USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Які підприємства Волині можуть конкурувати в ЄС

28 Червня 2014 09:37
Після скасування країнами ЄС митних зборів і підготовки до впровадження режиму вільної торгівлі з європейськими країнами відкрилися нові можливості для експорту.

Зазначимо, що 27 червня президент Петро Порошенко у Брюсселі підписав Угоду про асоціацію України з Євросоюзом. Вона передбачає реформи в ключових сферах, зокрема в державному управлінні, правоохоронних органах, економіці, захисті прав споживачів, енергетиці, транспорті, охороні навколишнього середовища, промисловому розвитку, соціальному розвитку та захисті, освіті, культурі.

Як користуються цим волинські підприємства, розповідає перший заступник голови ОДА Сергій Кудрявцев, інформують «Відомості».

— Уже сьогодні країни-члени ЄС є основними торговими партнерами Волині. Обсяги зовнішньої торгівлі товарами області з цими державами становлять понад 70% від сукупних комерційних операцій, здійснених місцевими підприємствами як у 2013 році (1,2 млрд дол. США), так і протягом січня–квітня поточного року (147,6 млн дол. США). Майже 70% волинських товарів експортується до ЄС. Відміна мита передусім позитивно вплине на виробництво зернових, оскільки сільгоспвиробники зможуть більше експортувати цієї продукції. Для такого ж успішного виходу на європейський ринок виробників м’ясної та молочної продукції необхідно прийняти низку законопроектів, які гарантують безпеку харчових продуктів, а також пройти перевірки підприємств інспекторами Єврокомісії.

Після скасування країнами ЄС митних зборів і підготовки до впровадження режиму вільної торгівлі з європейськими країнами відкрилися нові можливості для експорту. Відвантажують же свою продукцію на Європу в основному ті підприємства, які робили це досі. Це й «Модерн-Експо», і «Кромберг», і «СКФ Україна».

Декому вдалося наростити обсяги експортованої продукції. Так, швейцарська компанія «Нестле» відзначає підвищення попиту на продукцію її українських підприємств завдяки скасуванню в травні цього року мит при імпорті в країни ЄС. Зокрема, фабрика «Торчин» (ПрАТ «Волиньхолдинг»), окрім Російської Федерації, на яку припадає майже половина її експортних продажів, поставляє соуси в Болгарію, Молдову, Латвію, Румунію, Білорусь, Казахстан, Ізраїль, США, Грузію. У 2014 році почався експорт соусів до Польщі.

Яку продукцію волинські підприємства постачають на ринки ЄС?

— Це здебільшого продукція лісового господарства та деревообробної промисловості, зокрема лісоматеріали, деревостружкові плити, столярні вироби, а також інша продукція сировинного характеру. Існують також реальні передумови для збільшення поставок до Євросоюзу продукції машинобудування, а також харчової і легкої промисловості.

У ЄС обіцяють, що нові ринкові можливості й більш високі стандарти виробництва стимулюватимуть інвестиції, модернізацію сільського господарства і поліпшення умов праці в нашій державі. Загалом же додаткові доходи українських підприємств мають сягнути 1,2 мільярда євро. Разом із тим уже з 23 квітня в Україні діють автономні торговельні преференції, надані європейським співтовариством українським товарам у вигляді «бонуса».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Дончанин Показати IP 28 Червня 2014 10:29
коментар було видалено
не бреши Показати IP 28 Червня 2014 10:38
ти падлюко не бреши що не возможно. все можливо т а й зроблено буде
Я Показати IP 28 Червня 2014 11:36
СПИРТЗАВОД!!!
Правда Показати IP 28 Червня 2014 16:32
Скф,модерн, автозавод,кромберг,гербор,торчинпродукт і напевно з великих все
Анонім Показати IP 28 Червня 2014 18:38
Ни какое.Наши товары там не нужны!
Анонім Показати IP 29 Червня 2014 06:32
Брехня про експорт соусів до Польщі, поляки окрім своєї продукції нічию, тим більше українську їсти не будуть.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus