково совковi методи роботи... Варто зайти до цiэi установи, щоб вiдчути себе у минулому столiттi i переконатись в тому, що там ще й досi Брежнэв живий... Вибачте за гiрку правду, але ж потрiбно реально вiдпрацьовувати внески платникiв податкiв, а не принижувати ix, вiдбиваючись дешевим пiаром.
55 до Patrik Показати IP 20 Березня 2016 20:05
Маячня твій допис. Якраз місцевий прогноз нашого гідромету (на 2-3 дні) найточніший серед всяких метеопрогів-синоптиків-рп5 і т.п., які тупо користуються автоматичними моделями на задані координати й висоту. Перевіряв багато разів. То шо грошей нема і обстановка в приміщенні - "брежнєвська", то трохи правда, але при тому нарікати на якість інформації і казати "нікчемна установа" - якось за межею адекватності.
Patrik до 55 Показати IP 20 Березня 2016 20:56
Скорiше середнiй вiк вашого персоналу за межею адекватностi... В окремих "фахiвцiв" за плечима стiльки рокiв i лiтрiв "досвiду", що про якiсть прогнозiв тут взагалi не йдеться, як i, власне, про обстановку у ваших примiщеннях... Тут в головах i в поведiнцi пануэ брежнэвська епоха...
55 до Patrik Показати IP 21 Березня 2016 00:00
І ця людина "Нiкого не має бажання образити":)) По-перше, я не є і не був працівником гідромету, так шо "вашого персоналу" - то не до мене. По-друге, які конкретно претензії до ІНФОРМАЦІЇ??? Он є в них сторінка даних по Стиру, де майже в онлайні виставляють температуру і рівень води, ці дані, що неправильні? Ти перевіряв, моніторив? Є дані по метеопоказниках, на трьох точках у Луцьку щодня роблять РЕАЛЬНІ аналізи забруднення повітря, ці дані що, неправдиві? неточні? ти робив паралельні, порівнював? Їхні прогнози для Волині реально найадекватніші, ну це ж легко перевірити. Береш скриншоти різних прогнозів і через 2 дні порівнюєш. Коли антициклон - майже всі нормально "вгадують", коли циклон чи фронт - місцевий гідромет завжди кращий. Напишеш з реальними даними -тоді поговорим.
Patrik до 55 Показати IP 21 Березня 2016 08:28
Психологи стверджують: «Якщо виправдовується, значить відчуває свою вину або неправоту»… От і Ви виправдовуєтесь, даєте фахові висновки, використовуєте фахові терміни, але ж беззаперечно стверджуєте при цьому, що «я не є і не був працівником гідромету», чим відверто лукавите… Така характеристика, а також звичка спілкуватись з незнайомими винятково на «Ти» в черговий раз підтверджує справедливість моїх попередніх дописів, а також чітко характеризує Вас, як яскравого представника і, на жаль, прихильника совдепівської епохи… Вибачте за відвертість, нічого особистого, але це стовідсоткова правда.
55 до Patrik Показати IP 21 Березня 2016 23:47
Ще раз. Я не є і не був працівником гідромету. Це не виправдання, а означення вихідних позицій діалогу (хоч продовжувати його змісту не бачу). На жодне з КОНКРЕТНИХ питань жодної відповіді. Ну і якщо слово "циклон" незрозуміло-фахове, подальші питання теж відпадають, як і дискусії щодо якості інформації. П.С. на "ти" взагалі прийнято в інеті спілкуватись, не помічав?. Хочеш на "Ви" - пиши "Патрік Сергійович" + уникай "безглуздості-нікчемності-маячні" у першому ж реченні.
Левко Показати IP 21 Березня 2016 09:22
А яка Річиця впадає в озеро Люб"язь? Я там народився, прожив 58 років і не знаю ніякої Річиці. Що за маячня?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus