USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Якою бачать відповідальність за жорстокість з тваринами луцькі захисники?

13 Червня 2015 12:02
У Міністерстві екології та природних ресурсів України відбувся круглий стіл щодо вирішення питання змін до статті 299 Кримінального кодексу та статті 89 Адміністративного кодексу щодо жорстокого поводження з тваринами.

У заході взяли участь депутат Верховної Ради Остап Єднак; провідні спеціалісти в галузі тваринного світу - директор КП «Ласка» Дана Новарчук, яка також є головою ГО «Волинське товариство захисту тварин» та віце-президент АЗОУ (Асоціація зоозахисних організацій України); Анастасія Серпінська президент АЗОУ; Марія Трунова та Олександр Сипленко - віце-президенти АЗОУ, Віктор Копач - спеціаліст по реєстрації та ідентифікації тварин, представники із відділів екології, ветеринарної служби та інші експерти з усієї України, зокрема ініціатори проекту зоозахисників зі Львова.
Зазначений проект бурхливо обговорювали усі зоозахисники країни, як тільки побачили його зареєстрованим на сайті Верховної Ради. У більшості проект усі підтримували, проте із великими зауваженнями щодо виключення статті 89 Адміністративного кодексу, де йдеться про відповідальність за жорстоке поводження з тваринами.

Окрім цього, учасники круглого столу обговорили питання щодо неможливості довести факти отруєння безпритульних тварин. Зокрема, зоозахисники з Києва пропонували передбачити в бюджеті кошти на експертизи задля визначення різновиду отрути. Це дасть можливість достовірно встановлювати причини смерті тварини.

Так, Олександр Сипленко та Дана Новарчук наголошували на внесення змін щодо повторності злочину, тобто людина, яка один раз отримала штраф згідно із статтею 89 АК України, наступного разу за аналогічне порушення уже автоматично буде нести кримінальну відповідальність. У відповідь на це львівські зоозахисники запропонували внести покарання за групові (скоєні групою осіб) порушення щодо випадків жорстокого поводження з тваринами.

Очільниця КП «Ласка» Дана Новарчук запропонувала учасникам круглого столу розширити та конкретизувати поняття жорстокості, оскільки маючи досвід у судових справах без чіткого визначення, що саме відноситься до жорстокого поводження, порушникам вдається уникнути покарання, а також вважати низку питань у скаргах до оцінючного судження, яке не є фактом.
Директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко - ініціатор багатьох змін щодо проектів та книг, що стосуються тварин, зачитав присутнім свою пропозицію щодо роз’яснення жорстокого поводження із тваринами.

Також усі присутні погодились щодо внесення до компетенції міліції та екологічних інспекторів складання протоколів по статті 89, та прописання функцій та дій міліції щодо порушень серед власників домашніх тварин та збільшення відповідальності власника за свою ж тварину.

Виявилось, що згідно зі статистикою, протягом року за жорстоке поводження з тваринами рішенням суду покарали лише 7 осіб. Згідно зі статтею 299 Кримінального кодексу України, визнали постраждалими тваринами 6 собак і 1 корову.

Присутні дійшли до висновку, що наразі закон не може забезпечити належного захисту тварин, отже необхідно внести зміни, проте залишити статтю 89 Адміністративного кодексу, здійснити її розмежування із статтею 299 Кримінального кодексу, а також збільшити суму штрафів та суворість покарання для злочинців. Натомість, прописати поняття, що ж вважається жорстоким поводженням із тваринами, внести поняття повторності злочину та здійснення його групою осіб, та внести зміни до Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» щодо питання жорстокості.

Опісля круглого столу директора КП «Ласка» Дану Новарчук та Віктора Копача запросила на засідання щодо розформування трьох київських комунальних підприємств та організації єиної установи, яка б об’єднувала відлов тварин, їхнє утримання (притулок) та реєстрацію.
Вислухавши директора КП «Ласка», писутні прийняли рішення, що київські спеціалісти відвідають Луцьк задля запозичення досвіду та створення аналогічного КП у Києві. Також найближчим часом навчатися приїдуть до Луцька з міста Кременчуг, Іллічівськ, Бровари та Суми.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Мік (галицька миша) Показати IP 13 Червня 2015 12:11
У Нововолинському собачатнику, який розташований біля Низкиницького монастиря , бідні собаки сидять на коротких ланцюгах в умовах дикої антисанітарії та повної відсутності ветеринарного контролю!
Лучанин Показати IP 13 Червня 2015 13:01
Що є більшою цінністю: людина чи тварина? Мені покусали ногу безпритульні собаки, коли їхав на велосипеді. Хто з цих усміхнених на фото захисників готовий взяти на себе моє лікування? А Ви про " прописати поняття, що ж вважається жорстоким поводженням із тваринами". Було бажання зупинитися і застрілити. Чи варто терпіти собаку, яка кусає людину???
Мік (галицька миша) до Лучанин Показати IP 13 Червня 2015 13:24
А що у Нововолинську діється з агресивними бродячими собаками то просто якийсь жах! По Нововолинську безпритульних собак зграї гасають!
Лучанка Показати IP 13 Червня 2015 13:55
Да знайшли спосіб як з людей гроші стягувати. Заберіть спочатку всіх безпритульних собак з вулиць міста, створить їм нормальні умови, а тоді говоріть про їх права, про штрафи і покарання. Краще б ці гроші віддали онкохворим дітям.
пф до Лучанка Показати IP 1 Липня 2015 23:33
треба гроші на те шоб всіх виловити, не меліть дурниць.
апапапа Показати IP 20 Лютого 2016 03:46
Ух, яка білявочка)))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus