USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Якість річок та озер Волині або Де можна відпочити влітку. Моніторинг

18 Березня 2016 23:00
На Волині провели перевірку якості поверхневих вод річок, озер, ставків та джерел.

Здійснювала аналіз лабораторія моніторингу вод та грунтів Волинської гідрогеолого–меліоративної партії (що знаходиться по вулиці Міцкевича 16, в Ковелі).

Про це повідомляє начальник лабораторії Ілона Смаль.

Наше майбутнє залежить від того, в якому навколишньому природному середовищі ми житимемо. А це залежить від кожного з нас, нашої громадянської і екологічної свідомості, від раціонального використання, охорони і відновлення природних ресурсів, дотримання природно-екологічної рівноваги в природних екосистемах.

Особливе місце серед природних ресурсів займає нічим незамінний ресурс – вода. Вона є основою життя на землі.

Екологічна оцінка якості вод важлива для узагальнення інформації про екологічний стан водних об`єктів, прогнозування його змін та розробки науково обгрунтованих водоохоронних рекомендацій для ухвалення відповідних управлінських рішень у галузі використання, охорони та відтворення водних ресурсів.

За 2015рік лабораторією були виконані аналізи якості поверхневих вод Волинської області у басейнах р. Дніпро і р.Вісла. Оцінка якості води була здійснена згідно з САН ПиН № 4630-88 «САНІТАРНІ ПРАВИЛА І НОРМИ ОХОРОНИ ПОВЕРХНЕВИХ ВОД ВІД ЗАБРУДНЕННЯ».

По річках Турія (Ковель) і Стир (Луцьк), які відносяться до басейну річки Дніпро хімічні аналізи води здійснюються щомісячно і становлять 696 вимірювань.

Крім того, державний моніторинг здійснюється на річках:

Вижівка (пункт спостереження села.Якушів ), Прип'ять (пункти спостереження Ратно і село Люб'язь), Стохід (Любешів), по яких хімічні аналізи здійснюються щоквартально і становлять 464 вимірювань.

Відбори води в басейні річки Вісла, здійснюються по семи пунктах спостереження щоквартально і виконується 812 аналізів.

Басейн р.Вісла

р.Зах.Буг, с.Літовеж :
спостерігається перевищення концентрації заліза і перевищення гранично допустимих норм БСК5 . Вода у річці гідрокарбонатно-кальцієва з слаболужним рівнем рН, середньої жорсткості, підвищеної мінералізації.

р.Зах.Буг, с.Амбуків нижче гирла р.Хучва : спостерігається перевищення концентрації заліза і перевищення гранично допустимих норм БСК5 . Вода у річці гідрокарбонатно-кальцієва з слаболужним рівнем рН, жорстка, підвищеної мінералізації.

р.Зах.Буг,м. Устилуг нижче впадіння р.Луга : спостерігається перевищення концентрації заліза і перевищення гранично допустимих норм БСК5.

Вода у річці гідрокарбонатно-кальцієва з слаболужним рівнем рН, середньої жорсткості, підвищеної мінералізації.

р.Зах.Буг, с.Забужжя: спостерігається перевищення концентрації заліза і перевищення гранично допустимих норм БСК5. Вода у річці гідрокарбонатно-кальцієва з слаболужним рівнем рН, середньої жорсткості, прісна.

р.Луга, права притока р.Зах.Буг, с.П’ятидні : спостерігається перевищення концентрації заліза і перевищення гранично допустимих норм БСК5. Вода у річці гідрокарбонатно-кальцієва з слаболужним рівнем рН, середньої жорсткості, прісна.

р.Ягодинка, права притока р.Зах.Буг, нижче озера Ягодинське: у першому кварталі виявлено перевищення гранично допустимих норм БСК5 у 1,4 рази. Вода у річці гідрокарбонатно-кальцієва з нейтральним рівнем рН, середньої жорсткості, прісна.

оз.Світязь, с.Світязь: у першому кварталі виявлено перевищення гранично допустимих норм БСК5. Вода у річці гідрокарбонатно-кальцієва з слаболужним рівнем рН, м`яка, прісна.

Басейн р.Дніпро

р.Прип’ять, права притока р.Дніпро, м.Ратне
: спостерігається перевищення концентрації заліза і перевищення гранично допустимих норм БСК5. Вода у річці гідрокарбонатно-кальцієва з нейтральним рівнем рН і прісною мінералізацією, середньої жорсткості.

р.Прип’ять, права притока р.Дніпро, с.Любязь: спостерігається перевищення концентрації заліза і БСК5. Вода у річці гідрокарбонатно-кальцієва з слаболужним рівнем рН, прісною мінералізацією, м`яка.

р.Вижівка, права притока р.Прип’ять, с.Якушів: у першому кварталі спостерігається перевищення БСК5. Спостерігається перевищення концентрації заліза. Вода у річці гідрокарбонатно-кальцієва з слаболужним рівнем рН, прісною мінералізацією, м`яка.

р.Турія, права притока р.Прип’ять, м.Ковель: Зафіксовані незначні перевищення БСК5 і заліза. Вода у річці гідрокарбонатно-кальцієва з нейтральним рівнем рН, прісна, середньої жорсткості.

р.Стохід, права притока р.Прип’ять, смт.Любешів: у першому кварталі спостерігається перевищення гранично допустимих норм БСК5. Спостерігається перевищення норми заліза. Вода у річці гідрокарбонатно-кальцієва з слаболужним рівнем рН, прісної мінералізації, м`яка.

р.Стир, права притока р.Прип’ять, м.Луцьк: Виявлені перевищення концентрації заліза і БСК5. Вода у річці гідрокарбонатно-кальцієва з нейтральним рівнем рН , прісна, середньої жорсткості.

Крім державного моніторингу проводиться обласний моніторинг в басейні р.Дніпро (озеро Сомин, Велике Згорянське, Люб'язь та р.Турія с.Бахів) і виконується 435 аналізів. А також в басейні р.Західний Буг (озеро Світязь урочище Гряда, Люцимер, В.Чорне, Луки-Перемут, Пісочне, Кримно, Турське, Святе) і виконується 928 аналізів.

Басейн р. Західний Буг

Вода у басейні має прісну мінералізацію з слаболужним рівнем рН.

оз.Світязь,урочище Гряда: вода у озері гідрокарбонатно-кальцієва, м`яка.

оз.Люцимер : спостерігається перевищення норм БСК5. Вода у озері гідрокарбонатно-кальцієва, м`яка.

оз.В.Чорне: у першому і другому кварталі перевищення норм БСК5. Вода у озері гідрокарбонатно-кальцієва, м`яка.

оз.Луки-Перемут: зафіксовано перевищення норм БСК5. Вода у озері гідрокарбонатно-кальцієва, м`яка.

оз.Пісочне : у першому кварталі перевищення норм БСК5. Вода у озері гідрокарбонатно-кальцієва, м`яка.

оз.Кримно: є перевищення норм БСК5 і заліза. Вода у озері гідрокарбонатно-кальцієва, середньої жорсткості.

оз.Турське: у першому кварталі перевищення норм БСК5 у 1,4 рази, у другому у 1,3 рази, заліза у 2,0 рази. Вода у озері гідрокарбонатно-кальцієва, нейтральний рівень рН, м`яка.

оз. Святе: у першому кварталі перевищення норм БСК5. Вода у озері гідрокарбонатно-кальцієва, м`яка.

Басейн р.Дніпро

р.Турія с.Бахів:
виявлено перевищення гранично допустимих норм БСК5 і заліза . Вода у річці гідрокарбонатно-кальцієва з нейтральним рівнем рН, прісна, середньої жорсткості.

оз.ВеликеЗгорянське: у першому і четвертому кварталі зафіксовано перевищення БСК5. Вода у озері гідрокарбонатно-кальцієва з слаболужним рівнем рН, прісною мінералізацією, середньої жорсткості.

оз.Любязь: зафіксовано перевищення концентрації заліза і БСК5. Вода у озері гідрокарбонатно-кальцієва з слаболужним рівнем рН, прісною мінералізацією, середньої жорсткості.

оз.Сомин: зафіксовано перевищення концентрації заліза і БСК5. Вода у річці гідрокарбонатно-кальцієва з слаболужним рівнем рН, прісною мінералізацією, м`яка.

Волинська область — розташована на північному заході України в межах Поліської низовини (понад 3/4 території) та Волинської височини.

Ландшафти області належать до двох типів: поліського, з перевагою боліт, луків, дубово-соснових і дрібнолистих лісів та лісостепового. Порівняльний аналіз стану водних об`єктів за їх гідрохімічними показниками за роки спостережень показує, що суттєвих змін в стані річок не відбувається. В основному він задовільний. Проте, концентрація забруднюючих речовин по деяких інградієнтах в окремі періоди року може збільшуватись у воді і перевищувати, в незначних кількостях, гранично допустимі значення.

Спостерігається збільшення у воді сполук азоту, заліза, сульфатів, а саме вони є головними показниками хімічного складу природних вод. Причиною збільшення концентрації сполук азоту і заліза загального може бути повторне заболочування територій, внаслідок чого збільшується застійність води і продукти розкладу органіки постійно надходять до підземних і поверхневих вод.

Чим більша ступінь забруднення водного середовища органічними речовинами, тим більша кількість кисню витрачається на їх деструкцію і розкладання, тобто тим вище показник БСК (біологічне споживання кисню).

Залізо - якщо його більше 0,3 мг/л у присутності гідрокарбонатів, сульфатів і хлоридів придає воді неприємну червоно-коричневе забарвлення, погіршує смак, викликає розвиток залізобактерій і це спричиняє захворювання печінки, зубів, алергічних реакцій.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
укр Показати IP 19 Березня 2016 15:35
у світязі є перевищення бск , а в гряді немає - значить шо? -всі на гряду.така собі майже задарма реклама гряди.
настя до укр Показати IP 21 Березня 2016 14:40
Гряда - не населений пункт, тому і не вказували

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus