USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку хочуть створити музей єврейської історії

19 Лютого 2016 16:46
Використати вежу будівлі синагоги для створення музею єврейської історії у Луцьку пропонують у міськраді.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії Луцької міськради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією, депутатської діяльності, етики та регламенту 19 лютого.

Як повідомила депутат Наталія Бунда, пам’ятка національного значення 17-го століття, Луцька синагога перебуває у занедбаному стані та руйнується. Колізія полягає у тому, що фінансувати пам’ятки національного значення не можна з міського бюджету, а з державного бюджету кошти на її утримання не виділяють.

Ще у 2011 році розробили проектно-кошторисну документацію на ремонт даху та фасаду будівлі. Сума становила 2,164 мільйона гривень, тож нині її можна помножити на два.

Депутат наголосила, що синагога нині використовується не за призначенням – там діє обласна організація спортивного товариства «Динамо». Дах будівлі протікає, а фасад обвалюється та створює небезпеку для людей.

В оборонній башті, що прибудована до синагоги, пропонують створити музей єврейської історії, з експонатами та документами у 3-4 кімнатах. До того ж, з вежі відкривається гарний вигляд на Старе місто, тож там можна облаштувати оглядовий майданчик.

Зі слів депутата, посольство США щороку оголошує конкурс, спрямований на збереження історико-культурної спадщини. Грантодавець відмовив виділити кошти для реалізації проекту лучан, мотивуючи це тим, що будівля використовується не за призначенням.

Відтак, депутатам міськради пропонують звернутися до нардепів, аби ті клопотали перед Міністерством культури щодо виділення коштів на відновлення унікальної пам’ятки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
111 Показати IP 19 Лютого 2016 17:33
аби це не залишилось тільки проектом
дідо Показати IP 19 Лютого 2016 17:57
У Луцьку живе багато євреїв, у владі міській також є багато. А на реставрацію памятник ім має посольство США виділити? Якби кожен скинувся по пару гривень,то можна нову синагогу побудувати.
Абрам до дідо Показати IP 19 Лютого 2016 22:47
В Луцьку нас живе 70%! І ЛУЦЬК_це НАШЕ!,місто!
Sieger Показати IP 19 Лютого 2016 18:55
Вся сучасна історія України, починаючи з Майдану, є єврейською. Навіщо витрачати гроші на музей? Увімкніть телевізор, включіть парламентський телеканал Верховної Зради і побачите живий музей сучасної єврейської історії за участю головних "істориків" - Вальцмана, Гройсмана та Бакая.
Zarobitchanyn Показати IP 19 Лютого 2016 19:39
Komu vin treba? Hto tudy hodyty bude? Zhydy j tak zamuchyly narod!
добряк Показати IP 19 Лютого 2016 19:42
цікаво скільки жидів живе в луцьку?нехай жидівська громада построїть для динамо такий саме спорт комплекс,а цю споруду хай забирають і ремонтують її за свої кошти,вони зараз при владі,грошей нагребли так що хай не борзєють і на бюджетні кошти морди не роззявляють.
лучанка до добряк Показати IP 20 Лютого 2016 19:35
синагога буда включена в майно, за яке німці сплатили гроші. То чому євреї мають будувати спортзал?
Воля Показати IP 19 Лютого 2016 21:30
Нехай беруть.це їх історія а збудують новий спорткомплекс.
ник Показати IP 19 Лютого 2016 23:22
в луцьку нет дама истории украины..но скоро появится дом истории евреев...мы где живем.вам там что делать нечего или денег некуда девать..отдайте нашим сынам в ато или в детский дои...хватит с нас президента который извинения просил в израиле..та пусть бы просил от себя а причем тут украинцы..вообще то что они вытворяют в умани дает повод думать что это грязная безкельтурная страна алкоголиков
гриб Показати IP 20 Лютого 2016 10:22
сина сина сина сина сина синанай гога сина гога сина, гога синанай!!
юра Показати IP 20 Лютого 2016 11:10
коментар було видалено
Олександр Гонсьор Показати IP 20 Лютого 2016 13:57
Іудеї збудували то і іудеям віддайте, за призначенням "СИНАГОГА" - вони швидко відреставрують, та й за свої кошти.
лучанка Показати IP 20 Лютого 2016 19:29
такого як в нас в Луцьку немає ні в одному обласному центрі, що б в унікальній споруді був спортзал. Амереканці готові надати гранд за умови використання пам"ятки за призначенням. Наші депутати крутять-мутять, аби тільки не віддавати. Самі утримувати невзмозі, а євреям не відамо. Хай краще завалиться. Будинок офіцерів завалюється, синагона завалюється да багато чого посто руйнується - хазяї. В нормальному місці на цьому просто заробляли, а в нас площадкі піл будівництво готують таки методом.
держава УКРАЇНА Показати IP 21 Лютого 2016 11:35
Я ,Вас прошу, дорогі мої українці не будьмо стільки часу такими наївними.... Нас, українців, євреї-жиди, (які при владі і до сьогодні) вже не одне-два чи три століття як липку обдирають, а з 1917 року ще й розстрілюють, в Сибір вивозили, а сьогодні війну маємо (так зване АТО більше 2 років) !!! 92% їх завжди в українському парламенті !!! А українцям - НІ, НІ, НІ у владу ?!!! Євреї- паразити біля українського народу більше 24 роки дерибанять український бюджет !!! Нам і нашим дітям ті кредити віддавати , а вони в Ізраїль повиїжджають "невинні" і "чесні" ...На кадри з національним мисленням-табу! У владу йдуть не служити, а нажитися ! Національна меншість керує національною більшістю !!! У кожної держави є своя мафія, і лише в української мафії є своя держава !!! Особисте збагачення, за яке колись карали, нині є виміром авторитету ! Чудовисько обплутало усю країну. Тому одні скаженіють від горя, інші- від вседозволеності !
Нiна Показати IP 26 Лютого 2016 11:46
Я-українка,але якщо ми хочемо своєї держави,то поважаймо i євреїв, i циганiв i iнших -бо вони скла-дають загалом народ нашої землi.Вчiться,то й ви будете такими розумними!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus