USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Як змусити Луцькі ЖКП повернути гроші за ненадані послуги

22 Лютого 2014 08:03
На початку 2014 року в ЗМІ лунала інформація про те, що у житлово-комунальному підприємстві №3 понад 50 вакансій. Логічним стає питання: як при тому стані речей підприємства надають послуги та чи зменшують оплату споживачів? Аби з’ясувати ці питання, «Хроніки Любарта» надіслали інформаційні запити до житлово-комунальних підприємств міста з проханням вказати кількість вакантних місць за станом на 20 січня 2014 року, зазначити, які саме вакансії не заповнені на кожному з підприємств та повідомити, в якому обсязі виконують послуги на кожному з ЖКП, а також скільки звернень і скарг надходить від мешканців.

УСЕ ЧІТКО, ВСЕ СПОКІЙНО

За станомна 20 січня згадане ЖКП №3 мало 11 вакантних посад. Яких саме, підприємство вирішило не уточнювати, незважаючи на прохання редакції. Зазначили, що надають послуги відповідно до законодавства, і належної якості. Разом з тим, на диспетчерську службу підприємства в період з 20 грудня 2013 року до 20 січня 2014 року надійшло 75 заявок щодо роботи ліфтів, 246 – щодо електричних послуг, 480 – сантехнічних,обслуговування димових каналів – 143 та дві подяки за належне виконання послуг.

На ЖКП №11 вакантною була лише одна посада електрозварювальника. У відповіді в ЖКП зазначили, що послуги надають у повному обсязі. У вказаний період було лише 24 заяви-звернення, які стосувалися поточного ремонту конструктивних елементів, технічного обслуговування. Втім скарг не надходило.

На ЖКП №7 за станомна 20 січня бракувало двох майстрів, були незаповнені по 0,5 ставок кошторисника та енергетика. Для літнього періоду бракує чотирьох малярів, двох покрівельників та 54 робітників для косіння території. Чи скаржилися і чи зверталися клієнти, ЖКП вирішили не уточнювати.

ЖКП №2 у вказаний період потребувало п’ятьох покрівельників, двох штукатурів, одного муляра, п’ятьох теслярів та двох малярів. Штат працівників підприємство планує поповнювати у весняно-літній період, оскільки саме тоді проводиться більшість робіт. Протягом місяця на підприємство надійшло вісім заяв. До слова, на ЖКП №2 у разі ненадання в повному обсязі послуг з інших складових тарифу зутримання будинків і споруд та прибудинкових територій, відбуваються перерахунки мешканцям.

«Сума перерахунків за ненадані в повному обсязі послуги за 2013 рік склала 71,5 тисяч гривень», – йдеться у відповіді.

Щодо Луцького ЖЕКу №8, ЖКБ та товариства «М.Ж.К.», то вони відмовилися надавати інформацію, оскільки не є розпорядниками бюджетних коштів та суб’єктом владних повноважень.

ПРЕЦЕДЕНТИ БУЛИ

Зі скаргами щодо ненаданих чи неякісно наданих послуг до Держінспекції ззахисту прав споживачів у Волинській області протягом 2013 року лучани зверталися 69 разів. На підприємствах виявили 14 порушень. З них найбільша кількість – 12 – стосується послуг з утримання житлових будинків та прибудинкових територій. Суб’єкти господарювання отримали адміністративні санкції у сумі 4,9 тисяч гривень, а сума здійснених перерахунків за ненадані або неякісно надані житлово-комунальні послуги сягає 23,7 тисяч гривень. З’ясовували стосунки мешканці з ЖКП і перед минулорічним підвищенням тарифів на утримання будинку.

Тоді до Територіального відділення АМКУ у Волинській області надійшли колективні звернення від мешканців будинку №47 на вулиці Винниченка, №10а на вулиці Парковій, №3 на проспекті Перемоги та №18 на проспекті Президента Грушевського. Мешканці хотіли з’ясувати, чи мав ЖКП фактичні витрати за проплачені послуги.

«Аналіз встановив, що по будинках на вулиці Винниченка, №47, на вулиці Парковій, №10а, на проспекті Перемоги, №3, на проспекті Грушевського, №18 фактично деяких складових витрат, які входять в утримання цього будинку, не було», – зазначає головний спеціаліст-юрисконсульт тервідділення Микола Сулімов.

Аналізували витрати 2010-2012 років. Тервідділення встановило, що послуги надавали не в повному обсязі. Отож, ЖКП №3 погодився повернути кошти, зменшивши плату за утримання будинків у наступні роки. Загальна сума, на яку ненадали або надали не в повному обсязі послуги, складала 27 тисяч 460 гривень.

Ішлося про такі послуги, як обслуговування димовентиляційних каналів, прибирання прибудинкової території,освітлення місць загального користування.

ЯК ЗМУСИТИ СЕБЕ ПОЧУТИ

Юристи переконують: механізми повернення грошей за неякісно надані послуги є, і послуги ЖКП не виняток. Відповіднодо Закону України «Про житлово-комунальні послуги», якщо споживач виявляє неякісні або ненадані послуги, він має скласти акт-претензію, зазначивши в ньому строки, види, показники порушень тощо.

При цьому акт-претензію складають споживач і представник виконавця,наприклад, працівник ЖКП. Документ потрібно скріпити підписами. Якщо представник ЖКП не з’явився для складання акта-претензії у відповідний термін, то такий акт є дійсним, якщо його підписали не менш як два споживачі. Відповідно до типового договору про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, представник ЖКП має з’явитися для складання акта протягом двох робочих днів.

Надалі акт-претензію подають виконавцеві, який розв’язує протягом трьох робочих днів питання щодо проведення перерахунку платежів або надає споживачеві обґрунтовану письмову відмову в задоволенні його претензій.

Подальші спори вирішуються у судовому порядку.

КОНКУРЕНЦІЯ В ПОМІЧ

Колишній директор комунального підприємства «Єдиний розрахунковий центр» (місто Івано-Франківськ) Вадим Войтик зазначає, що головним контролером якості наданих послуг мають бути люди. Адже саме з їхніх гаманців оплачується робота комунальників.

«ЖКП надаватимуть якісно послуги населенню за двох умов. По-перше, якщо працюватиме ринок відповідних послуг (принаймні там, де це можливо, адже природні монополії є в усьомусвіті). І по-друге, коли люди матимуть можливість і бажання ухвалювати колективні рішення щодо своїх будинків. У тому числі, кому ці послуги надавати», – каже Вадим Войтик.

Нині мешканці багатоповерхівок можуть іти кількома шляхами: ретельно контролювати роботу ЖКП міста, в тому числі приватних, чи створювати об’єднання співвласників багатоквартирних будинків і самостійно обирати надавача послуг. І, звісно, не останню роль у підвищені якості послуг відіграєконкуренція між підприємствами. У цьому випадку ЖКГ будуть зацікавлені утримувати будинки.

«У ЄРЦ від першого дня діяла власна служба технагляду. Щодня актуються недоліки, щодня відбувається робота з підрядниками та мешканцями із підвищення якості послуг. Цьому сприяє ще й те, що левову частку робіт та послуг ми приймаємо від підрядників лише після підписання актів у мешканців. Це стосується всіх ремонтів. А також прибирання сходових кліток. Законний механізм перерахунків коштів за неякісно надані послуги – складання актів-претензій. Це просто і дієво», – пояснює Войтик.

Аби відстежувати проблеми в місті, в Івано-Франківську постійно діє інтерактивна карта скарг і міра їх виконання. Подібний проект «Відкрите місто» є і для Луцька. Суть його у тому, аби лучани повідомляли про проблеми через інтернет. Втім він нестосується суто специфіки ЖКГ.

Тетяна Грішина
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
апро Показати IP 22 Лютого 2014 09:07
тре брати біти і шини
Анонім Показати IP 22 Лютого 2014 11:24
Наш будинок відносно новий, кожен місяць жек отримує більше 14 тис грн за утримання будинку тільки від нас,мешканців 108 квартир. У нас непотрібно нічого замінювати , ремонти які проводилисьза весь період існування будинку вартували жеку копійки. Прибирання проводиться дуже рідко і погано. Все,що ми маємо від жека це побілені бардюри на Пасху.Простий аналіз говорить проте,що наші грошики пішли і будуть іти на вітер. Крім того і мешканці не нових будинків платять такі ж самі великі гроші жеку і знову ж таки не отримують натомість нічого, хоча стан цих будинків, підїздів жахливий. Я думаю, що вияснення причини: куди пішли і будуть іти наші гроші, повинна займатися прокуратура, чесна прокуратура. Мова йде про немалі гроші,кимось незаконно привласнені, адже жек на своєму обслуговуванні має не один чи декілька будинків, а кілька десятків, у яких роками нічого практично не робилося і не робиться,не зважаючи на немалу суму сплати кожним мешканцем за утримання будику. Люди пишіть звернення в прокуратуру, я сподіваюсь усе в країні у нас зміниться і прокуратура буде чесна,прояснить ситуацію:куди пішли наші гроші .
))) до Анонім Показати IP 23 Лютого 2014 01:23
не платіть ні хріна їм. прокуратура в долі. побори в жеки незаконні.
Луц2ьк Показати IP 22 Лютого 2014 11:25
Немає послуг, немає оплати. Решта то все гра.
проспект Показати IP 25 Лютого 2014 14:25
Якщо чесно то непам ятаю коли останый раз прибирали в будинку, тепер 3й жек так зажерся що навіть не прибираэ в дворі і не вивозить сміття

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus