USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Які хвороби є підставою для виключення з військового обліку і як має проходити комісія: детальне роз’яснення

16 Лютого 2023 06:45
В Україні під час загальної мобілізація на службу призивають чоловіків 18-60 років, придатних до неї за станом здоров’я. Остання визначається за висновком військово-лікарської комісії (ВЛК), і якщо в мирний час багато захворювань могли бути перепоною для призову, то у воєнний цей перелік суттєво коротший.

Разом із тим деякі хвороби є підставою для виключення військовозобов’язаного з військового обліку. OBOZREVATEL розповідає, які саме та як має проходити медкомісія.

Хто може отримати довідку про непридатність до військової служби?

Перелік громадян, що не підлягають призову, визначений в ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Не підпадають під мобілізацію військовозобов’язані, визнані відповідно до висновку ВЛК тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я або ж повністю непридатними з виключенням з військового обліку. Висновок про непридатність до військової служби має право зробити тільки ВЛК.

Чинне законодавство передбачає цілий список хвороб, за наявності яких військовозобов’язаних чоловіків можуть тимчасово не взяти на службу або ж взагалі не будуть мобілізувати – у мирний та/або воєнний час. Про це йдеться в Положенні про військово-лікарську експертизу в ЗСУ.

В умовах воєнного стану після закінчення медичного обстеження медкомісія виносить одну з цих постанов:

– «придатний до військової служби»;

– «тимчасово непридатний до військової служби» – тоді має бути вказана дата повторного огляду;

– «непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку».

Читати ще: Чи можуть комунальники вручати повістки під час мобілізації і що загрожує ухилянтам

Військовозобов’язаний також може бути «непридатним до військової служби у мирний час, але обмежено придатним у воєнний час» – в умовах війни він підлягає мобілізації.

Як має проходити військово-лікарська комісія?

Перед оглядом ВЛК військовозобов’язані повинні пройти низку обстежень у лікарнях.

«Аналізи, флюорографію, ЕКГ проходять в закладах охорони здоров’я перед проходженням ВЛК. У військоматах можливості пройти всі ці процедури немає», – пояснює юрист Руслан Романів.

Отже, перед медкомісією потрібно зробити:

– рентгенологічне (флюорографічне) обстеження органів грудної клітки;

– загальний аналіз крові та дослідження сечі;

– визначення групи крові та резус-належності (людям, у яких немає відповідної відмітки у військовому квитку);

– електрокардіографію (ЕКГ).

Якщо військовозобов’язаному більше 40 років, крім цих процедур йому також проводять:

– вимір внутрішньоочного тиску;

– дослідження крові на цукор.

Законодавство не визначає термінів проходження цих процедур, а також самої медкомісії. У повістці лише вказується дата й час, коли людина має прийти до Територіального центру комплектування і соціальної підтримки (ТЦК і СП).

Читати ще: Працевлаштування з військовим квитком: що варто знати волинянам

До початку огляду військкомат отримує дані з психоневрологічних, протитуберкульозних, шкірно-венеричних диспансерів, наркологічних закладів щодо військовозобов’язаних.

На людей, які перебувають на обліку у цих закладах – отримують витяг із історії хвороби, на людей з інвалідністю – дані з органів соціального захисту і медкартку з поліклінік та медико-санітарних частин за місцем проживання, роботи або навчання.

Під час проходження медкомісії кожного військовозобов’язаного повинні оглянути хірург, терапевт, невропатолог, психіатр, офтальмолог, оториноларинголог, стоматолог, дерматолог.

За медичними показаннями людину також можуть обстежити лікарі інших спеціальностей.

Після проведення огляду кожен лікар записує інформацію про придатність (тимчасову непридатність або повну непридатність) до служби у висновок. Там він вказує відповідну статтю розкладу хвороб (за наявності), дату огляду, підпис із зазначенням свого прізвища та ініціалів і ставить особисту печатку.

Юрист наголошує, що люди з інвалідністю не підлягають мобілізації (ст. 23 Закону України «Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку»).

Законодавець не вказав групу інвалідності, відповідно особи зі всіма групами інвалідності не підлягають мобілізації. Тож люди з інвалідністю можуть можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання.

Якщо вас визнали придатним до військової служби, але ви визнані особою з інвалідністю в установленому порядку, ви маєте право оскаржити рішення медкомісії. Можна подати скаргу до військово-лікарської комісії вищого рівня або позов до суду. При оскарженні рішення потрібно буде надати всі необхідні документи, які підтверджують, що ви є особою з інвалідністю.

Що може бути підставою для виключення з військового обліку?

Під час ухвалення рішення щодо придатності до військової служби комісія керується Додатком 1 до Положення № 402 (Розклади хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби), Додатком 2 (Пояснення щодо застосування статей Розкладу хвороб) та Додатком 3 (Таблиця додаткових вимог до стану здоров’я).

Окремої таблиці щодо вимог під час мобілізації немає, наголошують правозахисники.

«Зверніть увагу: перелік захворювань, які дають можливість бути непридатним до військової служби у мирний час, є значно ширшим, ніж у воєнний», – вказав юрист Руслан Романів.

У Додатку 1 вказано назви хвороб/станів здоров’я і їхнє співвідношення з придатністю чи непридатністю до служби. Наприклад, поганий зір (амбліопія, диплопія, сліпота та знижений зір одного, обох очей, порушення кольоровідчуття тощо).

Військовозобов’язаний непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку за таких ознак:

– гострота зору одного ока нижче 0,1 або його сліпота;

– відсутність очного яблука при гостроті зору другого ока 0,3 і нижче або гострота зору обох очей 0,2 і нижче.

Людина є непридатною до військової служби в мирний час, але обмежено придатною у воєнний час в разі:

– гостроти зору одного ока нижче 0,1 або його сліпоті;

– відсутності очного яблука при гостроті зору другого ока 0,4 і вище або гостроті зору одного ока 0,3 при гостроті зору другого ока від 0,3 до 0,1.

Водночас гострі хвороби ока, стани після хірургічних операцій на оці роблять людину тимчасово непридатною. Такі військовозобов’язані потребують лікування, відпустки.

Ще один приклад трьох різних випадків – стаття 51. Згідно з нею, щелепно-лицьові аномалії, зокрема деякі аномалії прикусу зі значними порушеннями функцій, означають непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку.

Ті самі щелепно-лицьові аномалії з помірними та незначними порушеннями роблять людину непридатною до служби в мирний час, але обмежено придатною у воєнний час.

Якщо ж у військовозобов’язаного є такі аномалії, але без порушень функцій – він придатний до служби.

Також прикладом слугує стаття 18: поведінкові синдроми, розлади особистості та емоцій. Сюди входять розлади харчової поведінки, залежності від наркотичних речовин, розлади поведінки та емоцій у підлітковому віці, розлади звичок та спонукань, статевої ідентифікації, мовлення та мови, здібностей до навчання, сексуальні розлади тощо.

Якщо вони різко виражені, мають схильність до повторних тривалих декомпенсацій або патологічних реакцій – це означає непридатність до служби з виключенням з військового обліку

Якщо ж ці розлади помірно виражені з нестійкою компенсацією або компенсовані – людина непридатна до військової служби в мирний час, обмежено придатна у воєнний час.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 23
Правда Показати IP 16 Лютого 2023 08:41
Людина має бути або придатна до військової служби,або не придатна,ще раз,до військової служби.Все.Бо захист свого дому, родини,села,міста і зрештою країни,то трохи інше і не потребує ніяких комісій.
Антон до Правда Показати IP 30 Березня 2023 20:16
правда, шо ти простофіля
Українці Показати IP 16 Лютого 2023 10:01
Взяли тільки один чинник виключення з військового обліку - стан здоров'я. А маса здорових мужиків, які прикриваються придуманими самими собі аргументами і які встидливо не бере до уваги держава, зокрема такі як, ті шо уникають призову, мотивуючи це якимось релійними переконаннями, пацифізмом тобто сцикливістю і т. д. і т. п. Де патріотизм, совість, мораль ? Чому одні гинуть за Україну, а другі кажуть, шо їм віра забороняє зброю до рук брати, щоби захистити країну від поневолення ? Як ви можете жити серед воїнів, як ви можете людям в очі дивитися, як виможете потім вимагами однакових з воїнами прав ? На захист Вітчизни усі громадяни мають стати стіною !
Людина до Українці Показати IP 16 Лютого 2023 12:32
Мій Бог і його Закон - ПОНАД УСЕ!!!
Ги до Українці Показати IP 16 Лютого 2023 14:31
Тому до не всі готові вмирати за олігархів. Газ з росії як шурував до Європи так і шурує. А вони за ті грошики що, пряники купують?
Смокі до Українці Показати IP 16 Лютого 2023 14:32
І ще, сподіваюсь ти не ссикун і з окопу пишеш.
Антон до Українці Показати IP 30 Березня 2023 20:14
іди і стань, агітаторе
До Українці Показати IP 16 Лютого 2023 14:37
На захисті держави повинна бути сильна і професійно підготовлена армія і люди для яких це є професію по життю і призванням. Які до того цьому вчились, цим жили і це вміють робити. А не як кажуть «пущене м’ясо». Іти на війну нічого не вміючи, шоб там загинути. Треба було про це думати на протязі більш ніж 30 років державі і всім іншим, а не розпродувати в свій час всі танки куди тільки можна було і все інше на металолом. А тепер Вам всі винні на кучу і мають іти віддавати своє життя, бо Вам так хочеться!
Офіцер Показати IP 16 Лютого 2023 15:36
Побачила, Україно, хто є хто !? Як би то цинічно не звучало, але ота біда зробила добру послугу: чітко розставили акценти - хто патріот України, а хто просто "насєлєніє" !
Анонім до Офіцер Показати IP 17 Лютого 2023 10:07
І в чому полягає ваш патріотизм ? Захисті корупціонерів, чиновників олігархів та їхнього майна і прислужників за ІДЕЮ а "Україна" після перемоги раптово забуде про тебе як це робили майже 30 років. Що вони зробили для патріотизму в людей за ці роки ????
До усіх ГиДоСмоків Показати IP 16 Лютого 2023 15:50
Та вам хоча би хватило мужності, навіть не за Україну воювати, яка вам ,судячи по змісту ваших коментів, по... . Ви хоча за своїх дітей, сім,ю і родину вийшли воювати ! Так і за них не хочете ! Ви не так їх любите, як ту справу !
Смокі до До усіх ГиДоСмоків Показати IP 16 Лютого 2023 16:24
Мої діти, як син Данілова, головнокомандувача вашого, закордоном. Чомусь він його в батальйон не записав, хоча йому втрачати точно більше чим мені. І ще, були різні влади, прийшли й пішли. А українці залишилися.
Правда Показати IP 16 Лютого 2023 18:37
Це серіал,але вартий перегляду,"гра акторів"-Війна Флойда.Британію атакували з моря і повітря...але це Держава,нація,згуртованість...Яка довіра до ЦПК і тим паче ВЛК-нуль???Якщо війна,а це так,то вся економіка має бути переведена на воєнний стан.Підлягають мобілізації і ні.Всі інші тиловий фронт,праця на захист Вітчизни.Обмежено придатний...це що і як?Ніхто так і не розуміє дотепер...цей "совітський"підхід трохи вже дістав...
Сварожич Показати IP 16 Лютого 2023 19:32
Коменти кращє за статтю релігія забороняє брати зброю це поважна причина от тільки не бачив я щє жодної релігії яка забороняє брати в руки міношукач і розміновувати території
CuH до Сварожич Показати IP 16 Лютого 2023 22:24
Вперед рідновіре! Зевс тобі допоможе!
CuH до CuH Показати IP 16 Лютого 2023 22:25
Бибач, у вас же ж Пер(д)ун!
Олег Показати IP 16 Лютого 2023 23:09
як має проходити мед комісія - ось так 5хв у моєму випадку, ніхто з лікарів не дивиться та не перевіряє, не важать, не міряють тис та зріст, окуліст перевірив зір і все. усі лікарі сидять в одному приміщені, шумно ,голосно, нічого не розібрати хто шо 6оворить і що питають. на запитання лікарів чи лежав у лікарні ? якшо не лежав то лікарі ставлять штамп і пишуть здоров. в мене виникає питання а де синочки чиновників, судей, депутатів, прокурорів, мерів, щось ні одного я не зустрів.
Кент Показати IP 17 Лютого 2023 09:15
Я державі нічого не винен,вона мені нічого не дала
Інна Показати IP 6 Березня 2023 13:08
Я державі нічого невина дітей родила і виховала за свій кошт а зараз коли сама хвора довжна державі відати своїх синів оце прикольно , ще до війни син хотів до армії сказали хворий а зараз коли вже здоров'я геть нема то став здоровийі
Ігор Показати IP 17 Березня 2023 11:03
Вітаю! Плакатись небуду,але є кілька питань. В мена двобічний деформуючий коксартроз 2та 3 ступеня,видно прогресуючий бо за останніх пів року стало просто жахливо. І тут повістка на відправку.Як лікуватись? За тиждень мене вивезуть на тачці,мені 49 р. ,вага 125, більше двох годин на ногах неможу фізично.Гіпертонія і варікоз.Наші лікарі НАЙКАЩІ!!!
Люсі Показати IP 20 Липня 2023 23:01
Чоловік переніс важку операцію: резекцію шлунку з накладанням анастамозу, ваготомію. Через рік була повторна операція з цього ж приводу. Все життя страждає постійними анастамозитами, хронічними колітами, гастритами, єзофагіт рефлюкс, сигмоїдіт, спайкова хвороба. Вердикт лікарів: придатний... Що ж це за лікарська комісія така?! Чи управи на них немає?
Віктор. Показати IP 22 Липня 2023 15:11
Розвели як лохів.
юрій Показати IP 4 Вересня 2023 18:51
Переніс операцію на 12 палу кишку-що дня їм ранітідін бо печія,узд показало,сильно збільшену печінку,хронічний холецистит,гастродуоденіт теж є,зробив МРТ знайшли кисту тарлова на рівні s2-новоутворення,про остехондроз вже і не кажу,6 разове харчування,дієта,таблетки дорогі,ВИЗНАЛИ ОБМЕЖЕНО ПРИДАТНИМ!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus