USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.87

Волинський ліс відправляють за кордон

21 Липня 2015 10:45
Ліс на Волині відправляють за кордон як сировину, але у лісомисливському господарстві обіцяють, що цьогоріч активізуються і для внутрішньої переробки.

Про це йшлося під час відеоселекторної наради голови облдержадміністрації вчора, 20-го липня.

Ситуацію пояснив начальник Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Василь Мазурик.

«Загальна площа волинського лісу складає 702 тисячі 400 гектарів. 639 тисяч гектарів, тобто 91% земель, підпорядковані управлінню ВОЛМГ та його структурним підрозділам – двадцятьом сімом лісогосподарським підприємствам, - поінформував Мазурик. І додав: Цього року на лісовідновлення затратили близько 72 мільйонів гривень. Кошти отримали від реалізації деревини, оскільки держфінансування невелике – лише 3,7 мільйона гривень".

Також посадовець прозвітував, що на внутрішній ринок підконтрольне йому підприємство постачає 70% лісового ресурсу з Волині. На експорт іде 30% лісу, з якого 20% – необроблений.

Головний лісник Волині розповів, що зараз в структурі облуправління працює понад 2800 робітників, цього ж року штат збільшився на 700 людей.

Також на відеоселекторній нараді йшлося про непоодинокі випадки незаконного видобутку бурштину, які найбільше поширені у Маневицькому районі. У 25 випадках матеріали направили у правоохоронні органи, втім, результати розслідування поки відсутні.

Зі слів Василя Васильовича стало відомо, що якщо раніше бурштиношукачі копали «сонячний камінь» на сільгоспземлях, то тепер вони частіше з’являються на території державного лісового фонду.

Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, що через несанкціоновану вирубку дерев Волинь втратила тисячі кубічних метрів деревини.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Антон Показати IP 21 Липня 2015 11:20
тільки цього року я як підприємець зумів купит деревину через акукціони....що раніше такого не було...приїжав й мій кум з сусідньої області, тому стало це все реально..раніше при Коліснику купити деревину на аукціоні не можна було....були якісь ліві фірми..й через них ми купували деревину....
45 Показати IP 21 Липня 2015 11:22
Так недавно ж Порошенко підписав мораторій на вивезення лісу за кордон, НЕ ЧУЛИ?
лучанин до 45 Показати IP 21 Липня 2015 12:07
так недавно то коли..? конкретно говори..так підписав мараторій Порошенко 7 липня 2015 року, відповідно після опоблікування документ набирає чинності. ТОму до цьго часу, ще дерево можна було вивозити. Виходить що так. ТОму нічого протизаконного не бачу !
доповнення до лучанин Показати IP 21 Липня 2015 12:08
Документ передбачає, що тимчасово (на 10 років) забороняється вивезення за межі митної території України в митному режимі експорту необроблених лісоматеріалів: деревних порід (крім сосни) - з 1 листопада 2015 року, деревних порід сосни - з 1 січня 2017 року.
законотворчість Показати IP 21 Липня 2015 12:17
Президент Петро Порошенко підписав закон, яким вводиться 10-річний мораторій на експорт лісо- і пиломатеріалів у необробленому вигляді. У картці відповідного закону на сайті Верховної Ради значиться, що документ підписано 7 липня. Цей закон парламент ухвалив ще 9 квітня. Документ передбачає, що тимчасово (на 10 років) забороняється вивезення за межі митної території України в митному режимі експорту необроблених лісоматеріалів: деревних порід (крім сосни) - з 1 листопада 2015 року, деревних порід сосни - з 1 січня 2017 року. У пояснювальній записці до законопроекту причиною його внесення названо невдоволення тим, що продаж деревини за кордон став пріоритетним напрямком діяльності суб'єктів господарювання. Тимчасова заборона у вигляді 10-річного мораторію на вивезення за кордон деревини, на думку авторів документа, дозволить направити сировину на підприємства України, створити нові робочі місця, забезпечити значні наповнення бюджету держави. Статтею 94 Конституції передбачено, що президент протягом 15 днів після отримання закону має підписати його або накласти вето. Водночас з моменту прийняття закону минуло майже три місяці.
Анонім Показати IP 21 Липня 2015 13:37
Живу в Колках зараз. З дитиною щодня по кілька різв гуляємо і я просто в шоці: скільки лісу вивозять! Я не вірю, що в нас його стільки ж насаджують і він так швидко "відростає". Подруга працює в логістиці то каже, що з наших країв за кордон це чи не єдиний вантаж! Тобто, там, в Європі, розумні люди свої ліси бережуть для нащадків, а тут кожна нова влада старається чимпобільше нахапати баксів собі в кишені, продаючи народне багатство... Тато каже, що вирубують дуже багато, величезні площі лисі стали. Три місяці минуло, як тут пишуть, але лісу вивозити менше не стали. Як так продовжувати, що наші внуки будуть жити навіть не в степу... А в пустирі =(
дерево Показати IP 21 Липня 2015 16:42
не городіть х.йню, в польщі також вирубують ліс і продають круглим. в нас ціна ліса державного вище мирових цін, тому і шукають лазейкі щоб здешевити сировину. РИНОК ЛІСУ ПРОСІВ І НАХ НАШИМ ПЕРЕРОБНИКАМ СТІЛЬКИ ЛІСУ, ЯКЩО ВІДПРАВЛЯТИ НЕМАЄ КУДИ. ПРАЦЮЙТЕ в ногу з мировими біржами; ціна впала і ви опустіть, піднялась підніміть, тільки залиште прокладку посередникам, без них нікуди.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus