USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Якщо лікарню у Самарах закриють, до найближчої станції швидкої їздитимуть за 14 км

13 Березня 2016 09:00
У Самарах взялися воювати з чиновниками за місцеву дільничну лікарню. Бо ті постановили: «закрити, нема ліцензії, то нема й потреби». Тутешні мешканці та медперсонал захищаються: і пологи приймали, і пацієнтку з інсультом врятували, і фізіотерапевтичні процедури проходять усі охочі. Без лікарні буквально не виживуть.

Про це йдеться у матеріалі газети Волинські Новини від 10 березня (№6).

Двоповерхове приміщення сільської лікарні зовні та всередині чисте, охайне. Тут працює 28 людей, із них троє – лікарі: терапевт (головний лікар), педіатр і стоматолог. Медзаклад обслуговує населення восьми сіл, що підпорядковані сільраді, і 47 хуторів. Це близько чотирьох тисяч людей, зокрема – 60 діток до року. Стаціонарне відділення розраховане на 25 пацієнтів.

Перші спроби закрити дільничну лікарню були ще 2012 року, коли тільки починали втілювати медичну реформу. Стаціонар хотіли перепрофілювати в амбулаторію, та люди не дали, домовилися з тодішнім керівництвом області залишити все як є. Медична сестра фізіотерапевтичного кабінету Валентина Тарасюк розповідає, що процедури відвідує багато пацієнтів із гіпертонічними та кардіологічними хворобами. На огляд і консультації до акушера приходить чимало жінок.

– Якби не було цієї лікарні, ми сиділи б удома і вмирали, – каже місцева мешканка Тетяна Шлікарук. – До районного центру з Самарів їхати далеко, сюди звертаються люди з хуторів. Громада готова відстоювати лікарню. Якщо знадобиться, ми всі вийдемо на її захист.

І така потреба може виникнути. Адже обласні чиновники наполягають на закритті лікарні. Нещодавно голова Ратнівської районної ради Михайло Макарук отримав лист від обласної держадміністрації з вимогою припинити діяльність Самарівської лікарні. У ньому йдеться: «Цей заклад працює без ліцензії два роки, неакредитований, адміністрація лікарні порушує законодавство». Лікарня належить до комунальної власності сільради, а розпорядником коштів виступає райдержадміністрація. Головний лікар Михайло Яворський із новообраним сільським головою настирливо просили депутатів обл-ради допомогти виготовити технічну документацію на земельну ділянку. Раніше таких паперів для отримання ліцензії не вимагали, а тепер без них не видають. Оформлення документів – дорогий і тривалий процес, особливо, якщо нема сприяння «зверху». Тільки в середині грудня минулого року, вже за нового голови райради, виділили кошти на оформлення документації.

– Районна рада надала всю правову допомогу, зацікавлена у швидшому розв’язанні питання, – наголошує Михайло Макарук. – Та не все залежить від райради, вона не може бути ініціатором збереження чи зміни статусу. Процес гальмується через те, що немає розпорядника коштів – півтора року не призначені голова РДА і його заступники. Через це не підписані договори оренди на землю, ліміти на ягоди, гриби, інші документи, важливі для нормального життя району. Відсутність голови РДА – це втрата двох-трьох мільйонів гривень надходжень у бюджет. Кожна моя зустріч з головою ОДА Володимиром Гунчиком починається запитанням: коли в нас буде голова? Він відповідає, що подав кандидатуру на погодження в Кабмін, а уряд її не розглядає. Ми вже жартуємо з цього приводу: якщо в «Солідарності» нема підходящої людини, то згодні на грузина, аби тільки робота йшла.

Найближча станція швидкої допомоги – у селі Межиситі за 14 кілометрів від Самарів. До Ратного ще 25 кілометрів. Відстань у 40 км ніби й не критична, та машини пересуваються зі швидкістю 10-20 км на годину через розбиті дороги. Із Заболоття до райцентру ближче – приблизно 25 км. Та в селі є своя лікарня, з минулого року тут триває ремонт і про недоцільність її функціонування не йдеться.

– У Заболотті лікарня такого ж плану, як у Самарах. Будівля була в значно гіршому стані, протікав дах, прогнила підлога в палатах, – розповідає голова райради. – У 2015 році на ремонт використали 2,2 мільйона медичної субвенції і 500 тисяч із районного бюджету. Зараз там тривають ремонтні роботи. Райрада їх не замовляла, можливо, керівництво лікарні здійснює ремонт за благодійні внески.

Мешканець Самарів анонімно розповів, що депутатом у цьому окрузі став порошенківець Михайло Бегаль, головний лікар Ратнівської ЦРЛ. Ще ведучи передвиборчу кампанію, він заявив, що лікарня в Самарах – розтринькування державних коштів, треба тут робити хоспіс.

– Людей, які користувалися послугами лікарні десятки років, до уваги не беруть, – зауважує інформатор. – Нехай трусяться за 40 км бездоріжжям у район, там, мовляв, медичні послуги високого рівня.

– Якби нам не заважали, то могли б наповнювати районний бюджет і покривати свої потреби, – вважає Михайло Михайлович. – Треба зберегти лікарню, ремонтувати дороги. На поточний ремонт доріг у районному бюджеті заклали тільки 350 тисяч гривень, сільради готові додавати, окремі підприємці з сіл. Та облавтодор зараз неспроможний проводити якісь роботи. Службу реформують, контролювати витрати і якість робіт неможливо. Виконавча влада має більш професійно підходити до виконання своїх обов’язків.

Голова Ратнівської райради підготував звернення до депутата обласної ради Олександра Зінчука («Українське об’єднання патріотів – УКРОП»), голови постійної комісії з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства. Той, своєю чергою, подасть депутатський запит до ОДА з проханням пояснити ситуацію. Ті, кому не байдужа доля самарівчан і загалом забезпечення селян медичною допомогою, сподіваються, що у владних кабінетах знайдуть відповідальних осіб.

Соломія ВЕРВИЧКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
читач Показати IP 13 Березня 2016 09:37
немають ліцензії - то посприяйте шановна влада та депутати в її отримані - ви ж слуги н а р о ду! легше всього - закрити - кому ті люди потрібні тим більше на хуторах! - з д и ха й т е. робиться все для народу одним словом! а валютчики стоять і працюють з ліцензіями? всі це бачать і поліція і інші структури ну і що? а тут з державної кішені немає коштів для утримання лікарні - децентралізація в дії! шановний депутат бегаль - добре що маєте можливість робити операції і лікуватись у столиці , а що тим простим людям які не мають таких статків робити? їм вибратись до райцентру за ліками не завджи є за що !!! ех можновладці - що творите ні відаєте!
волинянам Показати IP 13 Березня 2016 10:32
ващенюк винен в усьому, пыд люстрацыю його
Тарас Чурило Показати IP 13 Березня 2016 10:53
Скоро Яйценюк всі малокомплектні гколи та лікарні позакриває, а на думку людей ніхто не вважає
Ірина Таран Показати IP 13 Березня 2016 10:54
Ось і наслідки реформи місцевого самоврядування
Сераховичі Показати IP 13 Березня 2016 11:04
в нас аналогічна ситуація! авто швидкоі допомоги забрали не відомо "для кого"? отож в критичному випадку людина кинута на призволяще! з боєм відновили аптеку! реформа почата богатирьовою діє!
Само-врядування Показати IP 13 Березня 2016 11:04
"Якби нам не заважали, то могли б наповнювати районний бюджет і покривати свої потреби, – вважає Михайло Михайлович. – Треба зберегти лікарню, ремонтувати дороги". Так у чім проблема? Хотіли самостійності з децентралізацією? Отримайте і розпишіться. Порахуйте вартість утримання лікарні та розділіть її на 4000 (чисельність мешканців сільради) і прийміть рішення про цільове самооподаткування в користь лікарні. На кожного припаде в місяць десь гривень сорок. Навіть для сільської бабусі-пенсіонерки це є посильна сума. Це і є ціна самостійності і амбіцій.
Дмитро Показати IP 13 Березня 2016 11:27
самі вині кого вибрали того і маєте ...
Медики Показати IP 16 Березня 2016 09:38
БЕГАЛЬ,БЕГАЛЬ... Дочого довели тебе твої "скакання" по партіям.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus