USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Який вигляд мають найдавніші породи собак: вони з'явилися тисячі років тому

23 Жовтня 2023 06:17
У світі є кілька порід собак, які мають тисячолітню історію.

Аpostroph розповість про улюбленців, які з’явилися багато років тому і вважаються найстаршими.

Акіта-іну – 10 000 років

Саме ця порода собак вважається найдавнішою у світі. Останки тварин, знайдені в кам’яному притулку Камікуроіва в Ехіме, спеціалісти відносять до періоду Джомон, який традиційно датують 14 000–300 роками до нашої ери. Пошкоджені зуби улюбленців указують на те, що цих собак використовували для полювання на великих ссавців.

Після появи цієї породи в горах Японії акіта-іну стали більш домашніми і були привчені полювати на велику дичину, наприклад, кабанів чи лосів. Пізніше ці тварини стали вірними супутниками самураїв. Загалом ця порода відома тим, що є мужньою та вірною, а також акіта – національне надбання Японії, і вважається захисником родини, символом міцного здоров’я, щастя та довгого життя.
Гренландська їздова собака – 9500 років

За своєю зовнішністю вона може нагадувати хаскі або аляскинського маламута, проте з генетичної точки зору ця тварина дуже відрізняється. Вона пристосована до їжі з високим вмістом жиру, бігу, також вона можу йти в упряжі у середовищі із низьким вмістом кисню. Дослідники вважають, що брак генетичної адаптації, як у випадку з іншими породами, вказує на те, що їздові собаки та арктичні люди працювали та проходили процес адаптації разом понад 9,5 тисяч років тому.

Починаючи з 2018 року, популяція цієї породи різко скоротилася, що може призвести до повного її зникнення. Зміна клімату стала причиною того, що традиційні методи полювання стали неефективними та скоротили доступні джерела їжі для цих тварин, а епідемії парвовірусу (сімейство вірусів тварин, які входять до сімейства Parvoviridae) знищили багато субпопуляцій.
Афганський хорт – 8000 років

Ця порода собак була виведена кочовим народом Афганістану та сусідніх регіонів. Спочатку вона використовувалася для полювання на дичину, включаючи антилоп та навіть леопардів. За словами очевидців, афганець хапав свою здобич за шию та перерубував хребти леопарда. Пізніше афганський хорт привернув увагу британських військових, і вони вивезли їх з собою до Британії, де почали показувати на виставках під різними назвами, включно з «перськими хортами» та «барузі».

Ці тварини мають риси, які тісто пов’язані з їхнім мисливським походженням, – це впертість та відчуження. Це ускладнює дресирування цих порід, особливо через те, що вони люблять полювати. Довга пухнаста шерсть дозволяє афганському хорту перемагати на різноманітних виставках, а грайливий характер робить цю тварину чудовим компаньйоном для свого господаря.
Хорт – 8000 років

Хорт – це ще одна порода собак, яка вважається однією з найдавніших. Вона була зображена на храмових малюнках 6000 року до нашої ери, знайдених у сучасній Туреччині.

Ці тварини походять від давньоєгипетських попередників, є чудовими мисливцями, компаньйонами та сторожовими псами. До періоду Середньовіччя хорти майже вимерли, оскільки по всій Європі прокотився голод. Породу врятували священнослужителі, які продовжили їх розводити та надали їм статус компаньйона аристократії.

Розумний, незалежний та швидкий хорт у той же час залишається ніжною, ласкавою собакою, яка прагне догодити своєму власнику. Окрім того. ця тварина є чудовим партнером для бігу, адже вона буде вас мотивувати не відставати та тримати темп.
Басенджі – 5000 років

Одні науковці стверджують, що ці собаки походять зі Стародавнього Єгипту, натомість інші впевнені, що вони є вихідцями з Африки. Віддалені регіони допомогли зберегти їм багато незвичних рис своїх попередників і за своєю поведінкою у дечому нагадувати кота. Басенджі не мають запаху, притаманного іншим собакам, вони рідко гавкають, є охайними і люблять чистоту.

Раніше ця порода собак цінувалася як «універсальний мисливець з гострим зором, вибуховою швидкістю та високорозвиненим нюхом». Висока трава африканської савани розвила в них здатність високо стрибати у повітрі, а одна з африканських назв породи собаки у перекладі означає «собака, що стрибає».

При цьому людям, які хочуть завести таку породу, варто розуміти, що вона потребуватиме багато активності та розумової стимуляції, але докладені зусилля будуть винагороджені розвагами та грайливим кумедним характером улюбленця.
Тибетський мастиф – 5000 років

Ця порода теж є однією із найдавніших. Вважається, що вона походить від бойових собак Стародавнього Риму, хоча генетичних доказів щодо цього знайшлося мало. Певною мірою ці собаки схожі на легендарного молоса (узагальнювальна назва для масивних та м’язових типів собак), якого Арістотель описував, як «більшого за інших собак» і «лютішого у нападі на диких звірів».

Раніше тибетські мастифи були сторожовими псами, які охороняли майно та худобу. Зі своїми власниками ці тварини є добрими і ласкавими, проте можуть проявити агресію до незнайомців. Через це їх заборонили у деяких частинах США, Франції та Австралії. Проте, навіть попри ці заборони, тибетський мастиф залишається популярною та бажаною породою серед тисяч інших. Її представники володіють відмінним розумом, незалежним характером, силою та вірністю.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus