USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Учені визначили вік знайдених на Закарпатті камʼяних знарядь: це найдавніші сліди існування людей у Європі

9 Березня 2024 00:14
У закарпатському селищі Кролеві ще в 1980-х роках знайшли примітивні камʼяні знаряддя праці, але на той час їх ніхто не зміг датувати. Лише через 44 роки завдяки новітнім технологіям ученим вдалося визначили вік артефактів – 1,4 мільйона років. На сьогодні це найдавніші докази існування людини в Європі. Тепер вони можуть слугувати свідченням того, що перші люди у Європі проживали в Україні.

Дослідження опублікував науковий журнал Nature, передає Бабель.

Вік знахідок підтверджує теорію про те, що Homo erectus, або людина прямоходяча, заселяла Європу зі сходу на захід – з Кавказу через Карпати.

«Досі не було вагомих доказів міграції зі сходу на захід. Тепер ми їх маємо», – каже співавтор дослідження, український археолог з Академії наук Чеської Республіки у Празі Роман Гарба.
Читати ще: У Мексиці виявили 1500-річне поховання

Для того щоб визначити вік артефактів, Гарба з колегами використали метод датування на базі космогенних нуклідів – рідкісних ізотопів, що утворюються, коли космічні промені високих енергій стикаються з хімічними елементами в мінералах на поверхні Землі. За змінами в концентраціях цих космогенних нуклідів можна визначити вік мінералу.
Результати вказали, що відклади, у яких віднайшли ці артефакти, мають вік приблизно 1,4 мільйона років. Це робить Королево найдавнішим підтвердженим місцем проживання людей в Європі. У Королеві не збереглися рештки скелетів тодішніх мешканців, щоб визначити, до якого саме виду вони належали, але з огляду на час, учені припускають, що це були представники людини прямоходячої (Homo erectus).
Читати ще: У Єгипті знайшли верхню частину статуї фараона Рамзеса II

Досі найдавнішими датованими доказами існування людини в Європі були скамʼянілості та камʼяні знаряддя, знайдені в Іспанії та Франції. Їм по 1,1-1,2 мільйона років.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus