USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

«Якщо я завтра не передзвоню, значить мене вбили свої». Вдова бійця АТО з Ківерців не вірить у його самогубство

10 Червня 2021 22:25
У травні в місті Ківерці поховали 31-річного атовця Миколу Тавпича. Чоловіка з зони антитерористичної операції привезли з простреленим черепом. Офіційна версія – боєць вкоротив собі віку, вистріливши у підборіддя. Однак дружина у це не вірить, адже в переписці той казав, що з нього вимагали чималу суму грошей. Щоб їх віддати, подружжя подумувало навіть продати нирку.

Про це йдеться у сюжеті телеканалу «Аверс».

Про смерть ківерчанина Миколи Тавпича в пресі не було жодних повідомлень. Річ у тім, що офіційна версія смерті військового – самогубство, адже куля пройшла навиліт через голову. Згодом з журналістами зв’язалася дружина Миколи Тавпича Яна. Вдова покійного не вірить, що її чоловік вчинив самогубство, адже напередодні написав їй повідомлення, яке може свідчити про те, що відправитися на той світ йому допомогли. І мова йде не про ворожу кулю. Окрім останніх повідомлень дружині, є ще цікава переписка з братом, де боєць АТО повідомляє, що на нього чинять тиск і вимагають величезну суму грошей.

Зокрема напередодні покійний Микола Тавпич писав у повідомленнях, що його хочуть віддати під трибунал і йому світить 8-9 років військової тюрми. Натомість йому пропонують відкупитися за 700 тисяч гривень.

Ще кілька повідомлень покійний боєць написав колишній дружині, у яких йшлося, що він, його брат та ще один волинянин влипли у серйозну історію: «Я, Колян і горбатий трохи залетіли. Коляна перевели в іншу частину, а мені догану вліпили, а горбатому дали п...и».

А в останньому повідомленні, яке боєць написав уже дружині Яні було наступне: «Якщо я завтра не передзвоню вранці тобі, значить мене вбили свої на КСП. Збережи це смс, хоч якийсь доказ. Винен начальник штабу і взвод ВМЗ (матеріального забезпечення – ред.) 14 бригади».

Повідомлення було відправлене 4 травня о 02.59. Наступного дня о 18 годині його дружину Яну повідомили про смерть чоловіка. Офіційна година смерті – 15.00. Причина – самогубство: чоловік застрелився, вистріливши собі у підборіддя, куля вилетіла через голову.
7 травня бійця привезли у Ківерці і поховали. З приводу смерті наразі відкрито кримінальне провадження, проте датовано воно аж 25 травня, тобто відкрили провадження через 20 днів.

Вдова загиблого бійця Яна Тавпич зараз проводить власне розслідування, бо категорично не вірить, що чоловік застрелився. Вона розповідає, що буквально за годину до так званого самогубства говорила з ним по телефону і він не мав наміру зводити рахунки зі життям.

«Ми ще в 13.40 з ним говорили. Він мені ситуації не розказав, що там сталося, але я йому сказала: «Ти питай скільки хочуть, щоб відкупитися». Він знав цю суму, а я не знала, він мені не сказав, що треба аж 700 тисяч», – каже жінка.

Брат загиблого, з яким він переписувався щодо відкупу, слухавки не взяв, а ось третій боєць, про якого йде мова в повідомленнях, поспілкувався по телефону. Він теж не вірить, що бойовий товариш міг вчинити самогубство, але переконує, що він не в курсі, що сталося. Мовляв у той час перебував у госпіталі, на лікуванні знаходиться і досі та чекає на комісування.

Крім того, у переписці з братом загиблий Микола Тавпич обвинувачує ще одного службовця Івана у підставі. З цим бійцем також вдалося зв’язатися, але він категорично відмовився спілкуватися з нами на тему самогубства побратима по зброї.

«Тільки до командування батальйону. Ніяких конфліктів в нас не було! Нічого не цей... Тільки до командувачів. Не турбуйте мене більше», – завершив він розмову.

Відомо, що на момент смерті Миколи Тавпича, він та його співслужбовці дислокувалися у зоні розмежування в селі Трьохізбенка Луганської області Щастинського району. Вдалося з’ясувати, що саме там, де стоїть шлагбаум, який відгороджує сепаратистів від українських армійців, почастішали самогубства. Останнім часом їх назбиралося з десяток.

Проте є версія, яку офіційно навряд чи хто посміє озвучити, – мовляв рахунки зводять з життям за борги. Але які можуть бути борги вартістю 700 тисяч гривень поміж солдатами, які живуть на військову зарплату?

Між тим не на камеру і дуже обережно озвучуються речі, про які не прийнято говорити щодо військових, аби не здатися непатріотичним. Під час розмов коли ми досліджували тему, дозволимо собі сказати, ймовірного самогубства Миколи Тавпича, промайнула фраза: «700 тисяч – це дуже велика сума, навіть якщо сєпарам продати ракету». Скільки ракет чи боєприпасів потрібно продати, аби вийти саме на озвучену цифру? І що буде, якщо, до прикладу, під час оборудки кур’єрів «кинули», а сума аж надто велика, щоб віддати?

Яна Тавпич переконує: коли дізналася, що потрібна якась велика сума на відкуп, навіть розглядали можливості продати нирку чи Миколину, чи Яни. Про це вона говорила з покійним чоловіком.

«Ми вже й донорів шукали і нирки продавали. Він до мене дзвонить, питає: «Ну що там, скільки дають за одну (нирку – ред.)?» Я пояснювала: «Це треба їхати спочатку туди, аналізи здавати». Просто ніхто не був готовий приїхати і вирізати і гроші дати, розумієте? Я пішла на це вже, щоб його спасти. І він мені дзвонив, питав: «Ну що скільки дають за неї?» Він був готовий за будь-яку ниточку чіплятися. Я кажу: «Я молода, то швидко мою нирку куплять. Може якійсь дитині треба», – розповідає вдова.

Яна Тавпич родом з Вінницької області. Вона сирота, її виховувала тітка. Зараз жінка залишилася без жодних засобів до існування з дворічним сином на руках. І допомоги держава її не виплатить, якщо офіційно підтвердять версію самогубства.

Тож журналісти публічно звернулися до керівництва частини, у якій загинув від пострілу боєць Микола Тавпич із проханням прокоментувати повідомлення, які військовий надсилав своїм рідним перед смертю, та озвучити логічну версію розвитку подій.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
Лучанин Показати IP 11 Червня 2021 00:27
Які люди придуркуваті. Як клепки немає то і не купиш!
Знаючий Показати IP 11 Червня 2021 01:07
Співчуття родині. Трагедія. Але якась дивна стаття.... редакціє,тільки зараз спохватилися?
Клава Показати IP 11 Червня 2021 05:52
Це просто п....дець ! Ото побратимами ... Якесь мафіозно - мілітариське середовище.
Г Показати IP 11 Червня 2021 06:12
Шось тут недоговарюють, і брат якись мутний
Виктория Показати IP 11 Червня 2021 07:17
А почему не открывается переход Счастье ? Да,невыгодно нашей армии и лнр,все кто сдесь служил даже за границей отстреливают или вешают, вопрос очень простой .......откуда деньги Зин ?
Анонім до Виктория Показати IP 11 Червня 2021 08:51
пані, українська сторона і ОБСЄ вимагають, щоб сєпари відкрили ВСІ пункти пропуску.. Те що закритий перехід у Щасті - не українська провина.
Пенсіонер Прокопчук Показати IP 11 Червня 2021 08:37
Погоджуюсь з попередніми коментарями, що все те, що він писав у СМС своїй дружині видавав бажане за дійсне. Він правду ніколи не написав би, це його особисте. Я пропрацював 25 років у карному розшуку і не буду розказувати вам тут за який злочин можна, як він пише отримати 9 років, а скажу так, що тільки за тяжкий, наприклад: розповсюдження наркотичної сировини з цілью особистої наживи та її вживання; згвалтування групою осіб з тяжкими наслідками для потерпілої/лих, розбій з використанням зброї, грабіж та вбивство. Не беру зараз до уваги військові злочини, скоєнні під час несення бойового чергування чи бойових дій. Одним словом, можливо військова прокуратура та слідчі і вимагали від нього хабар за мовчання, але вбивати його ніхто не вбивав. Після такого сам вирішив позбавити себе життя.
123 до Пенсіонер Прокопчук Показати IP 11 Червня 2021 10:56
Мабуть ви у карному розшуку 25 років працювали прибиральником. Його могли запросто як і грохнути, так і довести до самогубства, оскільки на передовій крутяться такі суми, порівняно з якими людське життя - пиль. Скоріш за все він був задіяний у якісь схемі, де його кинули на гроші, а ті хто над ним - повісили цей борг на нього.
102 Показати IP 11 Червня 2021 08:52
Краще родині не знати правду, бо ця правда може бути тяжким ударом для сім'ї покійного. Там на передовій, чим так звані наші вояки займаються тільки Господь знає і він над ними суддя. Залишіть все так як воно зараз є, бо можете пожаліти.
Луч Показати IP 11 Червня 2021 09:05
Служба по контракту вже не один рік є способом і заробити і борги віддати (чи похоронити) .
123 Показати IP 11 Червня 2021 12:41
дивно все це якось... але, судячи з написаних смс дружині, брату, колишній дружині, покійний був шукачем пригод на свою голову...
102 Показати IP 11 Червня 2021 13:31
Цинічно чути в коментарях від деяких читачів про те, що насправді робиться з нашими захисниками зараз на фронті. Мені це нагадує "зону", справжню колонію суворого режиму, де немає правових відносин, законів, які могли би захищати людину, як особистість. Ту виправну колонію, де адміністрація колонії існує тільки на папері, для отримання зарплати, але яка сама нічого не вирішує, та і не бажає вирішувати. Вся повсякденна життєдіяльність людей, відбуваючих покарання в колонії передана на відкуп "блатному світу" та "ворам у законі". Виправлення людини, яка стала на шлях злочину, що повинно бути основною задачею, підмінено в протиставленні, де головним визнається нажива, гральні карти, гроші, наркотики, горілка, проституція. Так і на передовій серед наших українських захисників: такі цінності, як пильне спостереження, розвідка за ворогом, військова дисципліна, плече побратима, службова діяльність - підмінені задля розповсюдження наркотиків, горілки та задіяння у злочинних схемах і намірах з метою особистої наживи.
До 123 Показати IP 11 Червня 2021 20:29
Ви в принципі частково сказали правду я б сказав би більше( за пальне ,за групи. ,за бойові ордени без подвигів, за луцькі квартири, як служать цілими сімями іт,д.) але мене не пропустить модератор. Але коли правда влаштовує не всіх зявляються легенди
розсудливий Показати IP 12 Червня 2021 12:27
З якої сторони не подивишся - просто жах!!!!
Серж Показати IP 12 Червня 2021 19:35
Це там, де розвідоси 92 ки підірвали Ендрю?
Александр Показати IP 13 Червня 2021 23:00
По хорошему ничего не скажут... У нас солдата убили и его "побратымы" в количестве более 20 уродов писали Раполрта, что он сам упал ....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus