USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Якби Крашевський був нашим сучасником, то став би популярним блогером»: у Луцьку обговорили, як популяризувати спадщину польського письменника*

10 Грудня 2021 18:27
На Волині в межах Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014-2020 Європейського Інструменту Сусідства та за фінансової підтримки Європейського Союзу реалізовують масштабний проєкт «Колорит прикордонного Полісся у житті та творчості Ю. І. Крашевського – відтворення сторінок спільної українсько-польської культурної спадщини».

Проєкт охоплює прикордонні території Волинської області та Люблінського воєводства. Головні партнери у його реалізації – Волинський обласний благодійний фонд «ПОЛІССЯ», Волинський краєзнавчий музей, Ківерцівська міська територіальна громада (зокрема село Омельне) з українського боку та Музей Ю. І. Крашевського у Романові з польського.

Як зазначають ініціатори, проєкт передовсім має на меті популяризацію спільної історико-культурної спадщини України та Польщі, пов’язаної з видатним польським письменником, публіцистом, видавцем, істориком, філософом, польським та українським громадським і політичним діячем Юзефом Крашевським. Окрім того, це сприятиме кращій візуалізації туристичного потенціалу Волині та Люблінщини.

«Нині є багато документальних, літературних, мистецьких джерел та архівних матеріалів про життя та творчість Юзефа Крашевського. Але вони розпорошені й недостатньо досліджені, – пояснюють організатори дослідження. – Відтак проєкт передбачає вивчення історичних та літературних джерел, пов’язаних із життям, діяльністю відомої постаті на теренах Волині і Люблінщини та націлений на сприяння обміну знаннями українців і поляків про спільні історичні постаті. Це принесе користь соціально-економічному розвитку транскордонного регіону у плані популяризації регіональної історичної спадщини».
Варто зауважити, що поліський колорит мав неабиякий вплив на життя та творчість Юзефа Крашевського, адже більшу частину життя він провів у прикордонні між Польщею та Україною. Утім на наших теренах його постать є маловідомою. Тоді як найвидатніші його твори тісно пов’язані з перебуванням у маєтках на Волині – в селах Омельному, Городку, Губині. У Омельному, зокрема, є парк, названий на честь Юзефа Крашевського, в якому він заклав три алеї лип, а також дім, у якому нині розташовується місцевий будинок культури.

9 грудня у Луцьку в режимі відео конференції з польською стороною відбувся один із заходів, запланованих у рамках проєкту, – дискусійна панель «Дослідження та промоція спадщини Ю. І. Крашевського як інструмент розвитку туристичного потенціалу прикордоння».
«Саме на Волині Крашевський сформував той погляд на світ, якому залишався вірним до останніх днів, – зазначила спеціалістка з промоції історичної спадщини проєкту Ольга Шарута. – З його ім’ям Волинь і Полісся увійшли в історію польської та світової літератури. Від того, наскільки ми спрацюємо, наскільки будемо активними у промоції, збереженні пам’яті про таких видатних людей, залежить, яким ми сформуємо сучасний світ».

З української сторони участь у дискусійній панелі взяли керівник Волинського обласного благодійного фонду «ПОЛІССЯ» Анатолій Кмитко, радниця голови облради, історикиня, журналістка Тетяна Яцечко-Блаженко, консультант з гуманітарних питань Волинської обласної ради Станіслав Ольшевський, директорка Волинського краєзнавчого музею Оксана Важатко, заступник голови Кверцівської міськради Юрій Тананайський, староста села Омельне Василь Зінчук, т.в.о. директорки КУ «Агенція розвику Єврорегіону «Буг» Наталія Кролік, очільниця БО «Творчість заради життя», керівниця та режисера дитячого театру «Творча студія Наталії Журавльової» Наталія Журавльова, керівниці громадської організації «Товариство польської культури «Творчість заради життя» Малгожата Болоті та Аліна Коваль.
Під час дискусійної панелі Ольга Шарута презентувала результати дослідження волинського періоду в житті Юзефа Крашевського, натомість польські партнери розповіли про їхні напрацювання у цьому напрямку, зокрема про діяльність музею Крашевського у Романові.

Наталія Кролік зосередила увагу на важливості спільних ініціатив для розвитку прикордонних територій.
Як зауважив консультант з гуманітарних питань облради Станіслав Ольшевський, імена відомих історичних постатей можна ефективно використовувати для промоції туристичного прикордоння та створення нових туристичних продуктів.
«Зокрема постать Юзефа Крашевського неодмінно зацікавить польських туристів, які готові приїхати на Волинь, – наголосив він. – У Торчинському краєзнавчому музеї є особисті речі Крашевського – книги та шафа. Сподіваємося, що після реалізації цього проєкту та створення експозиції в краєзнавчому музеї і в Омельному ці речі зможуть переїхати туди, де їм місце».

З його слів, створюючи експозиції у будівлях, де жили чи навчалися видатні особистості, можна розробляти туристичні маршрути, створювати брендування та робити промоцію.
Директорка Волинського краєзнавчого музею Оксана Важатко проаналізувала матеріальну та нематеріальну спадщину Крашевського, наявну у фондах музею. Окрім того, вона розповіла, які заходи було проведено з метою популяризації імені Юзефа Крашевського. Зокрема повідомила, що його внучка Софія, яка проживала в Луцьку передала до фондів музею кілька десятків експонатів. На жаль, немає їх точного переліку та облікової фондової документації, а під час інвентаризації у 1948 році вдалося виявити та ідентифікувати лише три літографії та кілька медальйонів, які було виготовлено з нагоди 50-річчя творчої діяльності Юзефа Крашевського. Утім за час існування краєзнавчого музею колекція Крашевського поповнювалася різними предметами. Наразі вона складається зі 111 предметів, переважно це книги.

Під час дискусії було обговорено пропозиції щодо створення тематичної виставки в селі Омельному та експозиції у Волинському краєзнавчому музеї.
На думку Тетяни Яцечко-Блаженко, це має бути музей, цікавий і дітям, і дорослим, наповнений ілюстративним матеріалом, чимало з якого вже оцифровано. Доречними будуть віртуальні екскурсії та презентації.
«Крашевський може бути цікавим широкому колу туристів, – вважає вона. – Загалом, коли переглядала зібрані матеріали, то подумала, що якби він був нашим сучасником, то став би досить популярним блогером-мандрівником. Адже описуючи Волинь і Полісся, він знаходив якісь родзинки, які сьогодні для нас є цінними».

Окрім дослідження історичних та літературних джерел, пов’язаних з життям та творчістю Юзефа Крашевського, відкриття двох виставкових експозицій, у рамках реалізації проєкту буде розроблено та запущено сайт з віртуальним путівником, а також заплановано видати публікацію «Поліське забарвлення в житті та творчості Ю. І. Крашевського», виготовлення промоційного відеофільму про нього та проведення театрально-мистецького заходу «Бенефіс Ю. І. Крашевського на Волині».
Крім того, заплановано підписання Меморандуму про співпрацю між музеєм Крашевського в Романові та Волинським краєзнавчим музеєм.

Як зауважують автори проєкту, все це сприятиме посиленню інтересу до історії та культури українсько-польського прикордоння і дасть додаткові можливості для розвитку транскордонного туризму.

До того ж, це ще одна можливість для налагодження ефективної співпраці та обміну досвідом між музейними, культурними й туристичними організаціями Волині та Люблінщини.

Оксана ГОЛОВІЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus